Musorujsag
Élő Eredmények

Sérült kormánymű: majdnem Norris jutott Russell sorsára

Sérült kormánymű: majdnem Norris jutott Russell sorsára

F1
Nem múlt sokon, hogy Lando Norris nem járt ugyanúgy a Szingapúri Nagydíj utolsó körében, mint a kieső George Russell.

Unalmas kocsikázást hozott a szingapúri verseny nagy része, ám a végjáték igencsak izgalmasra sikerült. Az Estben Ocon leállása miatt életbe léptetett virtuális biztonsági autós fázis és a két Mercedes agresszív taktikája egy szoros négyes csatába torkollt az utolsó körökben. Miután George Russell és Lewis Hamilton a friss gumikért önként feladta az addigi pozícióját, Carlos Sainz mögé Lando Norris került a második helyre, és neki kellett állnia a fekete autók támadásait.

Russell két körrel a leintés előtt majdnem megelőzte, ám miután visszaverte őt, a csatájuk furcsa módon zárult le: a Mercedes versenyzője megcsípte a falat a kerekével az egyik kanyar féktávján, és orral a bukótér falába csapódott.

Norris már a leintés után elárulta, ő is nekikoccant ugyanannak a falnak. És mint az kiderült, nem sok híja volt, hogy nem ő jutott Russell sorsára.

„Az utolsó körben kicsit levegőhöz jutottam. Nekimentem a falnak, aminek George is, de én az elsővel ütöttem meg, és pánikba estem. Arra gondoltam, hogy talán az egészet elszúrtam. Kárt tettem a kormányzásban, elferdült, de szerencsére nem volt komolyabb a baj”

– mesélte a mclarenes.

Az első négyes a futam hajrájában (Fotó: XPB)

Norrist Russelltől Carlos Sainz mentette meg, aki rafináltan DRS-használatot biztosított számára azzal, hogy 1 másodpercen belül tartotta. Miközben elismerte, hogy azon a ponton eszébe sem jutott támadni a ferrarist, Norris valójában úgy érezte, egy kicsivel Sainz tudatos lassítása nélkül is gyorsabb volt akkor a vörös autónál.

„Követett el pár hibát, de nem, a tempóm erős volt. Először én kezdtem el közelíteni hozzá, és a tempóm szerintem kicsivel jobb volt az etapok végén. A Ferrari talán erősebb volt az elején. Szóval kicsit amúgy is felzárkóztam volna rá, és DRS-távolságba kerültem volna hozzá. De ő akkor segített sokat, amikor a legnagyobb nyomás alá kerültem George részéről”– mondta Norris.

A kérdésre, nem tartotta-e rossz döntésnek, hogy ők nem álltak ki a virtuális biztonsági autó alatt, elismerte, a gyorsabb mindenképpen ez a taktika volt. „Ha biztonsági autó lett volna, kiálltunk volna, de a VSC alatt nem. Papíron szerintem a Mercedesek sokkal gyorsabbak voltak. Ha nem lettünk volna az útjukban, tíz másodperccel előttünk lettek volna, könnyedén. De az előzés mindig feladat, és Szingapúrban az egyik legnehezebb feladat, főleg a végén.”

Lando Norris (Fotó: XPB)

„George szerintem a támadásaival kicsit túlerőltette a gumikat, és utána már nem is támadott annyira, miután megvolt a legnagyobb támadása. A gumikra vigyázni mindig nehéz Szingapúrban, de lényegében az előtted lévők diktálnak.”

„Tökéletes kerékcserével kerültünk Charles elé, tökéletes taktikával a Mercedes elé, szóval a csapat kiváló munkát végzett.”

„Elképesztő verseny volt, nagyon stresszes, a rajttól a célig. Sokat kellet takarékoskodni, de tökéletesen kiviteleztük” – állapította meg elégedetten Norris.

Borítókép: Lando Norris (Fotó: Batchelor / XPB Images)

További tartalmak