Musorujsag
Élő Eredmények

Csak véletlen egybeesés az FIA szigorítása és a Red Bull visszaesése?

Csak véletlen egybeesés az FIA szigorítása és a Red Bull visszaesése?

Autosport, Auto Motor und Sport, Racefans, The Race
Véletlen egybeesés, hogy a Red Bull éppen azon a hétvégén vált legyőzhetővé, amelyen az FIA két szigorítást is bevezetett? Csapatfőnökük állítja, teljesen más áll a szingapúri gyengélkedésük hátterében, és már értik is, hogy mi az.

Tizenöt versenyt kellett várni arra 2023-ban, hogy ne csak egy Red Bull-versenyző nyerhessen a Forma–1-ben. Carlos Sainz szingapúri győzelmével megtörte a bajnokcsapat idei veretlenségét, ám hogy az ellenfelek győzték-e le a Red Bullt, vagy Szingapúr, vagy ők magukat, az egy érdekes kérdés.

A mostani kétségkívül a leggyengébb hétvégéje volt a Max Verstappennel 5.-ként, Sergio Pérezzel 8.-ként célba érő gárdának, amely az időmérőn egyik autóját sem tudta a Q3-ba juttatni – 5 év óta először. Az RB19-es nehezen vezethető, problémás autónak tűnt a hétvégén, mindkét versenyző elégedetlen volt vele, a beállításváltoztatásokra nem reagált, a csapat pedig nem igazán értette, miért.

Történt mindez azon a hétvégén, amelyen az FIA két technikai direktívával is szigorított: az egyikkel a rugalmas első és hátsó szárnyak, a másikkal a rugalmas padlólemezek használatát igyekezett korlátozni. Míg a szárnyakra vonatkozó 18-as direktíva új volt, a padlólemezre vonatkozó 39-es egy módosított verzió, mellyel a szövetség elejét akarja venni, hogy csapatok a padlólemez alján lévő lyukak körül a lemezek rugalmasságával játszanak. Egyesek állítólag ilyen módszerekkel érték el, hogy autójukat alacsonyra tudták engedni anélkül, hogy a kopólemez a megengedettnél nagyobb mértékben kopjon.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Bár kézenfekvő magyarázat lehetne mindez a Red Bull váratlan és látványos formahanyatlására, Christian Horner csapatfőnök határozottan cáfolja, hogy a direktíváknak bármilyen közük is lett volna a szingapúri teljesítményükhöz.

„Ez mind mérnöki dolog volt. És ebben a szakmában nincsenek varázsmegoldások. Tudom, hogy mindenki szeretné a direktívára fogni, de sajnos mi nem tehetjük, mert az autónk egyetlen komponensén sem változtattunk”

– jelentette ki a brit.

A kérdésre, olyan elemeken sem módosítottak, amik az autójuk működési módján változtattak, közölte: „Nem, semmin!”

A szakember szerint az, hogy az autójuk Szingapúrban kevésbé volt versenyképes, nem volt meglepő, ismerve az idei gyengeségeit. Csak a visszaesés mértéke jött váratlanul, ám ennek okát már kezdik érteni. „Az előzetes szimulációink nem a megfelelő következtetésre vezettek bennünket. Ezek után meg kell találnod ebből a kiutat, és mi egyszerűen a rossz működési tartománynál kötöttünk ki, ami felerősítette az autónk gyengeségeit. De valójában ez egy nagyon hasznos lecke volt a következő évre, mert hasznos összefüggésekre világít rá bizonyos dolgoknál, amiket remélhetőleg az RB20-as autónál meg tudunk majd oldani.”

 

Csak a Red Bull igenis létező gyenge pontja jött elő?

A Red Bull vezető mérnöke, Paul Monaghan már a vasárnapi verseny előtt hasonlókat nyilatkozott. „Vannak bizonyos gyökeres problémáink, amiket nem tudunk megoldani a versenyhétvégén. Elkövettünk bizonyos hibákat, és ezek mind a Q2-ben csúcsosodtak ki” – magyarázta, majd ő is hozzátette, egyes gyengeségeket csak 2024-re fognak tudni megoldani.

Monaghan szerint miután pénteken szembesültek a gondokkal, egyszerűen rossz irányt vettek. „Voltak gondjaink péntek délelőtt, aztán másfajta gondok péntek délután. Úgy nézett ki, hogy szombat délutánra javultunk a harmadik szabadedzésre, de valójában túllőttünk a célon az időmérőre.”

„Ha mindent újracsinálhatnánk, mindenképpen másképp alakulna. De valószínűleg sok csapat mondhatja el ugyanezt a boxutcában. Elkövettünk hibákat, és le kell nyelnünk ezt, és azt kell learatnunk, amit elvetettünk” – fogalmazott Monaghan.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

 

A szimulációkkal indult

A Red Bull pénteken még egy új padlólemezt tesztelt, amit a folytatásra aztán visszatett a ládába. Bár ebből úgy tűnhet, hogy a fejlesztésük nem vált be, a csapatfőnök szerint csak azért tértek vissza a régi verzióhoz, hogy egy lehetséges zavaró tényezőt kiiktathassanak. „Nem az új padlólemezen múlt, ezt közben már megtudtuk. Csak azért tértünk vissza a régihez, hogy egy hibaforrással kevesebb legyen” – mondta Horner.

Monaghan ennek kapcsán elmondta: „Pénteken voltak kétségeink és kérdéseink. Nem voltunk olyan jó helyzetben, mint az idei versenyek nagy részén. Természetesen felteszünk magunknak kérdéseket, sok témában. Nagyobb módosításokat hajtottunk végre, mint szoktunk általában.”

Horner azt is megerősítette, hogy a pálya feltérképezésével kezdődtek a problémák: a szimulátoruk nem szolgáltatott pontos adatokat, mivel az idei évre újraaszfaltoztak szakaszokat, és a felület más lett, mint az ő programjaikban. Monaghan ennek kapcsán viszont kijelentette, nem foghatják erre a kisiklásukat, „mert mások jól csinálták”, ők pedig ettől függetlenül is hibákat követtek el a hétvégi döntések során.

 

Már értik, de csak Szuzukában derül ki

Abban, hogy a Red Bullnál is becsúszott egy váratlanul rossz hétvége, Horner nem lát semmi rendkívülit. „Pokoli nagy kihívás olyan autóval előállni, ami minden pályán, minden körülmények között, minden gumikeveréken versenyképes. Láthattuk ezt még a Mercedes domináns éveiben is: volt, hogy itt ők is szenvedtek. Talán ez egy különleges pálya, más, mint a többi.”

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

A csapat most abban bízik, hogy Szuzukában visszatérnek a normál kerékvágásba. A vasárnapi versenytempójuk szerintük már Szingapúrban is sokkal jobb volt, mint az időmérős. „A versenyen sokkal jobban megértettük, a tempónk pedig visszajött arra a szintre, amit vártunk. Főleg az utolsó etapon, amikor Max nagyon gyors volt.”

„Ide érkezve tudtuk, hogy szorosabb lesz a verseny, de egy kissé meglepett bennünket, mennyire le voltunk maradva pénteken. Egyszerűen az autónk nem volt a megfelelő működési tartományban, főleg egy körön. És amikor így van, a gumikat borzalmasnak érzed, és már semmi sem működik. Most már sokkal tisztább a kép annak kapcsán, mit kellett volna másképp csinálnunk.”

„Meglátjuk, hogy ez pályaspecifikus volt-e. Ha hirtelen a Ferrari lesz az első és a második a jövő héten Japánban, akkor majd kiderül, hogy történt-e egy nagy ugrás náluk. Láthattuk a mezőnyben, hogy mi voltunk az egyedüliek, akik következetesek, és most kicsit formán kívül voltunk. A versenyen viszont összeszedtük magunkat, és csak a biztonsági autó rontotta el” – utalt arra, hogy a tempójuk vetekedett az élmezőnyével.

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

További tartalmak