Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen: A Mercedesnek volt dominánsabb autója, mégsem nyert 12-t

Verstappen: A Mercedesnek volt dominánsabb autója, mégsem nyert 12-t

Motorsport-Total
Nagy fölényben van a Red Bull, ám Max Verstappen szerint a Mercedes még dominánsabb is volt náluk a csúcséveiben, mégsem értek el 12-es győzelmi sorozatot. A holland jelezte, nem unatkozik az élen.

A Mercedes csapatfőnöke Max Verstappen Magyar Nagydíjon aratott fölényes győzelme után kijelentette: az egész mezőny Forma–2-esnek tűnik az egyedül F1-es holland mellett. Lewis Hamilton Spában kijelentette, mivel a címvédő néha körönként 0,8 másodperccel is gyorsabb volt náluk, nem reális jelenleg arról elmélkedni, lesz-e futamgyőzelmük idén a bikások ellen. A valóság viszont az, hogy Verstappennek még ennél is volt nagyobb az előnye vele szemben.

A kétszeres világbajnok a Magyar Nagydíjat egy 1:20,504 másodperces leggyorsabb körrel zárta, ami kiemelkedett a legjobb körök listáján. A második legjobb kört jegyző Lewis Hamiltonnak 1,097 másodpercet adott. Mindez árnyalja Helmut Marko kijelentését, aki azt állította, Verstappen még csak bele sem adott mindent a verseny során, így volt 34 másodperc az előnye a célban.

Verstappen Spában tisztázta, a leggyorsabb köre egy rendkívüli kör volt.  „Ekkor volt a gumi a csúcson, és a teljes energiát is használtam, hogy az elérhető leggyorsabb kört teljesítsem. Ha viszont tartod ezt a tempót, az nem tesz jót a gumiknak” – magyarázta meg, miért volt aztán később már távol ezen köridő megismétlésétől.

Az eredmény mindenesetre hű képet fest a Red Bull egyeduralmáról. Ahogy az is, hogy a McLaren 1988-as rekordját megdöntve már sorozatban 12 futamgyőzelemnél járnak. E csúcs kapán Verstappen kiemelte, még ilyen domináns autóval sem magától értetődő, hogy ilyen szériát építenek ki.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

„Ez szerintem a csapatnak többet jelent, mint számomra. Én egyszerűen csak az adott versenyekre összpontosítok. De ez egy hihetetlen eredmény a csapattól. Igen, domináns autónk van, de így is nagyon könnyű hibázni és nem megnyerni egy versenyt. És azzal a sorozatnak vége.”

Verstappen kiemelte, a Mercedesnek még a legdominánsabb éveiben sem sikerült 12 futamot nyernie egymás után. A rekordjuk 10 győzelem volt 2015-ben és 2019-ben.

„Pedig szerintem az ő autójuk még dominánsabb is volt, mint a mi jelenlegi autónk vagy a McLarené (1988-ban). Akkoriban sokkal több volt a műszaki hiba miatti kiesés. Igazán büszkévé tesz, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek”

– próbálta kontextusba helyezni a rekordjukat.

Max Verstappen (Fotó:: Red Bull/Getty)

Megkérdezték, néha nem unatkozik-e a mezőny elején kihívás és komoly csaták nélkül. „Nekem tetszenek a magányos versenyek” – mosolygott. „A sport szempontjából persze jobb lenne, ha harcolnánk az élen.”

Emiatt azonban eszükben sincs lassítani. „Próbáljuk növelni az előnyünket, ez a célunk” – tette egyértelművé.

„Nincs ellenemre, ha versenyeznem kell, de az életem során versenyeztem már sokat.”

Verstappennek afelől kétsége sincs, hogy az előnyük csökkenni fog. „Gyors autónk van, de több csapat is sokkal több fejlesztést hoz, mint mi az idei évben, mert nekünk nincs rá módunk. De elégedettek vagyunk az autó teljesítményével.”

Elmondása szerint a Magyarországon bevetett fejlesztéseik – amik a hírek szerint 0,2 másodperccel gyorsították az RB19-est – beváltak. Az idei autóval a legnagyobb előrelépést szerinte az jelenti, hogy könnyebb beállítani és a vezethetősége is javult. „Természetesen egyes versenyeken jobb, mint máshol.”

Fotó: XPB

Magyarországon egy körön így is volt gondjuk az RB19 egyensúlyával. Ennek kapcsán utólag elmondta: „Szerintem tudtunk volna javítani rajta, de azzal a versenytempónkat rontottuk volna, és a pontokat vasárnap osztják. A pole pozíció szép, de azért nem jár semmi.”

Ami Spát és az esősnek ígérkező sprinthétvégét illeti, Verstappen iegyekezett kedvét szegni az esős kavarodástól segítséget remélő ellenfeleknek. „A vizes és száraz pályán is gyorsak vagyunk. Ez egy klassz pálya, és nagyszerű lenne újra nyerni itt” – mondta a múlt évi győztes.

Borítókép: Max Verstappen(Fotó: Mark Thompson/Getty Images)

További tartalmak