Musorujsag
Élő Eredmények

Még jót is tehet Péreznek a hatalmasra nőtt pontkülönbség a Red Bull szerint

Még jót is tehet Péreznek a hatalmasra nőtt pontkülönbség a Red Bull szerint

Sky Sports
Máris kezd kicsúszni a bajnoki esély Sergio Pérez kezéből, ám főnöke szerint talán nem is fog ártani neki, hogy több mint két győzelemre van már Max Verstappentől.

Ha tehetné, Sergio Pérez valószínűleg kitörölné a 2023-as szezonjából az elmúlt két hetet. Monacóba még magabiztosan érkezett, az előző évi ottani győzelmére gondolva faraghatónak érezte az akkori 14 pontos hátrányát Max Verstappennel szemben. Aztán jött az időmérős baleset, a vasárnapi nullázás, majd egy héttel később az újabb időmérős hiba Barcelonában és egy 11. rajthely. Onnan ugyan a 4. pozícióig sikerült felkapaszkodnia a Spanyol Nagydíjon, ám Verstappen eközben zsinórban a második győzelmét aratta.

Pérez ponthátránya e két hét alatt így nőtt 39 ponttal: már 53 egységre van a csapattársától, vagyis Verstappen most akár még két egymást követő kieséssel is bajnoki éllovas maradhatna.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/Getty)

A szakadék azonban nemcsak a pontversenyben kezd egyre nagyobb lenni, hanem Pérez fogadkozásai, nyilatkozatai és a pályán nyújtottak között is. A mexikói sokat hangoztatta idén, mennyire fontos lesz kiegyensúlyozottnak lenni és még a rossz napjain is begyűjteni az elérhető pontokat ahhoz, hogy versenyben maradhasson, ám az elmúlt két hétben a lehető legrosszabb módon bizonyította ennek igazságát. Spanyolországban csütörtökön még arról beszélt, azért nem aggódik az egyre nagyobb (akkor még „csak” 39 pontos) differencia miatt, mert a tempója már év eleje óta megvan Verstappen legyőzéséhez. Barcelonában viszont ebből semmi sem látszott: egész hétvégén tizedekkel volt lemaradva a hollandtól.

Kapcsolódó tartalom

Helmut Marko Monaco után most is célozgatott rá, hogy Péreznél pszichológiai problémák állnak a bakik hátterében: görcsösen a bajnoki helyzetére gondol ahelyett, hogy csak az adott versenyre koncentrálna és hozná a kötelezőt. Christian Horner csapatfőnök is úgy látja, hogy Pérez túlerőltette a versenyzést mostanság. „Igen, így gondolom. Tudjuk, hogy mire képes Checo, láttuk ezt Azerbajdzsánban és Szaúd-Arábiában is. És biztosra veszem, hogy vissza fog találni ehhez a formájához a jövőben” – fogalmazott.

A brit a Sky Sportsnak a futam után kifejtette, a mostani 53 pontos különbség akár még jó hatással is lehet Pérezre.

„Ha megnézzük, elég nagy már ez a pontkülönbség közöttük. Ez viszont csökkentheti rajta a nyomást: már nincs semmi veszítenivalója. Le kell nyugodnia, vennie egy nagy levegőt és vezetnie úgy, ahogyan tudjuk, hogy képes. Megmutatta már Azerbajdzsánban és pár további versenyen idén.”

„Ez most szép felzárkózás volt tőle, és szerintem ebből önbizalmat meríthet Montrealra” – vélekedett.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/Getty)

A 4. helyet hozó futama kapcsán hozzátette: „Egyszerűen pozíción kívülre került az időmérőn. Ha a megfelelő pozícióba kvalifikálta volna magát, ott lett volna. Vihet magával pozitívumokat a mostani felzárkózásából.”

A kérdésre, szerinte megvan-e benne minden ahhoz, hogy résztvevője legyen és maradjon a bajnoki párharcnak, Horner Pérez nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet.

„Igen. Nos, Max Verstappen csapattársának lenni… nem gondolnám, hogy lenne versenyző, aki most le tudta volna győzni Maxot ezzel az autóval. Egy olyan versenyző az ellenfele, aki csúcsformában van. És ez nagyon kemény.”

„Checónak mentális szempontból nagyon nehéz helyzettel kell boldogulnia. De most, hogy ekkora a különbség közöttük a pontok számában, talán csökken rajta a nyomás, és az önmagával szemben támasztott elvárásai is kisebbek lehetnek. Ezt most el kell engednie, és felszabadultan kell vezetnie” – tanácsolta a hatszoros futamgyőztesnek.

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/Getty)

További tartalmak