Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Mercedes: A Red Bullnak kell elszúrnia, hogy ne nyerje meg az összes versenyt

Mercedes: A Red Bullnak kell elszúrnia, hogy ne nyerje meg az összes versenyt

Autosport
Csak akkor nem marad veretlen a Red Bull az év hátralévő részében, ha elszúr valamit – jósolja Toto Wolff. A Mercedes csapatfőnöke a „wikipediás” megjegyzését is kiegészítette.

Már 14/14-es mérlegnél tart a Red Bull. Még nyolc verseny van hátra a 2023-as F1-es idényből, vagyis ennyi győzelem választja el őket attól, hogy a sorozat történetében első csapatként tökéletes mérleggel, veretlenül abszolváljanak egy kiírást.

Helmut Marko tanácsadó szerint amennyiben a gyenge pontjuknak ígérkező szingapúri pályán is összejönne nekik a siker, már egyre reálisabb cél lehetne számukra a 100%-os mérleg elérése. „Ha a következő versenyt is megnyerjük Szingapúrban, akkor ez valóban összejöhet” – mondta a Red Bull osztrák vezetője.

A legközelebb a makulátlansághoz 1988-ban a McLaren került, akik a 16-ból 15 versenyt tudtak megnyerni. A monzai győzelem sem volt távol tőlük, ám a futam derekán Ayrton Senna egy lekörözöttel, Jean-Louis Schlesserrel ütközött, így odalett a veretlenség.

Azóta egyedül a Mercedes tudta megközelíteni ezt a produkciót. 2016-ban ők 21-ből nyertek 19-et. A két kivételt a Spanyol Nagydíj (Max Verstappen első győzelme) jelentette, ahol Lewis Hamilton és Nico Rosberg az első körben egymásnak ütköztek, a másikat pedig a Maláj Nagydíj,melynek végén Hamilton motorja elfüstölt. Az egy évben aratott 19 győzelem egyébként sportági rekord, melynek megdöntését most ugyancsak célba veheti a Red Bull.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke úgy véli, csakis a Red Bullon múlik, nekik sikerül-e, ami előttük még senkinek.

„Maguknak kell elszúrniuk, hogy ne nyerjék meg a szezon összes versenyét”

– jelentette ki az osztrák.

Toto Wolff (Fotó: XPB)

Ennek kapcsán egyébként kiderült, ez a rekord még Wolff fantáziáját is megmozgatná, noha Verstappen monzai rekorddöntését (sorozatban 10 győzelem) csak egy Wikipediára való jelentéktelen számnak nevezte… „Egyébként ez olyan rekord, aminek elérését klassznak gondolnám, mert ez a tökéletességet jelentené. Mi nem csináltuk meg, mert a két versenyzőnk Barcelonában kilökte egymást, aztán jött a motorhiba Malajziában.”

Ami a wikipediás megjegyzést illeti, Wolff egyértelművé tette, alapvetően nem érdeklik a rekordok.

„Számomra ezeknek a rekordoknak semmi jelentőségük nincs. Jelentéktelenek voltak a Mercedes jó napjain is. Nem tudom, hány versenyt nyertünk meg zsinórban. Még azt sem tudtam, hogy valaki számolja-e hány versenyt nyersz meg.”

„Szóval ha arra kérnek, kommentáljam egy rekord elérését, nehéz a dolgom, mert sosem játszott szerepet az életemben az ilyesmi. Mindenesetre egy ilyen eredmény azt mutatja, hogy egy nagyszerű versenyző egy nagyszerű autóban ül, és rendkívül magas szinten teljesít” – ismerte el visszafogottan Verstappenék teljesítményét.

Borítókép: Fotó: Red Bull

További tartalmak