Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen: Tudtam, hogy el fog ez jönni. Részemről rendben van

Verstappen: Tudtam, hogy el fog ez jönni. Részemről rendben van

Autosport, Sky Sports, F1
Megbékélt Max Verstappen a Red Bull veretlenségének és a saját győzelmi sorozatának megszakadásával. Szingapúr szerinte a fanyalgóknak is jó bizonyíték.

Miamitól Monzáig tartott Max Verstappen nagy 2023-as menetelése. Tíz versenyt teljesített a kettő között, valamennyit megnyerte, miközben két sprintfutamon is első lett. A bajnoki éllovas idén először a dobogóról is lemaradt, Szingapúrban csak az ötödik helyen intették le.

Megszakadt ezenkívül a Red Bull győzelmi sorozata is. A tavalyi Abu-dzabi Nagydíj óta 15 versenyt nyertek zsinórban. Carlos Sainz győzelmével vasárnap biztossá vált, hogy a bikások nem lesznek az F1 történetének első olyan csapata, amely 100%-os mérleggel teljesít egy idényt.

A történelem ismételte önmagát. Legutóbb a McLaren került ennyire közel a veretlen évzáráshozm 1988-ban. Ők a 16 futamos bajnokság 11. versenyéig jutottak, aztán a 12.-en Monzában, az év 75%-ánál a Ferrari szakította meg a sorozatukat. A Red Bullnak most a 22 futamos bajnokság 15. versenyén, az év 68%-ánál ugyancsak a Ferrari állta útját.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Vertstappen az elmúlt hetek rekordhalmozása során állította, nem különösebben tartják lázban a csúcsok és sorozatok. Most, hogy megszakadtak, ennek megfelelően fogadta a tényt.

„Tudtam, hogy ez el fog jönni. Részemről teljesen rendben van” – jelentette ki.

A szingapúri hétvége szerinte remek szemléltetése volt annak, hogy ilyen sokáig nyerni még erőfölényben lévő autóval sem magától értetődő, mert elég félrecsúsznia valaminek, és már oda a győzelmi széria.

„Mindennek tökéletesnek kell lennie. Mindig mindenki azt mondja, hogy: »Nézd, milyen dominánsak, nézd, milyen könnyű dolguk van.« Nem könnyű! Sok részlet van, amit a helyére kell tenned, és világos, hogy ezen a hétvégén pár dolgot nem raktunk helyre, ezért hátrányban voltunk.”

Főnöke, Christian Horner hasonló nyugalommal viselte az idei első vereségüket. „Gratulálok a Ferrarinak és Carlosnak! Nagyszerű munkát végeztek! Ami minket illet, nagyszerű sorozat volt ez, de tudtuk, hogy valamikor vége szakad. Tizenötöt nyertünk zsinórban – ez hihetetlen teljesítmény volt az egész csapattól” – dicsérte meg az övéit.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Érdekesség, hogy a szingapúri versenyen egy másik sorozat is megszakadt. Amikor a többiek kerékcseréje után Verstappen a 2. helyen találta magát, majd a használt gumiján nem tudott védekezni George Russell-lel szemben az újraindítás után, 2023-ban először fordult elő, hogy valaki a pályán megelőzte a címvédőt.

„Számomra ezek a statisztikák nem érdekesek. És teljesen természetes is. Régi gumin voltam, nem sokat tehettem” – kommentálta közönnyel Verstappen.

Egyúttal jelezte, már a következő hétvégén, Szuzukában vissza akar vágni. „Szerintem gyorsak leszünk Szuzukában” – mondta, annak kapcsán, nem aggódik-e a mostani hétvégén mutatott formájuk miatt. A felvetésre, ezek szerint a többieknek van miért aggódniuk, nevetve hozzátette: „Nem az én gondom, hogy mások mi miatt aggódnak.”

Japán kapcsán Horner sem nyugtalan. Szerinte máris beljebb vannak a szingapúri problémáik megértésével. „Sokat tanultunk a versenyen. Sok mindent ki kell még elemeznünk, de a teljesítményünk sokkal-sokkal jobb volt most, és van pár jel, ami mutatja nekünk, milyen irányba kell mennünk. Szuzuka más típusú pálya. Remélhetőleg versenyképesek lehetünk ott” – tekintett előre a csapatfőnök.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak