Musorujsag
Élő Eredmények

Kényszerek nélkül: Ricciardo szabad, ahogy a McLarennél sosem

Kényszerek nélkül: Ricciardo szabad, ahogy a McLarennél sosem

Auto Motor und Sport, Autosport, Motorsport Week
A McLarennel ellentétben otthonosan és szabadnak érzi magát Daniel Ricciardo az Alpha Taurinál – no meg egyelőre friss világbajnoknak is az érdeklődés alapján…

Daniel Ricciardo bevallotta, más tervei voltak. Az ausztrál versenyző két hete értesült csak arról, hogy az Alpha Tauri versenyzője lesz az év második felében. Eredetileg egyéves kihagyást tervezett, és hogy mennyire, arról árulkodik, hogy a mostani spái hétvégére valójában Salt Lake Cityben tervezett ellátogatni egy UFC-eseményre, amire a jegye is megvolt már. „Egy klassz kis utat terveztünk, erre most itt ülök Spában, az esőben…” – jegyezte meg nevetve a programváltozást egyáltalán nem bánó ausztrál, aki köztudottan nagy rajongója az amerikai küzdősportnak.

Ricciardo csütörtökön ismét népszerű volt a sajtótájékoztatóján. Akárcsak egy héttel korábban, a visszatérést jelentő hétvégéje előtt, amikor alig fértek be az újságírók a motorhome-ba. „Valójában azt gondoltam, hogy a második hétvégén már nem lesztek itt ilyen sokan, és újra elfelejtetek. Szóval köszönöm!” – mosolygott.

Ha ebből nem látszana, Ricciardo szavakkal is megerősítette: nagyon jól érzi magát a bőrében az első Alpha Tauri-s versenye után, melyen a 13. helyen ért célba egy első körös ütközést követően, aminél vétlen volt.

„Boldogabb vagyok, mint az eredmény indokolná. Noha nem szereztem pontot, de sokat tanultam. És úgy éreztem, hogy mindent megtettem, amit kellett. Nagy volt a felhajtás, a médiaérdeklődés akkora volt, hogy abból azt gondolhattad volna, hogy megnyertem a világbajnokságot. De mindent az irányításom alatt tartottam.”

 

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

„Hétfőn eléggé meggyötört voltam, de boldog, hogy újra versenyezhettem. A verseny előtt még arra gondoltam, hogy sokat kell tanulnom, de már az első edzésen jónak éreztem az autót, noha nem mentem vele túl sok kört az eső előtt. A versenyen aztán körről körre jobban éreztem magam.”

Ricciardo kiemelte, már az első etapján úgy reagált az új autója, ahogyan azt várta, és minden zökkenőmentesen alakult a beilleszkedéssel is. „Jól kezeltem, jobb tapasztalat volt, mint tavaly, és ez fontos. Még viccelődtem is: tizenharmadik lettem az időmérőn, tizenharmadik lettem a versenyen, de sokkal boldogabb voltam, mint amit ez sugall. Ez fontos.”

„Sokszor annyira az eredmény határoz meg mindent. Akkor vagy boldog, ha dobogón vagy. Én így viszonyulok hozzá: pontot sem szereztem, mégis boldog vagyok, mert versenyezni akarok. Nyilván fontos számomra az eredmény, de úgy éreztem, mindent megtettem, amit kellett.”

„És végül is egy kis balszerencsém volt az első kanyarban, és ez tizenharmadik helyet hozott, de még így is örültem mindennek a hétvégén. A támogatásnak, amit a csapattól kaptam. Azt sem tudtam, hogyan fognak reagálni az új versenyzőre. Egy hete nem tudták, hogy én fogom vezetni az autót, és a rivaldafény is a csapatra irányul most. Mindenki remekül kezelte ezt.”

Daniel Ricciardo (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Változást azonban más téren is érzett a McLaren-évekhez képest. Kiemelte, előző csapatánál nemcsak az autóval nem boldogult.

„Nem szeretnék már arról az időről beszélni. Akkoriban már az első nyári szünetben érzékeltem, hogy rosszul viszonyulunk a dolgokhoz., Természetesen mindenki jó szándékkal járt el, a csapat érdekében, de utlag elmondható, hogy egyszerűen túl sok mindent csináltunk.

„Itt egyszerűen csak hagyták, hogy a természetes vezetési stílusommal menjek. Éreztem, hogy kíváncsiak voltak és meg akarták ismerni a véleményemet a megbeszéléseken. Ebben mindenképpen segítség a tapasztalat. Tudtam új gondolatokkal szolgálni, de nem akartam őket egyből száz dologgal túlterhelni a hétvégén” – mesélte.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Hozzátette, a jó kezdéstől függetlenül még mindig sok tanulnivalója van, még van tér a fejlődésére. „Ez persze nem jelenti azt, hogy októberre világbajnok leszek” – hangsúlyozta.

Spában új pálya, és várhatóan új helyzet is vár rá, hiszen esőben, sprinthétvégén nem lesz egyszerű bizonyítania egy általa kevésbé ismert autóval. „Ez olyan hétvége lesz, amikor lényegében a nulláról indulsz az esőben. Jó lenne teljesíteni pár kört az első szabadedzésen, hogy ráérezzek. Nehéz lesz, csúszós, kihívás lesz, de remélhetőleg mindenki számára. Gyorsan kell tanulnom, nem kerülhetek nagy hátrányba. Nem számítok arra, hogy két másodperccel le leszek maradva és csak töröm a fejem. Egy kicsit korábban kell felgyorsulnom, hogy ne legyen nagy a hátrányom, ne kelljen kapaszkodnom, ez lesz a fontos.”

Felkészült rá, hogy esőben résen kell lennie. „Ezek az autók esőben eléggé nehezen kezelhetők, kiszámíthatatlan a tapadásuk, és nem lehet őket úgy csúsztatni. Hajlamosak keresztbe állni, és emiatt nehezebb vezetni őket, mint a korábbi autókat. Még sokat kell tanulnom, ezért is jó, hogy egyből itt a következő versenyhétvége.”

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: Moy / XPB Images)

További tartalmak