Musorujsag
Élő Eredmények

„Schumacher még a párunknak is virágot küldött” – Vowles

„Schumacher még a párunknak is virágot küldött” – Vowles

Sky Sports
Érdekes anekdotákkal szemléltette a ma már a Williams csapatát vezető James Vowles, mi tette különlegessé Michael Schumachert az utolsó mercedeses éveiben is.

Nyolc év uralkodás után szinte már magától értetődőnek tűnik, hogy a gyári Mercedes a Forma–1 egyik meghatározó élcsapata, ám a csillagosok második F1-es kalandja korántsem indult akkora sikertörténetnek a 2010-es visszatérésük után. Michael Schumachert ugyan megnyerték a projektjüknek, ám a velük három szezont lehúzó hétszeres világbajnoknak sok sikerélmény nem jutott velük.

Bár a kiugró eredmények elmaradása miatt Schumacher utolsó F1-es éveit sokszor emlegetik kudarcként, annak tekinteni teljesen mégsem lehet, hiszen a versenyzőlegenda egy aztán éveken át domináló sikercsapat alapjainak lerakásából vette ki a részét. És a csapat tagjai szerint ez nem is volt kicsi szelet.

Sebastian Vettel és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

A brit Sky Sportsnak az időközben már a Williams csapatfőnökeként dolgozó korábbi Mercedes-stratéga, James Vowles mesélt arról, mi tette még 41-43 évesen is különlegessé a csúcsponton akkor talán már túljutó Schumachert.

„Együtt dolgoztam Michaellel, aki egy hihetetlen személyiség volt. Körülvette egy aura, ő egyszerűen jelen volt. Teljesen más volt, mint amit az ember kívülről lát. A csapaton belül az a személy volt, aki mindig ott volt, hogy segítsen, hogy előrébb vigye a csapatot, és segített abban is, hogy a csapat ennyire egységessé vált.”

Példákkal illusztrálta, milyen módon járult ehhez hozzá. „Mindenki születésnapját tudta. Virágokat küldött a párunknak, amikor kértük, és igazán jól odafigyelt az emberekre.”

Michael Schumacher (Fotó: Mercedes) Michael Schumacher (Fotó: Mercedes)

„Ezzel a csapatunk igazán keményen dolgozott érte, hogy sikeres legyen. És ehhez nem volt szüksége semmilyen más módszerre, csak egyszerűen önmaga volt.”

Vowles szerint Schumacher szakmai szempontból reálisan látta a helyzetét, de képes volt jól kezelni azt. „Jó volt abban is, hogy tudta, a teljesítménye talán nem volt ugyanazon a szinten, de ezt munkával és elhivatottsággal ellensúlyozta. Ebből Nico (Rosberg) is sokat tanult, ahogy aztán Lewis (Hamilton) is sokat tanult Nicótól” – mutatott rá a brit.

Borítókép: Michael Schumacher, 2012, Valencia (Fotó: XPB)

További tartalmak