Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: Valaki szólhatna Wolffnak, hogy a Wikipédia az egyik leglátogatottabb oldal!

Marko: Valaki szólhatna Wolffnak, hogy a Wikipédia az egyik leglátogatottabb oldal!

Servus TV
A rekordok, az azokra tett megjegyzések és az újabb győzelmek is csak tovább növelik a Red Bull motivációját Helmut Marko szerint, aki reagált Toto Wolff lekicsinylő nyilatkozatára, és a csapat alapítója előtt is tisztelgett.

A Red Bullnak 15, Max Verstappennek 10 – itt tart győzelmi sorozataival a Forma–1-et domináló páros a múlt hétvégi Olasz Nagydíj után. Mindketten rekorderek már, és egyelőre nem is látni, milyen magasságig emelkedhetnek még. Eredménysoruk azonban nem mindenkit hat meg.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff a monzai verseny után kisebbítette Verstappen győzelmi szériájának jelentőségét, és kijelentette, ez csak egy Wikipédiára való szám, amit viszont úgysem fog senki olvasgatni.

Helmut Marko Red Bull-tanácsadót a Servus TV hétfő esti adásában megkérdezték, mit szól honfitársa reakciójához. Egyértelművé tette, hogy számukra igenis van jelentősége ennek a példátlan sikersorozatnak.

„Ez is hozzájárul a motivációnkhoz. Minél többet nyerünk, annál nagyobb jelentőséget kap. Maxot azt mondja, őt ez nem érdekli igazán, de ha megkérdezik, részletesen tudja, kinek van a legtöbb pole pozíciója. És furcsamód ezen a versenyen viszonylag nyugtalan volt, miközben általában az egyik erősségét a nyugodtsága jelenti. Ez a tizedik győzelem sorozatban nagyon sokat jelentett számára”

– cáfolt rá versenyzőjére, aki valahányszor kérdezik erről, mindig azt állítja, nem foglalkoztatják különösebben a rekordok.

Helmut Marko (Fotó: ServusTV / Neumayr / Christian Leopold)

Sebastian Vettel 2013-as 9-es győzelmi szériájának túlszárnyalása kapcsán Marko hozzátette: „A csapaton belül egyfajta rivalizálás alakult ki. A mérnök, aki Vettellel dolgozott, valamint az akkori csapat nem volt annyira lelkes, hogy megdől ez a rekord. De minden egyes ilyen rekorddal még nagyobb lesz a motivációnk, még szenvedélyesebbé válunk, és ez teszi olyan erőssé ezt a csapatot. Nem a pénzért csináljuk.”

Végül Wolff nyilatkozatát sem hagyta szó nélkül.

„Ami a Wikipédiát illeti, talán megmondhatnák Wolffnak, hogy ez az egyik leglátogatottabb médium. Szóval ez sem számít annyira jelentéktelennek… Mi örülünk, és visszük magunkkal ezeket a rekordokat.”

Marko számára az idén elért mérföldkövek közül a Red Bull 100. futamgyőzelme jelentette a legtöbbet. Elárulta, miért. „Egészen különleges volt. Tizennyolc évvel ezelőtt eldöntöttük, hogy felvásároljuk a középcsapat Jaguart. Didi Mateschitz azt mondta: »Próbáljuk meg! Talán nyerünk egy versenyt.« Ez a mondat még mindig itt cseng a fülemben. Erre most hirtelen száznál járunk. Nagy kár, hogy ő már nem élhette meg ezt a pillanatot.”

Helmut Marko (Fotó: Red Bull/Getty)

Marko szerint a múltba tekintve is van okuk büszkének lenni a jelenükre. Abban, hogy ilyen messzire jutottak, szerinte csapatalapítójuké a legnagyobb érdem. „Ez egy hihetetlen sikertörténet, ami csakis azért vált lehetségessé, mert Dietrich Mateschitz megajándékozott a bizalmával. És a filozófián is sok múlik.”

„Mi mindig azt mondtuk, hogy másképp akarjuk csinálni. Már a kezdetekkor így volt.”

„Christian Hornerrel, a legfiatalabb csapatfőnökkel, tapasztalat nélkül. Kezdetben szkepticizmus volt a jellemző, de ez a rendszerünk: nem vásároljuk, inkább csináljuk a sztárokat. Elképesztő, hogy ez ilyen szinten sikerült, és most itt van nekünk Verstappen, akivel új dimenziókba léptünk” – jelentette ki büszkén az osztrák.

Borítókép: Christian Horner, Max Verstappen és Helmut Marko (Fotó: Red Bull/Getty)

További tartalmak