Musorujsag
Élő Eredmények

A McLaren hálás Sainznak: A segítsége nélkül nem lettünk volna dobogósok

A McLaren hálás Sainznak: A segítsége nélkül nem lettünk volna dobogósok

Planet F1
Hálás a McLaren Carlos Sainznak, mert úgy érzi, nem jöhetett volna össze Lando Norris szingapúri dobogója a segítsége nélkül.

Idei harmadik dobogós helyezését ünnepelte a McLaren a Szingapúri Nagydíjon. Lando Norris az újabb komoly fejlesztési csomaggal felszerelt autójával egész hétvégén a „nagyok” játékában résztvevője volt, vasárnap pedig a második helyen kísérte célba Carlos Sainzot.

Hogy a valós különbség mekkora lett volna közöttük a célban, az azért nem derült ki, mert volt csapattársa a győzelem érdekében úgy döntött, a hajrában 1 másodpercen belül tartja őt, hogy közös erővel, a McLaren DRS-használatával próbálják kivédekezni a friss gumikon érkező Mercedesek támadásait. A terv sikerrel járt, így a két jó barát együtt bonthatott pezsgőt a dobogón. Sainznak pedig korábbi csapata, a McLaren is hálás volt.

„Amikor láttam, hogy a Mercedesek egy vadonatúj közepes szettre váltanak, azt gondoltam, meg fognak minket előzni. Az új közepes gumik voltak ugyanis a megfelelő gumik abban a helyzetben, tudva, hogy milyen hosszú az etap. Szóval jó esélynek éreztem ezt”

– mondta Andrea Stella csapatfőnök.

Kapcsolódó tartalom

„Mi is fontolgattuk a kerékcserét, de mi csak használt lágyakra válthattunk volna, és idegessé tett minket, hogy tizenhat-tizenhét kört kellene menni használt lágyakon. Emiatt döntöttünk úgy, hogy kint maradunk. Kiállhattunk volna egy biztonsági autó esetén, de virtuális biztonsági autónál nem.”

A döntésük végül helyesnek bizonyult, de ez Sainz érdeme is. Stella szerint a DRS-taktika nélkül nem tudták volna maguk mögött tartani a két Mercedest. És mivel eleve Sainz mögött voltak, ez egyben azt is jelentette volna, hogy a dobogóról is lecsúsznak.

„Feszült volt, de kicsit optimista voltam. Csak vártam, hogy megtörténjen, és még korai volt azt mondani, hogy ne légy túl csalódott. Két közepes gumijuk volt, és igazán a kezükre játszott ez a VSC, mi pedig próbáltuk a legjobbunkat nyújtani, de a dolgok megváltoztak.”

Fotó: XPB

„Amint mögénk kerültek, talán túlmelegedtek a fékek, mert a verseny alatt a fékekről beszéltek, és kicsit megtört a lendületük a kigyorsításokon a lágyabb gumikon. Aztán jött az utolsó három kör… Akkor azt mondtam, talán nem tudjuk megcsinálni.”

„Nem hinném, hogy a Calrosszal való együttműködés nélkül sikerülhetett volna. Nevezzük ezt idézőjeles együttműködésnek, mert Carlos a saját érdekeit tartotta szem előtt: csak DRS-távolságban akarta tartani Landót.”

„Amikor Lando próbált védekezni, és közben kicsúszott a DRS-távolságból, Carlos szinte bevárta Landót, hogy DRS-t adjon neki. Egyfajta csapatmunka volt két korábbi csapattárs között, és mindkét csapat számára nagyszerű eredményt hozott” – állapította meg elégedetten az olasz csapatfőnök.

 

Borítókép: Lando Norris és Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak