Musorujsag
Élő Eredmények

„Nem lehet elvitatni Maxtól, de…” – így számolt el Pérez a 22 másodperces hátrányával

„Nem lehet elvitatni Maxtól, de…” – így számolt el Pérez a 22 másodperces hátrányával

Sky Sports, F1
Kellemetlen képest fest Sergio Pérezről a Max Verstappentől kapott 22 másodperc. Van rá egy mentsége, de közben csapattársát is méltatja.

Sergio Pérez a második rajtkockából indult, Max Verstappen a 6.-ból. Ő már az első kör elején átvette a vezetést, amivel szabad lett előtte az út, csapattársa körökre beragadt a DRS-t használó Lewis Hamilton mögé. Verstappennek a 9. körig tartott feljönni a második helyre, ám Péreznek ez idő alatt nem sikerült komoly előnyt kiépítenie, a holland végig 3 másodperc körüli távolságban volt tőle, mielőtt megkezdte volna a felzárkózást, 3 másodpercen belül.

Az előzésre az első kerékcserék után, a 17. körben került sor, Verstappen a célban, a 44. kör végén 22,3 másodpercre volt Péreztől. A második kiállása után, a 30. körben a címvédő még csak bő 8 másodperccel vezetett, és 14 kör alatt több mint a duplájára tudta hizlalni ezt a különbséget.

A holland házon belüli fölénye letaglózó volt a Belga Nagydíjon, és ez Pérez számára kellemetlen, hiszen míg Bakuban például még ki tudott bekkelni egy győzelmet úgy, hogy a futam elején hasonló egérutat kapott, Spában még csak komoly esélye sem volt a futam megnyerésére.

Kapcsolódó tartalom

Pérez a leintés után elárulta, a második etapján, amikor pár körön keresztül az eső körönként több másodperccel  lelassította a mezőnyt, csak szenvedett a közepes gumiján, és volt egy majdnem kicsúszása a 11-es kanyarban. A mexikói ezzel magyarázta, hogy a futam hajrájában Verstappen így meg tudott lépni előle.

„Azon a második etapon nagyon nagy különbséget épített ki. Aztán kicsúsztam a tizenegyesben, és ekkor nőtt a különbség. Onnantól már csak arra törekedtem, hogy hazahozzam. Egy kicsit túlságosan agresszívek voltunk az autó beállításaival, mert nem volt semennyi gyakorlási lehetőségünk. Emiatt csak biztonságban haza akartuk hozni az autót”

– hívta fel a figyelmet Pérez arra, hogy az a 22 másodperc nem a valós tempóját tükrözte.

Sergio Pérez és Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Azt azért elismerte, hogy Verstappen egyszerűen többre képes az RB19-essel, mint ő, és hogy esélye sem volt a legyőzésére ezen a hétvégén.

„Nem lehet ezt elvitatni Maxtól, ez világos. Rendkívüli versenyt futott, rendkívüli szezont fut. A mai különbség viszont nagyobbnak tűnik az említett okok miatt.”

„Miután a sorrend beállt, már csak haza akartam hozni az autót. Mindenesetre igen, elképesztő munkát végez, és nagyon tehetséges. A csapattal együtt hétvégéről hétvégére kihozza a maximumot, ami igazán lenyűgöző” – méltatta a csapattársát.

Pérez összességében nem volt elégedetlen a spái versenyével. „Jó verseny volt a csapat szempontjából. Nagyszerűen rajtoltunk, megelőztem Charles-t, ami a fő célom volt. Onnantól csak futottam a saját versenyemet, aztán Max elém került a második etapon, elég gyorsan. Semmit sem tehettem ott. Utána pedig csak haza akartam hozni az autót biztonságban, sérülés nélkül.”

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

„Most az a célom, hogy év végéig már el sem hagyom a dobogót. Egy nehéz időszakon vagyok túl, de sikerült sok pontot szereznünk a csapatnak. Szükségem van erre a nyári szünetre, mert mozgalmas volt. Zandvoortban szeretnék erősebben visszatérni” – tekintett előre.

Hozzátette, a hátralévő tíz nagydíjhétvégén szeretne újra komoly ellenfele lenni Verstappennek. „Ez lesz a célom. Most itt lesz a nyári szünetünk arra, hogy megoldjunk dolgokat. Lesz egy kis időnk, és remélhetőleg találunk dolgokat, amikkel visszatérhetek az év elején mutatott formámhoz.”

Borítókép: Sergio Pérez és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak