Musorujsag
Élő Eredmények

Sainz professzor mestermunkája – csúcsszintre jutni máshogy is lehet!

Sainz professzor mestermunkája – csúcsszintre jutni máshogy is lehet!

F1 | Szerző: Rozmán Zoltán
Analitikus szemléletmód, kész terv, a hozzá szükséges higgadtság és precizitás. Carlos Sainz professzorként rakta össze a tökéletes hétvégét Szingapúrban, és bizonyította, más úton is elérhető Max Verstappen vagy Charles Leclerc szintje.

„Voltam annyira gyors a hétvégén, hogy tiszta kört mehessek” – adta meg Carlos Sainz a Szingapúri Nagydíj időmérő edzésén aratott győzelmének receptjét. Kulcsmondat volt ez az egész hétvégéje, de talán a nyári szünet óta teljesített mindhárom hétvégéje szempontjából is.

Sainz a pénteki első szabadedzéstől kezdve csúcsformában volt Szingapúrban, bízni tudott a Ferrarijában, és azt is pontosan tudta, hogy mit akar. Sorra futotta a legjobb köröket a szabadedzéseken, és úgy érkezett az időmérőre, hogy tudta, tempóelőnye van, és ha jól gazdálkodik vele, övé lehet a pole pozíció.

A Q3-ban ezzel győzte le George Russellt: az utolsó szektorra is hagyott valamennyit a gumijából, nem vitte el a lelkesedés, kimérten teljesítette az első két szektort, tudva, hogy ezen a pályán nem a húr túlfeszítésével, hanem a hibátlansággal lehet célt érni.

 

Sétatempó a győzelemért

Ha megnézzük a vasárnapi versenyét, ugyanez a hozzáállás, ugyanez a taktika sugárzott minden mozdulatáról és döntéséről. Azok után, hogy csapattársa, Charles Leclerc a második helyre jött fel a rajtnál, teljes egészében Sainz kezében volt az irányítás. Tudta, hogy a Ferrarija a péntek alapján jobban falja a gumikat, mint a Mercedes, és azt is, hogy a versenytempója emiatt talán elmarad Russellétől. De azt is tudta, hogy Szingapúrban nehéz előzni, így ő diktálhatja a tempót. És ő igencsak kényelmes tempót diktált, melyről a rádiózásai mindent elmondtak. „Így az örökkévalóságig is el tudnék menni” – mondta az első etapja elején. „Szerintem egy másodperc biztos van még bennem” – közölte később, amire a mögötte egyre bosszúsabb Russell azt válaszolta: „Meglep, hogy nem kettőt mondott…”

„Nagyon nehéz volt eldönteni a verseny előtt, hogy meglesz-e a versenytempónk a győzelemhez, de úgy éreztem, hogy még ha nem is lesz meg, a különbségek beosztásával, a tempó és a gumikopás menedzselésével teremthetek magamnak egy lehetőséget a győzelemre”

– mondta Sainz arról, hogyan is készült erre a versenyre.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Ez a fajta tudatosság minden további lépésén is érződött. „Az első hely megtartása a rajtnál nyilván fontos volt. Aztán irányítottam a versenyt. Volt egy kész tervem, de a biztonsági autó kicsit túl korán jött. Korán váltottunk kemény gumira, nem a huszadik kört preferáltam volna, főleg nem azok után, hogy olyan jól beosztottam a közepes gumit. Úgy éreztem, sokkal tovább el tudtam volna menni rajta. De helyes döntés volt kiállni.”

„Aztán a kemény gumis etapon is mindent irányításom alatt tartottam, egészen a virtuális biztonsági autóig, ami esélyt adott a Mercedesnek a két kiállásra. Emiatt nagy nyomás nehezedett ránk a végén” – mesélte Sainz.

 

Újratervezés

Miközben a mögötte haladókat addig végig visszafogta, a Mercedesek stratégiaváltása volt a verseny egyetlen pillanata, amikor Sainz valamit nem tartott az irányítása alatt, és amelynél ő maga sem volt biztos abban, hogy elérheti a célját.

„Eleinte nem voltam ideges, mert úgy éreztem, sok tartalékom van még ahhoz, hogy megnyomjam az utolsó tizenkét-tizenöt kört. De ahogy elkezdtem nyomni, éreztem, hogy a gumik kopni kezdenek. Lando és én sokat csúszkáltunk. És meglepett, hogy a Mercedesek milyen gyorsan meg tudták előzni Charles-t, majd le tudták dolgozni a hátrányukat Landóval és velem szemben.”

„Ezen a ponton azt gondoltam: rendben, ez nem lesz könnyű, és az utolsó öt-hat kör igazi küzdelem lesz. És ezen a ponton egy kicsit változtatnom kellett a stratégián: pimasz DRS-löketet kellett adnom Landónak.”

„Ez segített minket a Mercedesek magunk mögött tartásában és abban, hogy megszerezzem a győzelmet a Ferrari számára, ami nagyszerű érzés.”

“Lando 0,8 másodpercre mögötted DRS-sel.” “Tudom, szándékos.” (Fotó: Formula1/Twitter)

 

Saját ötlet volt a DRS-játék

Az utolsó körök DRS-játéka zseniális húzás volt Sainztól. Megakasztotta vele a Mercedest, és felbosszantotta vele a Norrison átjutni nem tudó Russellt. És mindezt precízen csinálta. Amikor Russell Norrisnak esett, akár ugorhatott is volna, azt gondolva, hogy ez a tökéletes pillanat arra, hogy meglépjen az üldöző hármastól. De ehelyett ismét visszafogta a tempóját, és újra DRS-t adott a csata miatt másodpercen kívülre csúszó Norrisnak.

„Ez mindig nehéz, hiszen extra nyomást jelent. Tudod, hogy nem fékezheted el magad, hogy egyetlen hibát sem véthetsz, nem csúszhatsz meg, mert az azt jelenti, hogy Landónak esélye nyílik a megelőzésedre, miközben DRS-t használ.”

„Egy ponton döntenem kellett, hogy adok-e neki DRS-t, és csak reméltem, hogy ez elég lesz a Mercedesek magunk mögött tartásához.”

„Volt egy konkrét kör, amikor Lando a tizenhatos-tizenhetes kanyarnál védekezett, és nekem lassítanom kellett az első és a harmadik kanyarok között, hogy újra DRS-t adjak neki. Ez a lépés konkrétan megmentette a versenyemet, de Lando második helyét is, mert úgy érzem, ha nem tettem volna ezt, én is könnyű préda lettem volna”

– mesélte a spanyol.

Carlos Sainz és Lando Norris (Fotó: Ferrari)

Amikor nem várt tényező húzta keresztül az eredeti számításait, Sainz higgadt maradt, újraszámolt, új tervvel állt elő. És mint arra főnöke, Frédéric Vasseur felhívta a figyelmet, nem mérnöki segítségre, hanem saját kútfőből!

„Ez Carlos ötlete volt. Nem akarom azt mondani, hogy egyértelmű, de tudta, hogy nagyobb fenyegetést jelent rá a Mercedes, mint Norris.”

„Norrisszal azonos állapotú gumink volt, és szinte ugyanolyan volt a tempónk az első körtől kezdve. Nem igazán kockáztattunk Norrisszal – csak akkor, ha elfogyott volna a gumi. Szóval okos lépés volt Carlostól, hogy Norrist a DRS-távolságban tartotta” – dicsérte versenyzőjét a Ferrari csapatfőnöke.

 

Ne becsüld alá a Sainz-módszert!

A mostani hétvége bizonyította: Carlos Sainzot sosem szabad leírni! Miközben az elmúlt két évben sokan egyszerű másodhegedűssé degradálták a jóval látványosabban versenyző és nagyobb csúcspontokra képes Charles Leclerc mellett, a spanyol a nyári szünet óta eltelt három nagydíjhétvégén egyszerűen árnyékba szorította elismert csapattársát – még a specialitását jelentő időmérő edzéseken is.

És bár ebben nyilvánvalóan szerepe van a párharcukat az elmúlt három évben meghatározó stíluskülönbségeknek (Sainz jobban boldogul az alulkormányzottabb autókkal, Leclerc jobban boldogul a vadabb hátsó tengellyel, és a Ferrari most az előbbi irányba tolódott), az inga átbillenése nem csak ennek köszönhető.

Sainz mindig kontrasztja volt az olyan ellenfeleknek, akik gyors versenyző, istenadta tehetség hírében állnak. Velük szemben ő inkább mindig a gondolkodó, elemző, kevésbé improvizatív versenyzőnek tűnt, akinél nem ösztönből, magától, hanem tudományos módszerekkel, munkával jön a csúcsteljesítmény. Max Verstappen, Lando Norris és Charles Leclerc csapattársaként is így volt.

Ám elmondható, hogy mindhármuk ellen helyt tudott állni, amikor minden képkocka előtte volt és elegendő ideje volt a kirakós összerakására.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

A nyári szünet óta mutatott csúcsformája hátterében pedig szerinte éppen ez áll.

„Ami az autót és a vezetést illeti, a nyári szünet előtt már jól éreztem magam minden szempontból. Egyszerűen leültem a mérnökeimmel a nyári szünetben, és azt mondtuk: »Rendben, mit tehetünk annak érdekében, hogy az egész hétvégét össze tudjuk rakni?« Mert világos volt, hogy gyorsak vagyunk, csináltunk jó dolgokat, de sosem sikerült az egészet összerakni.”

„Úgy voltunk vele, hogy megnézzük, miben javulhatnánk, és hogyan kezdhetnénk kiegyensúlyozottabbá válni az év második felében, mivel a potenciál idén világosan megvolt erre.”

„A zandvoorti egy jó hétvége volt. Monza majdnem tökéletesen sikerült, és úgy éreztem, hogy ez az itteni most tökéletesen alakult. Boldoggá és büszkévé tesz, hogy miután annyit dolgoztunk és elemeztünk, olyan gyors voltam ezen a hétvégén, és a munka kifizetődött” – mondta Sainz.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

Vasseur szerint is a felkészülés a javulás kulcsa, az, hogy Sainz már a hétvége kezdetétől jó formában van. „A legnagyobb különbség az, hogy már az első szabadedzés első körétől kezdve készen áll. Zandvoortban is így volt, noha ott az első szabadedzést kihagyta az újoncteszt miatt. A második szabadedzéstől viszont rajta volt, és ez a legjobb felkészülési mód az időmérőre.”

„Ha nincs annyi szett gumid, az azt jelenti, hogy ha lépéshátrányból indítod a hétvégét, akkor át kell lépned a határt. És a csapatra is igaz, hogy a lehető legjobb módon kell felkészülnie” – mondta a francia.

 

Új Professzora van az F1-nek?

A Szingapúri Nagydíja, a győzelme és az egész hétvégéje Sainz eddigi mestermunkájának nevezhető. A saját módszerével, a saját eszközeivel alkotta meg, és okkal volt büszke rá. „Rendkívül büszkék lehetünk arra, amilyen hétvégét összeraktunk. Egy lehetőségünk adódott idén a futamgyőzelemre, Szingapúr, és mi megcsináltuk!”

„Egyszer nem hibáztunk az egész hétvége során, és sok pillanat volt, amikor nyomás alá kerültünk, de higgadtak maradtunk, tartottuk magunkat a tervhez, a stratégiánkhoz.”

„Játszanunk kellett a gumikopással, a kerékcserés különbségekkel, a DRS-sel, mindennel, és sikerült mindent az irányításunk alatt tartani, és hazahoztuk a győzelmet, ami sosem könnyű. És ez hihetetlen érzés!”

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

A hihetetlen érzés a hihetetlen teljesítmények jutalma. Sainz mostani hétvégéjét méltán helyezhetjük egy polcra Max Verstappen idei legerősebb hétvégéivel, a sikere pedig igazolja, ilyet más módon, más szemléletmóddal és másfajta tehetséggel is el lehet érni.

Ezt látva talán Alain Prost is sértődés nélkül kölcsönadná becenevét: Professzor Sainz most igazán elemében volt Szingapúrban!

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

További tartalmak