Musorujsag
Élő Eredmények

Nagy lökést kapott a Francia Nagydíj visszatérése

Nagy lökést kapott a Francia Nagydíj visszatérése

Autosport
Helyi sajtóhírek szerint komoly lökést kapott a Francia Nagydíj visszatérésnek ügye, miután az ország elnöke, Emmanuel Macron jelezte, támogatja a versenyrendezést. Az, hogy ezt egy visszatérő vagy egy új helyszínen szeretnék megrendezni, kérdéses.

Franciaország 2018-ban, egy hosszú kihagyás után tért vissza a királykategória versenynaptárába, a futamnak otthont adó Paul Ricard-pálya szerződését viszont a 2022-es megmérettetés után nem hosszabbították meg, így az idei menetrendből ismét kimaradt az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező „versenynemzet” nagydíja.

Az esemény jövőjével kapcsolatban többször felmerült, a szervezők mindenképpen szeretnék visszacsalogatni a királykategóriát, a politikai támogatás viszont hiányzik a projekt mögül. Ezen a téren történhetett most fontos elmozdulás.

A Nice-Matin információi szerint a verseny támogatását korábban megtagadó és arról meglehetősen lemondóan nyilatkozó Emmanuel Macron elnök beállt a projekt mögé. A lap úgy tudja, a város polgármestere, Christian Estrosi levélben fordult az elnökhöz, annak támogatását kérve és kiemelve a Francia Nagydíj fontosságát.

Fotó: XPB

„Teljes mértékben osztom ambícióit. Amint rámutat, országunknak képesnek kell lennie arra, hogy az évente megrendezett többi fontos sporteseményhez hasonlóan újra kapcsolódjon a Forma–1-hez, mindenki örömére” – írta válaszában a politikus.

Továbbá megadta a felhatalmazást arra, hogy a szervezők esettanulmányokat kezdjenek és tárgyalásokat folytassanak az F1 vezetőivel. „Tanulmányozhatja a különböző elhelyezkedési lehetőségeket és azonosíthatja gazdasági modelljeiket, összeegyeztethetőségüket, ökológiai kötelezettségvállalással és a lehetséges hozzájárulással a regionális fejlődéshez” – írta.

Az elnök szavaiból kiolvasható, a helyszínnel kapcsolatban még nem történt döntés, vagyis korántsem biztos, hogy az előző évek francia futamainak otthont adó Paul Ricard lesz az a pálya, amivel az ország megcélozza a visszatérést. Korábban felmerült, egy nizzai városi helyszínnel „nevezhetnek”, a már említett polgármester, Estrosi erős kapcsolatai révén pedig valószínűsíthető, hogy a város komoly jelölt lesz a Francia Nagydíj megrendezésére.

F1-es bemutató Nizzában (Kép: Renault)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak