Musorujsag
Élő Eredmények

Brundle: Russellnek ez még 30 év múlva is fájni fog

Brundle: Russellnek ez még 30 év múlva is fájni fog

Sky Sports
A Sky Sports szakértőjeként dolgozó ex-versenyző, Martin Brundle úgy érzi, a véghajrában kieső George Russellnek még 30 év múlva is fájni fog a szingapúri hiba, hiszen egy győzelmi esélyt dobott el magától.

Emlékezetes hajrát hozott a 2023-as Szingapúri Nagydíj: egy kései virtuális biztonsági autós fázis során a Mercedes kettőse közepes gumikra váltott, ezeken pedig George Russell és Lewis Hamilton is felzárkózott Carlos Sainz és Lando Norris kettősére. Ők négyen az utolsó körökben mind esélyesek voltak a győzelmi serleg elhódítására, amit végül a remekül taktikázó Sainz vitt haza.

A hajrá nagy vesztese Russell volt, aki az utolsó körben falnak ütközött, eldobva ezzel egy biztosnak tűnő dobogós pozíciót és a győzelmi esélyt. Honfitársa, a Sky Sportsnál szakértőként dolgozó Martin Brundle ennek kapcsán megjegyezte, Russellnek sokáig fájni fog még ez a hiba.

Ezt saját pályafutására alapozza, mondván néha még most is elgondolkodik egy-egy évtizedekkel ezelőtti elszalasztott lehetőségen. „Árulkodó, hogy Sainz és Norris csak a hetedik és a nyolcadik leggyorsabb kört teljesítette a tizenkilenc induló közül. A legjobbjuk is két másodperccel volt lassabb a leggyorsabbnál, Hamiltonnál, akit Russel követett (ezen a listán)” – írta.

George Russell balesete (Fotó: Formula1/Twitter)

Ez nagyjából összefoglalja a versenyt, főleg annak az utolsó részét és a két társ hősies védekezését” – utalt arra, hogy Sainz az utolsó körökben direkt lassított néha, hogy DRS-t adjon Norrisnak, aki így védhette pozícióját, és így a spanyolét is.

Már nem voltak egy csapatban (mégis közösen harcoltak), milyen nagyszerű sztori ez. Ha Russell az első próbálkozáskor megelőzte volna Norrist, egészen biztos, hogy megnyerte volna a futamot. Korábban említettem, hogy ha egy utcai pályán közelről követsz valakit, egyfajta transzba kerülsz és megbabonázva figyeled az előtted haladó hátsó szárnyát” – folytatta.

„A versenyzőnek magára is figyelnie kell, a fékezésre, az autó elhelyezésére és a gázadásra. Ilyenkor a legkisebb megcsúszás is egyet jelent azzal, hogy a falba kerülsz. És most sajnos ez történt Russell-lel” – jegyezte meg a kiesés kapcsán, ami Norris kísértetiesen hasonló hibája előzött meg.

„Az F1-ben nekem sosem jött össze a győzelem, és sosem volt olyan autóm, amivel többször nyerhettem volna. Néhány alkalommal viszont elcsíphettem volna a győzelmet, de különböző okok miatt a dolgok rosszul sültek el. Harminc évvel később ezek még mindig fájnak. Mint George-nak ez a futam. Már van győzelme, túl fog lépni ezen és eljön az ő napja, de ez a fájdalom ott lappang majd és valahogy kezelnie kell” – mutatott rá.

„Landónak ugyanúgy szembe kell majd néznie ezekkel a mentális szörnyecskékkel a három elszalasztott futamgyőzelem miatt 2021-ből, főleg azért, mert most Szingapúrban is annyira közel volt a sikerhez. De biztos, hogy egyszer az ő napja is eljön” – zárta gondolatát egy optimista jóslattal a fiatal honfitárs esélyeivel kapcsolatban.

George Russell (Fotó: Mercedes/Jiri Krenek)

 

Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak