Musorujsag
Élő Eredmények

Stella: Schumacher hihetetlen vezető volt, nemcsak élvezte, teremtette a sikert

Stella: Schumacher hihetetlen vezető volt, nemcsak élvezte, teremtette a sikert

GP Racing
Michael Schumachert tekinti egyik példaképének a McLaren idén kinevezett csapatfőnöke. A Ferrarinál vele dolgozó Andrea Stella egy nmet rekordbajnokkal kapcsolatos meghatározó élményéről mesélt.

Miközben a Ferrari talán visszasírja a dicsőséges 2000-es éveket, az akkori sikercsapatuk más formában továbbra is meghatározza a Forma–1 életét. Jean Todt az FIA, Stefano Domenicali az F1 elnöki pozíciójáig vitte, Ross Brawn a sorozatot új alapokra helyező 2022-es szabályváltozásokat vezényelte le sportigazgatóként, Nikolasz Tombazisz ma is az FIA együléses részlegének vezetője, Mattia Binotto négy évet töltött el a Ferrari csapatfőnökeként, 2023-ban pedig egy további exferraris név tűnt fel a csapatfőnökök klubjában: Andrea Stelláé.

Az olasz aerodinamikai mérnök a 2000-es években Michael Schumacher teljesítménymérnöke volt a bajnokságokat nyerő Ferrarinál, ma pedig ő próbál levezényelni egy hasonló talpra állást a McLarennél, amilyet annak idején volt felettesei valósítottak meg Maranellóban: véget akar vetni egy hosszú, 2008 óta tartó bajnoki nyeretlenségnek.

Michael Schumacher és Andrea Stella 2004-ben (Fotó: XPB)

Stella a GP Racing magazinnak nyilatkozva elárulta, a ferraris múltja és a Schumacherrel való együttműködés alapjaiban határozza meg őt vezetőként. A szakember az egyetemről került a Ferrarihoz, és elmondása szerint maga Schumacher is komoly szerepet játszott abban, hogy az utazó versenycsapathoz került a bajnok tulajdonképpeni második számú mérnökeként. „Alighanem ez annak a kombinációja volt, amit Michael látott és amit a vezetőség látott. Mindkét oldalnak meg kell győződnie ahhoz, hogy lerakd az alapokat egy olyan versenyző, mint Michael éveken át történő támogatásához” – mondta Stella.

Szavai sokat elmondanak Schumacher csapaton belüli befolyásáról. Bernie Ecclestone szokta hangoztatni, hogy az akkori Ferrarit nem is annyira Jean Todt irányította, sokkal inkább Michael Schumacher. És Stella megerősítette, a hétszeres világbajnok valóban igazi vezető volt, akinek ő maga is máig hálás.

„Kihívás volt számomra, hogy lényegében kezdő mérnökként egy versenycsapathoz kerültem és a legjobb versenyző teljesítménymérnöke lettem. Ő nemcsak arról volt híres, hogy sokat követelt, hanem arról is, hogy mennyire pontos és sokat tud.”

„Úgy voltam vele: tényleg hasznára tudok lenni ennek a fickónak? De jól emlékszem, amikor Michael elbeszélgetett velem, egy konkrét terve volt. Érezted, hogy ez a hihetetlen személyiség micsoda vezető.”

„Azt mondta: »Ne aggódj! Azt akarom, hogy itt légy és együtt tanuljunk. Én az autóban ülök és vezetek, te pedig az adatokon, az információkon keresztül leszel velem az autóban, és elérjük, hogy működjön.« Ezeket a szavakat sosem fogom elfelejteni. És az egész helyzetet sem fogom soha elfelejteni” – mesélte a meghatározó élményéről Stella.

Michael Schumacher (Fotó: XPB)

Schumachert szerinte nemcsak a versenyzői kvalitásai emelték ilyen magasságokba, hanem ez a fajta szemléletmód is. Kiemelte, volt versenyzője nem belecsöppent a sikerbe, hanem megteremtette azt.

„Michael egy hihetetlen csapatépítő. Nemcsak egy csapattag, ő építi is a csapatot. Ő az a versenyző, aki megteremtette vagy nagymértékben hozzájárult a Ferrari sikerének megteremtéséhez. Amikor a Ferrarihoz érkezett, távolról sem álltak készen a győzelemre. De évről évre egyre közelebb és közelebb kerültek a győzelemhez az építkezéssel.”

„Ő nem az a versenyző, aki csak beleült egy gyors autóba és sikeres lett vele. Ő részt vett az autó megépítésében, ami a sikerhez vezetett. És az én tapasztalatom egy jó példája annak, ez hogyan ment végbe” – magyarázta Stella.

Borítókép: Andrea Stella és Michael Schumacher (Fotó: Michael-schumacher.de)

További tartalmak