Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc: Sainz hátvédjének kellett lennem, de magamnak köszönhetem

Leclerc: Sainz hátvédjének kellett lennem, de magamnak köszönhetem

Boxutca, Sky Sports
Kezdettől tudta Charles Leclerc, hogy el kell játszania Carlos Sainz hátvédjét Szingapúrban, ám a csapatot nem hibáztatja ezért, csakis magát okolja.

„Feláldozzák Leclerc-t” – szólt George Russellnek a Mercedes a Szingapúri Nagydíj első etapján, miután hallotta, hogy a Ferrari arra kérte versenyzőjét, maradjon le az élen álló Carlos Sainztól legalább 3 másodpercre. Miközben Charles Leclerc az időmérő edzés után még azt mondta, lehetségesnek tartja, hogy csapatuk Monza után ismét hagyja őket szabadon küzdeni egymással, a verseny után elismerte, már eleve a csapatjátékra rendezkedtek be vasárnap.

Ez a taktikáján is látszott: az élmezőnyből egyedüliként a közepes helyett a lágy gumin rajtolt. Kizárólag azért, hogy lerajtolhassa Russellt. Ez össze is jött neki, onnantól Sainz hátvédje volt, ám közben magáért is dolgozott.

„Kezdettől tudtam, hogy számomra ez egy nehéz verseny lesz. Arról szólt, hogy védjem Carlost, különösen az első etapon”

– mesélte az M4 Sport riporterének, Ujvári Máténak Leclerc a futam után.

„Reggel az utolsó pillanatban változtattunk a stratégiánkon, és a lágy gumira váltottunk, és szerintem ez volt a helyes választás, mert a cél George megelőzése volt az első kanyar előtt. Aztán próbáltuk kicsit lelassítani őket, hogy nekem elég helyem legyen elsőként kereket cserélnem, hogy a mögöttünk lévők ne hajtsanak végre elévágást, és aztán Carlos egy körrel később állhasson ki, és megtarthassa a vezetést” – magyarázta el a pontos hadi tervüket.

Charles Leclerc (Fotó: Boxutca)

A hajszál a levesbe egy biztonsági autós fázissal került. „A terv tökéletesen működött, egészen a biztonsági autóig, ami engem hátrányba hozott, mivel utána várakoznom kellett a boxban a forgalom miatt. Ezzel négy-öt pozíciót vesztettem. Utána már tudtam, hogy nehéz lesz.”

Leclerc-t a kerékcsere során nemcsak a pályán maradó két Red Bull, hanem George Russell és Lando Norris is átugrotta.

A Ferrari talán valóban feláldozta őt, ám Leclerc szokás szerint az önkritikus énjével közelítette meg ezt a helyzetet. A Brit Sky Sportsnak kijelentette: a csapata mindent jól csinált, a hátvéd szerepet pedig magának köszönheti.

„Úgy vélem, a csapat igazán jól kezelt mindent, főleg az első etapon. Minden más rajtam múlt: nekem kellett volna jobb munkát végeznem tegnap ahhoz, hogy más helyzetben lehessek”

– utalt arra, hogy Sainz időmérős legyőzésével fordított lett volna a szereposztás, és talán az eredmény is.

Leclerc-nek így végül a negyedik hellyel kellett beérnie, miután a két Mercedes a hajrában a második kerékcseréjének köszönhetően átvágtatott rajta a frissebb gumiján. A ferraris a rádión jelezte, ő is szeretett volna kiállni a virtuális biztonsági autós fázis alatt, ám utólag már azt mondta, nem ezen múlt. „Nem gondolnám, hogy sok mindenen változtatott volna, mert Lewis és George is kiállt, és már amúgy is mögöttük voltam.  Ez tehát nem változtatott volna a versenyünkön.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Leclerc-t megkérdezték, mennyit jelent a csapatnak és neki, hogy meglett az idei első győzelmük. Elismerte, hogy kicsit keserűen ünnepel.

„Sokat jelent. Főleg azok után, amennyit dolgoztunk. Egy nagy leszorítóerős pályán nyerni elképesztő. Ugyanakkor természetesen nem titkolhatom a csalódottságomat, hiszen jó lett volna jobb eredményt elérni ma. De ez rajtam múlt, nekem kellett volna jobb munkát végeznem szombaton.”

„Ez van. Tudjuk, hogy Szingapúrban így megy. A versenyt tökéletesen csináltuk, és Carlosnak összejött a győzelem. Ez igazán jó az idei év után, a sok kemény munka után. Ez szép jutalom a kemény munkánkért, a csapatnak, Carlosnak és nekem is.”

Kérdésünkre, hasonló folytatást vár-e a Ferraritól Japánban, elmondta: „Igazán remélem, hogy olyan jó lesz, mint ezen a hétvégén. Ezen a hétvégén az első szabadedzéstől a versenyig nagyon jók voltunk, és ezt jó látni.”

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: Boxutca)

További tartalmak