Musorujsag
Élő Eredmények

„Mutatni akarok valamit az F1-ben” – mondja a harmadik versenyén pontot szerző beugró

„Mutatni akarok valamit az F1-ben” – mondja a harmadik versenyén pontot szerző beugró

Sky Sports, F1, Racefans
Mindössze harmadik versenyén a pontszerzők közé vezette az Alpha Taurit Liam Lawson, aki egyre többek elismerését vívja ki az F1-ben. És pontosan ez is a célja: a jövő bizonytalanságával nem foglalkozva csak meg akarja mutatni, mire képes.

Amikor annak idején feltették a Red Bullnak a kérdést, miért Daniel Ricciardót ültette az év közepén kirúgott Nykc de Vries helyére, és miért nem az évek óta pártfogolt fiatal versenyzőjét, Liam Lawsont, azzal indokoltak a csapatvezetők, hogy nem akarták ennyire nehéz helyzetbe hozni és egyből „kiégetni” a tehetségüket, mert előszezon és komoly felkészülés nélkül kegyetlen tud lenni az F1-es újoncok élete.

Lawson ehhez képest mégis debütálhatott idén a Forma–1-ben, ráadásul még nehezebb körülmények között, mint amitől a főnökei féltették, hiszen Zandvoortban a pénteki szabadedzések után, egyetlen szabadedzéssel, esős körülmények között kellett beleülnie a megsérült Daniel Ricciardo Alpha Tauriába. És az azóta nyújtott teljesítményét ezek az előzmények csak még lenyűgözőbbé teszik!

Szingapúrban az új-zélandi a harmadik F1-es versenyét teljesítette, és sikerült neki az, ami két elődjének korábban nem: pontot szerzett! Egy olyan pályán, amin még soha előtte nem vezetett, és amit sokan az utcai volta, a karaktere, de a párás és forró viszonyok miatt is a naptár egyik legnehezebb helyszínének tartanak.

„Elfáradtam, a verseny hosszú és forró volt, de szerintem mindent kihoztunk belőle. Nem érzem úgy, hogy voltunk olyan gyorsak, mint az előttünk lévők” – nyilatkozta a kilencedik helyen leintett újonc a futam után.

 

Ünneplés közben is önkritika

Miközben ünneplésre nyilván volt oka, Lawson maga tett ünneprontó megjegyzést. Nagyon bosszantotta, hogy Monza után most is rosszul sikerült a rajtja. „Ami engem illet, rendeznem kell ezeket a rajtokat, mert most már sorozatban második hétvégén veszítettem két pozíciót a rajtnál, ami csak nehezebbé tette az életemet.”

A megjegyzésre, miért ilyen kegyetlen magával, jelezte, ez igenis nagyon fontos probléma.

„Tényleg! Két pozícióról van szó, és ezen a pályán nem lehet előzni, szóval ez meghatározó. Kemény munkával a Q3-ba jutottunk szombaton, és két pozíciót veszteni a rajtnál nem volt jó. A verseny többé részén viszont mindent beleadtam.”

Mentségre szól, hogy az F1-es rajtolás más tudomány, mint a Super Formulában, ahol idén versenyez. „Minden csapatnál nagyon más ez a folyamat, mint amihez más kategóriákban szoktunk. Szóval ez nagyon új számomra. De bosszantó, mert a rajtgyakorlatoknál nagyon jól sikerültek az indulásaim, de a verseny rajtjánál sosem jön össze. Erre megoldást kell találnunk” – ismételte magát.

Liam Lawson (Fotó: XPB)

Miután Nico Hülkenberg és Pierre Gasly megelőzte a rajtnál, Lawson a biztonsági autós fázis alatt megejtett kerékcseréjével próbált versenyben maradni a pontokért. Elmondása szerint a McLareneket és Alpine-okat hiába próbálta követni, lassabb volt náluk, túlmelegedtek a gumijai. A későbbi kavarodások viszont a kezére játszottak. Úgy tűnt, még több pontra is lehet esélye, ám a kereket cserélő két Red Bull nagy ütemben zárkózott fel rá, és ekkor nem volt túl bizakodó.

„Húsz körrel a vége előtt a két Red Bull érkezett mögöttem. Addig azt gondoltam, van esélyünk, aztán úgy éreztem, újra vissza fogok csúszni” – mondta Lawson, akit Sergio Pérez és Alexander Albon ütközése mentett meg. „Checo és Albon csatáztak, Albon visszaesett, és az volt a pillanat, amikor kicsit kényelmesebb helyzetben éreztem magam, tudva, hogy legalább a tizedik hely meglehet.”

Hogy a kilencedik lett belőle, azt Pérez előzése után George Russell utolsó körös kiesésének köszönhette. „Ez egy bónusz volt. Mármint nyilván nem bónusz, ha valaki kicsúszik, de számunkra ez egy extra pontot jelentett.”

Liam Lawson (Fotó: XPB)

 

Két kézzel megragadni minden esélyt

Az Alpha Tauri beugróját az eddigi hétvégéi alapján csapata, a Red Bull, de az egész szakma sokat dicséri helytállásáért, összeszedettségéért, érett és stabil versenyzéséért. Felmerült, Cunoda Juki mellett talán nem is annyira biztos, hogy Daniel Ricciardo előjoga lehet az a másik ülés; de vannak, akik szerint a még egy hellyel rendelkező Williamsnek is el kellene gondolkodnia Lawson szerződtetésén.

Ezek a találgatások őt viszont kevésbé foglalkoztatják.

„Az a jó, amikor az év elején érkezel és van esélyed. Ebben a helyzetben nekem egyszerűen két kézzel meg kell ragadnom minden lehetőséget. Ez most jött el, és most ezt próbálom megvalósítani. Ezért is kritikus, hogy minden egyes alkalomból a legtöbbet hozzak ki: kevés időm van, és erre törekszem.”

„Mutatni akarok valamit a Forma–1-ben ebben a rövid időben. Próbálom a legjobbat kihozni belőle. Nagyszerű, a mai fantasztikus, de én máris a következő versenyre összpontosítok, ha újra én fogok vezetni.”

Liam Lawson (Fotó: XPB)

Hogy Szuzukában is ő fog-e, azt bevallása szerint még maga sem tudja. Peter Bayer, az Alpha Tauri ügyvezető igazgatója elég egyértelmű utalást tett rá szombaton, hogy Daniel Ricciardo Japánban sem térhet vissza.

A kérdésre, nem zavarja-e ez a nagy bizonytalanság, Lawson elmondta: „Annyi mindenre kell figyelni, szóval csak megspórolom ezeket a gondolatokat és hogy túl nagy nyomást helyezzek magamra. Amikor Zandvoortban megtudtam, hogy vezethetek, egyszerűen izgatott voltam és nagy volt a nyomás pár óráig, de azóta ezt az egészet félretoltam, és csakis azzal foglalkozom, hogy minden egyes alkalomból a legtöbbet hozzam ki. Nem tudom, meddig lehetek ebben a helyzetben, így az a legfontosabb, hogy valahányszor autóba ülök, amikor kiszállok belőle és visszatekintek, elmondhassam, hogy minden tőlem telhetőt megtettem.”

Eddig egészen jól csinálta.

Borítókép: Liam Lawson (Fotó: XPB)

További tartalmak