Musorujsag
Élő Eredmények

A Williams főnöke dicsérte Lawsont, és megfogalmazta a kritériumait

A Williams főnöke dicsérte Lawsont, és megfogalmazta a kritériumait

Sky Sports, Sky Sport
Meggyőzőnek találta a Williams csapatfőnöke a velük hírbe hozott Liam Lawson eddigi F1-es produkcióját. Elmondta, mit várnak az ülésükre pályázóktól.

Az Alpha Tauri sem tett még bejelentést a 2024-es versenyzőfelállásáról, ám náluk Cunoda Juki, Daniel Ricciardo és Liam Lawson közül kerül ki a két állandó versenyző, így elmondható, aki rajtuk kívül az F1-be akar kerülni jövőre, annak már csak egy ülés van kiadó: a Williamsé.

Egyelőre Logan Sargeant ül az autójukban, ám a hosszabbítására még nem került sor, és az elmúlt hetekben több versenyzőt is hírbe hoztak velük. Egyes források szerint az Aston Martin tartalékversenyzője, Felipe Drugovich is felvette velük a kapcsolatot, de vannak, akik szerint a Red Bull tehetsége, Liam Lawson is egy remek lehetőség lenne számukra.

Az új-zélandi újonc Daniel Ricciardo helyetteseként kapott esélyt az F1-es bemutatkozásra, és hamar meggyőzte a szakmát. Szingapúrban a harmadik versenyén pontot szerzett, miközben újra bizonyította, mennyire higgadt és érett a volán mögött.

A brit Sky Sports meg is kérdezte James Vowles-től, a Williams csapatfőnökétől, mi a véleménye Lawson eddigi produkciójáról.

„Meggyőző volt az a pár versenye, amit itt teljesített. A Forma–2-ben Logan és ő csapattársak voltak, és nagyjából egyformán zártak az F2-es bajnokságban. Van tehát közvetlen összehasonlítási alapunk abból közegből. Nincs viszont a különböző autókkal, különböző helyzetekben: nem tudjuk összevetni a Williamst és az Alpha Taurit jelenleg. Szingapúrban mindenesetre tiszta fejjel végzett jó munkát”

– dicsérte meg az újoncot Vowles.

Sietve hozzátette, az ő sorsáról nem a Williamsnek kell döntenie. „Érdekes lesz, hogy a Red Bullnak van pár versenyzője, miközben ülése csak kettő. Kíváncsi leszek, hogyan döntenek most.”

Liam Lawson (Fotó: XPB)

Arról is kérdezték, mik a kritériumaik, amiknek az ülésükre pályázó versenyzőknek meg kell felelniük. „Nyilván elvárjuk a gyorsaságot, a teljesítmény ezen oldala a tévében látható: köridő formájában.”

„Számít viszont az is, hogyan teljesítesz nyomás alatt, és hogy hogyan kezeled az azzal járó egyre nagyobb nyomást, hogy egyike vagy a húsz Forma–1-es versenyzőnek. Ezt nézem elsősorban. Valamint a fejlődést: van-e fejlődés a szezon kezdete óta, vagy azóta, hogy elkezdted a versenyzést”

– magyarázta Vowles.

E kritériumok tekintetében egyelőre talán Lawson áll jobban, hiszen míg Sargeant a nagy bizonytalanságban továbbra is sokat hibázik és hullámzóan teljesít, Lawson eddig stabil volt, határozott, a nehéz helyzete ellenére.

Logan Sargeant és Alexander Albon (Fotó: XPB)

A hírek szerint az Alpha Tauri egyébként Cunoda Jukival és Daniel Ricciardóval tervezi folytatni 2024-ben, vagyis előfordulhat, hogy Lawson jó teljesítménye is kevés lesz a Red Bull B-csapatának üléséhez. Franz Tost, az Alpha Tauri év végén elköszönő csapatfőnöke a német Sky csatornának elmondta:

„A Red Bull szerintem hamarosan dönteni fog, hogy a versenyzők is tudják, mit fognak csinálni, merre mennek tovább.”

A kérdésre, biztosnak nevezhető-e Cunoda maradása, és a verseny Ricciardo és Lawson között zajlik-e inkább, az osztrák némi gondolkodás után tisztázta: „Ez lényegében hármas verseny. Három versenyzőnk van, akik két ülésért harcolnak. És ez jó, a Red Bull rendkívül jó helyzetben van.”

Japán Nagydíj ismétlések: Szombat – F1 időmérő, M4 Sport: 13:00 / Vasárnap – F1 futam, M4 Sport: 12:30
Borítókép: Liam Lawson és Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak