Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtó: Politikai okból újra befuccsolt az F1-es Dél-afrikai Nagydíj terve

Sajtó: Politikai okból újra befuccsolt az F1-es Dél-afrikai Nagydíj terve

Racing News 365
Egymást követő második évben hiúsul meg a Forma–1-es Dél-afrikai Nagydíj visszatérése. Az ok ezúttal politikai jellegű.

Évek óta hangoztatja a Forma–1 vezetősége, hogy szeretné elvinni a sorozatot a térképen az egyetlen vakfoltot jelentő kontinensre, Afrikába. Tavaly Dél-Afrika és Kyalami sokáig tárgyalt a királykategóriával a 2023-as versenyrendezésről, ám az akkori promóter, Warren Scheckter végül nem tudott megegyezni a megállapodás anyagi feltételeiről, így a visszatérés idén elmaradt.

A tárgyalásoknak ezek után új lendületet adott, hogy érkezett egy új promóter, a miami székhelyű 777, amelynek vezetője, Adam Brown többek között a Kyalami 9 órás versenyt is szervezi. Az F1 a Racing News 365 szerint már közel került a megállapodás részleteinek tisztázásához, ám egy váratlan tényező miatt a szerződést mégsem fogják aláírni.

Az említett lap szerint az F1 politikai ok miatt tekintett el annak lehetőségétől, hogy belátható jövőn belül Dél-afrikai Nagydíjat rendezzen: az ország közel áll az Ukrajna ellen 2022 óta háborút folytató Oroszországhoz.

Az amerikai tulajdonban lévő F1 a háború kirobbanása után egyből törölte programjából az Orosz Nagydíjat, és a szocsi versenypályával megkötött szerződésüket is felbontották, mivel a jövőben sem kívánnak visszatérni az országba. Az FIA emellett korlátozásokat vezetett be az orosz és fehérorosz versenyzők nemzetközi szintű szereplése kapcsán is. Dél-Afrika – több más országhoz hasonlóan – nem határolódott el Oroszországtól, és az Egyesült Államok a közelmúltban megvádolta őket Vlagyimir Putyin segítésével.

Ayrton Senna és Michael Schumacher csatája (Fotó: XPB)

Kyalami legutóbb 1993-ban fogadta a Forma–1-es mezőnyt, azóta sem Dél-Afrikában, sem Afrikában nem rendeztek nagydíjat.

Az ország 2024-es programba kerülésének meghiúsulása jó hír Spa és a Belga Nagydíj számára, hiszen Dél-Afrika már 2022-ben az ő helyüket veszélyeztette. A Racing News 365 szerint borítékolható, hogy a versenyzők egyik kedvencének számító belga pálya ezzel legalább 2024-ig a bajnoki programban fog maradni.

Az F1 eközben minden bizonnyal keresi tovább egy afrikai verseny lehetséges helyszínét. A The Race pár hete azt írta, Marokkó és Ruanda is felmerült már potenciális alternatívaként, ám ha vannak is ilyen tervek, azok aligha valósulnak meg egyhamar.

Borítókép: Fép: Kyalami

További tartalmak