Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtó: Az Andretti már a héten megkaphatja a zöld jelzést

Sajtó: Az Andretti már a héten megkaphatja a zöld jelzést

Autosport
Az Autosport információi szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már a héten jóváhagyhatja az Andretti Global nevezését, a jelenlegi alakulatoknak viszont továbbra is vannak aggályaik a mezőny bővítésével kapcsolatban.

Az FIA az év elején írt ki pályázatot az F1 iránt érdeklődő alakulatok számára, sajtóhírek szerint pedig a szövetségnek több projektet is elemeznie kell. A legnagyobb eséllyel a General Motorsszal, egészen pontosan az amerikai márka tulajdonában lévő Cadillac-kel szövetkező Andretti Global tűnik. Az amerikaiak a siker érdekében már a királykategóriára való felkészülést is elkezdeték.

Valamint nekiláttak egy új főhadiszállás építésének, ahonnan, amennyiben az FIA megadja nekik a zöld jelzést, F1-es projektjüket is irányíthatják. Ehhez több szakembert is szerződtettek már, noha hivatalosan nem kaptak még engedélyt a szövetségtől.

Az Autosport úgy tudja, erre hamarosan sor kerülhet és az Andretti már a héten megkaphatja a zöld jelzést a szövetségtől. Projektjük ezt követően Stefano Domenicali, az F1 ügyvezetője elé kerül, aki a kereskedelmi aspektusokat is ki fogja elemezni – ez a lap szerint várhatóan ismét egy több hónapos folyamat lesz.

Ami a jelenlegi alakulatok illeti, nekik továbbra is vannak aggályaik a mezőny bővítése miatt, annak üzleti modelljeikre „gyakorolt hatása” miatt. Megnyugtatásuk érdekében felmerült, hogy az új belépőknek a jelenlegi 200 millió dolláros nevezési díjnál magasabb összeget kell fizetniük, vagyis a csapatok 20-20 milliónál többet tehetnek zsebre.

Fotó: XPB

De nemcsak a pénz, hanem a logisztika valamint az új érkező „értéke” miatt is aggódnak. „Az F1-es csapatok azért maradtak életben az előző években, mert összetartottak” – jelentette ki a Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff.

„Az FIA-nak, a FOM-nak és a 10 csapatnak meg kell védenie a sportot. A kezünkben tartjuk ezt az egyébként érzékeny sportágat, ami folyamatosan növekszik. Ezért kell együtt, helyes döntéseket hoznunk, ha egy gondolkodásmódról, az F1-ről és az FIA-ról van szó. De bízom benne, hogy az FIA elnöke valamint az F1 megfelelő döntést hoz majd” – tette hozzá diplomatikusan.

„Csak várunk, és meglátjuk, mi lesz” – fogalmazott a McLaren ügyvezetője, Zak Brown. „Egy dolgot jegyeznék meg, a nevezési díj nagysága és egy F1-es csapat érétke. Ezt öt éve határozták meg, de azóta egy csapat sokkal többet ér, szóval szerintem erről mindenképpen egyeztetnünk kell még.”

Wolffhoz hasonlóan a Haast irányító Günther Steiner is diplomatikus maradt, és megjegyezte, bízik abban, hogy az F1 jól dönt majd a bővítéssel kapcsolatban. „Biztos vagyok benne, hogy Stefano tudja, hogyan kezelje ezt a helyzetet a mi érdekünkben” – mondta. „Bízunk a FOM-ban, hogy megbirkózik a feladattal. Ahogy Zak mondta, a csapatok többet érnek, mint amikor a Concorde-egyezményről döntöttünk és páran még az életben maradásért küzdöttek. A piac megváltozott.”

Az Alfa Romeót képviselő Alessandro Alunni Bravi kiemelte, a pénzügyi szempontokat is figyelembe kell venni. „Úgy gondoljuk, hogy minden alakulatnak hozzáadott értéket kell teremtenie az egész F1-es közösség számára. Egy szilárd projektnek kell lennie, nemcsak egy ötéves projektnek, hanem egy olyannak, ami erős alapokkal bír. Minden új belépőnek fel kell ismernie az értéket azokban a beruházásokban, amiket a csapatok hajtottak végre. Az előző években megnőtt az istállók értéke. Meg kell védenünk az üzletünket, de bízunk az FIA-ban és a FOM-ban. Egy olyan csapat fogadására, ami rendelkezik az említett jellemzőkkel, készen állunk” – jelezte.

Fotó: Cadillac
Borítókép: Michael Andretti (Fotó: XPB)

További tartalmak