Musorujsag
Élő Eredmények

Az erdőtüzek ellenére nincs veszélyben a Kanadai Nagydíj

Az erdőtüzek ellenére nincs veszélyben a Kanadai Nagydíj

PlanetF1
Miután a sajtóban felmerült, hogy a kanadai erdőtüzek veszélybe sodorhatják a jövő hét végére tervezett Kanadai Nagydíjat, a Forma–1 szóvivője jelezte, az esemény megrendezését nem fenyegeti a természeti katasztrófa.

Csütörtökön több portál is felvetette, a Kanadai Nagydíj akár el is maradhat a Québecben tomboló erdőtüzek miatt, melyek a levegő minőségére valamint a közlekedésre is hatnak. A füst a héten már a határ túloldalán található New Yorkig terjedt, ahol a helyi hatóságok a rossz levegő miatt maszkviselésre biztatták a lakosságot.

A katasztrófa, valamint annak hatásai miatt több eseményt is el kellett már napolni, nem meglepő tehát, hogy felmerült, a Kanadai Nagydíj is veszélybe kerülhet. Ezt első körben a Sky Sports riportere, Craig Slater „cáfolta” egy rövid jelentésben.

A rutinos tévés arról beszélt, noha az erődtüzek komoly problémát okoznak Észak-Amerika bizonyos régióiban, Montreal egyelőre nem tartozik az érintett területek felé. Később az F1 szóvivője is jelentkezett egy rövid helyzetjelentéssel, miután a sportág illetékesei egyeztettek a futam szervezőivel valamint a montreali hatóságokkal.

A kanadai erdőtüzek füstje New Yorkban (EPA/JUSTIN LANE)

Ők megnyugtatták a sportág képviselőit, amikor jelezték, Montreal térségében a levegő minősége jelenleg megfelelő és a futam a tervek szerint lebonyolítható. „A rendezvény nincs veszélyben, releváns információkat kaptunk arról, hogy Montrealban más a helyzet, mint az USA északi részén, illetve Kanada más régióban” – fogalmazott az F1 szóvivője.

„A kockázat továbbra is alacsony és a levegő minősége jó Montrealban” – tette hozzá, megerősítve, hogy jelenleg nem szerepel a tervek között a verseny elnapolása (illetve a hasonló problémákból kiindulva, valószínűleg annak törlése).

Az F1-nek a kanadai hétvége kapcsán rövid időn belül harmadszor kell döntést hoznia egy hétvége sorsával kapcsolatban. A szezon előtt a Kínai Nagydíjat törölték az országban akkor még érvényben lévő szigorú COVID-szabályok miatt. Nemrég az imolai versenyt fújták le a térséget sújtó viharok és áradások, valamint azok hatása miatt.

Fotó: XPB
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak