Musorujsag
Élő Eredmények

F1-es menedékhely: így segíti 20 nincstelenné vált dolgozóját az Alpha Tauri

F1-es menedékhely: így segíti 20 nincstelenné vált dolgozóját az Alpha Tauri

Formel1.de
A Forma–1 csak az egyik idei versenyét és az érte járó pénzt veszítette el az emilia-romagnai áradások miatt, az Alpha Tauri több dolgozója viszont mindenét. Franz Tost csapatfőnök a károkról, a nehéz helyzetről és a csapatuk által nyújtott segítségről beszélt.

Egy triplahétvége után kellett volna pihenőre vonulnia a Forma–1 mezőnyének a barcelonai versenyt követően, ám az imolai versenyéről egy természeti csapás miatt le kellett mondania. Az olaszországi Emilia-Romagna tartományát május elején extrém esőzés sújtotta, melynek következtében áradások alakultak ki.

Faenza az egyik legsúlyosabban érintett városa volt a régiónak – ott működik az Alpha Tauri F1-es csapata, amely már a verseny lefújása előtt adománygyűjtési akciót indított a károsultak megsegítésére. Franz Tost csapatfőnök a Formel1.de című portálnak adott interjúban elárulta, miközben az ő F1-es gyáruk teljesen sértetlen maradt, számos alkalmazottjuk lényegében tönkrement.

Csapatuk, ahol tud, segít nekik. A katasztrófa idején például a gyárban nyitottak menedékszállást számukra. „Szerencsére mind sértetlenek maradtak. Fizikai értelemben. Mentálisan semmiképpen, mert ez az egész óriási teher volt számukra.”

„A fitnesztermünkben szükség volt az ágyak felállítására, mert húsz dolgozónk mindent elveszített. Nekik tényleg semmijük sem maradt, és azonnal gondoskodtunk róla, hogy legyen hol megszállniuk.”

„A hétvégén nehéz volt hotelszobákat kapni, mivel mind le voltak foglalva a Forma–1 számára, így a vészmegoldást az edzőtermünk kipakolása jelentette. Meg kell mondjam, nagyon jól sikerült. Azóta pedig minden dolgozónkat elszállásoltuk lakásokban, különböző hotelekben.”

Az Alpha Tauri faenzai gyárépülete (Fotó: Alpha Tauri/Twitter) Az Alpha Tauri faenzai gyárépülete (Fotó: Alpha Tauri/Twitter)

Tost elmondta, a Faenzában lévő saját otthona is teljesen ép maradt, de pár száz méterrel arrébb elérte a víz a házakat. Az említett dolgozók sokkal rosszabbul jártak. Tost egyikük történetét elcsukló hangon mesélte el.

„A minap együtt ebédeltem az egyik dolgozónkkal, aki mindent elveszített, és ez igazán megindító volt.”

„Szó szerint semmije nincs már, az összes irata oda, az autója oda, mindene tönkrement. És hogy milyen erejű volt a víz: elmesélte nekem, hogy a konyhában lévő hűtőszekrényét a nappalijába vitte a víz – a falon keresztül. Áttört a fal, a háza beomlott, és ezen már nem lehet változtatni. Ez nagyon megindító, és természetesen minden dolgozónknak segítünk.”

Az Alpha Tauri már akkor intézkedett. „Azonnal felállítottam a csapaton belül egy munkacsoportot, ami nagyon jól működött, hiszen egyből segíteni tudtunk a dolgozóinkon.”

A csapatfőnök szerint a gyár érintetlensége miatt a csapat mindennapi munkája nem látta kárát a történteknek, mi több, az érintett dolgozóik is visszatértek már a munkába, hála a segítségüknek is. „Vannak további dolgozóink, a munkát felosztottuk. Szerencsére a gyárunkat teljesen megkímélte a víz, vagyis teljesen normális módon folyik tovább a gyártás, minden elemünk készen lett Monacóra és Barcelonára.”

 

Fotó: XPB

„Az érintett dolgozóinkat segítjük, de közben visszatértek a céghez, mert gondoskodtunk a családjuk megfelelő elhelyezéséről, hogy ne kelljen ezzel foglalkozniuk. Emellett felállítottunk egy külön rézleget, amely csak a bürokrácia kérdéseivel foglalkozik, így például a lista elkészítésével, hogy mi minden ment tönkre a víz miatt, fotókat késztettek, a biztosítónak, a hatóságoknak tettek jelentést, hogy ezek a dolgozók foglalkozhassanak mással is, és legyen idejük újra a Forma–1-re koncentrálni” – sorolta az intézkedéseiket.

Tost elmondta, a város továbbra is pocsék állapotban van, hiszen utak vannak lezárva az árvíz rombolása, illetve a házak kipakolása miatt. „Egyes utcák pedig lényegében széttöredeztek. Ezt az infrastruktúrát felépíteni két-három év lesz” – jósolta az osztrák.

További tartalmak