Musorujsag
Élő Eredmények

Kiss Norbert a Stroll-esetről: Ilyen csak a 80-as évek autós filmjeiben van!

Kiss Norbert a Stroll-esetről: Ilyen csak a 80-as évek autós filmjeiben van!

Boxutca
Dicséretes elszántság vagy felelőtlen hozzáállás? Főnöke Lance Stroll hibájában is a jót látja – az M4 Sport szakértője szerint viszont csak komoly problémát próbálnak a szőnyeg alá söpörni.

Nélkülöznie kellett Lance Strollt az Aston Martinnak a vasárnapi Szingapúri Nagydíjon. A kanadai nagyot bukott az időmérő edzésen, alaposan összetörve az autóját. Hibáját a Q1—es utolsó körének utolsó kanyarjaiban követte el. Elmondása szerint annyi történt, hogy nem tudott megfelelően felkészülni a gyorskörére a forgalom és egy mérlegelés miatt, és mivel a körén már menet közben látszott, hogy nem lesz elég a továbbjutáshoz, kockáztatott egyet a végén.

„Nem javítottam eleget a köridőmön a Q2-be jutáshoz, ezért kockáztattam az utolsó kanyarban, próbáltam visszanyerni az időt. Nem igazán lehetett megcsinálni” – ismerte el Stroll.

Kapcsolódó tartalom

Miközben a hibája nyilvánvaló volt, Mike Krack csapatfőnök a védelmére sietett, és dicsérettel próbálta élét venni a balesetnek.

„Ez annak bizonyítéka, hogy teljességgel elhivatott. Szóval azoknak, akik úgy gondolják, hogy nem az: ilyen tempóval bemenni a kanyarba – ehhez igazán elszántnak kell lenned! És szerintem ez újabb bizonyítéka annak, hogy ő teljességgel az”

– magyarázta a csapatfőnök.

Lance Stroll (Fotó: Aston Martin)

Bár a flegma nyilatkozataival és a média felé mutatott feltűnő passzivitásával (40-50 másodpercesnél hosszabb értékelőinterjúk ritkán készülnek vele…) közönyt sugároz, Stroll akaraterejével aligha van baj, ezt a törött csuklóval teljesített év eleji hétvégéi is bizonyították. Ám ahogy arra az M4 Sport szakértője, Kiss Norbert rámutatott, a versenyző és csapata meglehetősen veszélyes vizekre evezett a magyarázkodásaival és a hozzáállásával.

Szerinte Stroll egyszerűen naiv volt, ha azt gondolta, hogy egy eleve rossz kört egy vakmerő kanyarvétellel kijavíthat.

„Az utolsó két kanyart megpróbálta elnyomni, hogy hátha valami csoda történik és ezzel mégis továbbjut. Ilyen a mesében nincsen! A régi nyolcvanas évekbeli autós filmekben van, hogy összeszorítod a fogadat, visszaváltasz egyet, és az utolsó kanyarban nyomsz egy gázt, és akkor megmented vele az egész versenyedet. A valóságban ilyen nincsen. És hogy Stroll ezt így el is mondta, szerintem egy profi autóversenyzőhöz teljesen méltatlan”

– mondta Kiss.

Lance Stroll (Fotó: XPB)

Stroll helyzetét sajátossá teszi, hogy az Aston Martint édesapja, Lawrence Stroll működteti tulajdonosként. Krack Lance-t védelmező nyilatkozatai, de Alonso hízelgő megjegyzései kapcsán is felmerült már, hogy az istálló emiatt teljességgel képtelen objektíven viszonyulni a versenyzőjéhez, ami akár a fejlődésüket is hátráltathatja. Idén például Stroll pontjai hiányoznak leginkább ahhoz, hogy szorosabb versenyt vívjanak a Ferrarival és a Mercedesszel, és ha bajnoki címekre pályáznak, nyilvánvalóan stabilabb teljesítményre lesz szükségük a második versenyzőjüktől.

„Még hogy ha édesapád a csapattulajdonos, akkor sem fér ez bele, hiszen nemcsak annak az egy embernek felelsz, hanem ott van még azon kívül másik több száz ember, akik éjt nappallá téve dolgoznak azért, hogy az autó ott legyen egyáltalán a pályán, hogy haladjon valamit előre a csapat” – hívta fel a figyelmet Kiss Norbert.

A Strollról folytatott beszélgetés itt tekinthető meg:

További tartalmak