Musorujsag
Élő Eredmények

Vowles: Vannak értelmes előzési módok, Pérezé nem ilyen volt…

Vowles: Vannak értelmes előzési módok, Pérezé nem ilyen volt…

Autosport
A Williams csapatvezetője, James Vowles úgy véli, Sergio Pérez manővere fontos világbajnoki helyezésektől foszthatja meg az alakulatot, Alexander Albon ugyanis pontokat bukott miatta a szingapúri futamon.

Noha az istálló nem várt jó szereplést Szingapúrban, Alexander Albon erős futamot teljesített, az Esteban Ocon kiesése utáni virtuális biztonsági autós fázis során választott jó taktikával (a Mercedes kettőshez hasonlóan ő is közepeseket kapott és több riválist is maga mögé utasított) pedig a pontzónába is beverekedte magát.

A thai – és a Williams – viszont végül egységek nélkül távozott Szingapúrból, miután Sergio Pérez „optimista” előzési manőverével a pálya szélére küldte, ahonnan csak nagy nehezen tudott visszatérni és értékes pozíciókat veszített.

Bár az utolsó körökben Albon újra jó tempót diktált, csak a tizenegyedik helyig ért fel, és bár Pérez öt másodperces büntetést kapott, rajta ez már „nem segített”. A csapatvezető, James Vowles igencsak bosszús volt az incidens miatt, érzése szerint ugyanis Albon egészen a nyolcadik helyig jöhetett volna fel George Russell utolsó körös kiesésével.

Alexander Albon és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Vagyis szerezhetett volna négy pontot, ami fontos lett volna a Haas és az Alfa Romeo elől menekülő alakulatnak: az amerikaiakat 9, az olaszokat 11 egységgel előzik meg. A bajnoki helyezések között pedig súlyos milliók vannak a bevételek év végi elosztásakor…

Jó néhány pontot elvett tőlünk” – jelentette ki a szakember. „Ez frusztráló, amikor az ember egy végsőkig kiélezett bajnoki küzdelemben vesz részt és ebben a küzdelemben vezet a riválisai előtt. Fáj, amikor ezeket a pontokat elveszik tőled. És ok nélkül… ez egy tőrdöfés volt. Vannak értelmes előzési módok, de ez nem olyan volt…”

„Pérez az előtte lévő körökben is belül marad és próbálta betenni az autó orrát. Ez önmagában nem baj, mert agresszívnek kellett lennie. De Alexander már kanyarodott, Pérez pedig érintkezett az autó oldalával. Nem volt mód arra, hogy ez a dolog működjön” – emelte ki.

„Szóval ez az egész hihetetlenül frusztráló. Egészen szép előnyt építettünk ki, egészen jót… és ilyenek dönthetnek a bajnoki pozícióról” – folytatta, majd jelezte, a hétvégének voltak pozitívumai is, Albon pedig újra jelezte, jó formában van. „A legfontosabb, hogy láthattuk a csapat mindent belead, ahogyan Alexander is. Ezen a hétvégén le voltunk maradva, de jó döntéseket hoztunk, de nem feltétlen a futamon. A két közepeses taktikáról már hetekkel ezelőtt döntöttünk, de mindez működésbe lendült a VSC-vel, és csodás volt nézni, ahogy Alexander előre verekedte magát.”

A folytatással kapcsolatban megjegyezte, az, hogy egy pályán, amitől nehéz hétvégét vártak, mégis versenyképesek voltak, önbizalmat ad az utolsó futamokra. „2016 óta nem volt autónk a Q2-ben ezen a pályán. Ismét versenyképesek lehetünk még, de talán nem a zandvoorti szinten. Ha megnézzük, a legtöbb futamon már esélyünk van a pontszerzésre. Most is ez volt. Igen, a megfelelő stratégiával, de szerintem ez is része a csomagnak. Így kell folytatni” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Borítókép: James Vowles (Fotó: XPB)

További tartalmak