Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso fő célja: Menteni a még életben maradt sorozatát

Alonso fő célja: Menteni a még életben maradt sorozatát

F1, Sky Sports
A szuzukai száguldást nagyon élvezi, az Aston Martin formájáról viszont feltűnően keveset beszél Fernando Alonso. Szerény célokat tűztek ki a hétvégére.

A szingapúri pont nélküli versenyük után kijelenthető az Aston Martinról, hogy csapatuk már nem ugyanaz, mint volt az év első harmadában. Miközben a közvetlen riválisok komolyabb fejlődést produkáltak, Fernando Alonsóék teret vesztettek, és ez a saját elvárásaikra is hatással volt.

Szuzukába érkezve például már nem is nagyon mertek jósolgatni, csak javítani akartak az egy héttel korábbi teljesítményükön. Egyelőre úgy fest, erre van esélyük, ennél többre viszont nem feltétlenül. Alonso a Japán Nagydíj második szabadedzését a hatodik időeredménnyel zárta. Lemaradása 0,8 másodperc Max Verstappenhez képest, de előtte végzett a Ferrari két, valamint a Mercedes és a McLaren-egy-egy versenyzője is. Tőlük több tizedre van, Alexander Albont mindössze 63 ezredmásodperccel előzte meg.

A formájuk kapcsán az utóbbi hétvégéken egyre szűkszavúbb Alonso nem bocsátkozott mélyreható értékelésbe a nap végén.

„Csak most szálltam ki az autóból, és még nem tudom, milyen adatokat gyűjtöttünk ma. Este tanulmányozni fogjuk, és reméljük, hogy holnap versenyképesek leszünk”

– kerülte ki a választ a kérdésre, hol áll jelenleg az Aston Martin az erősorrendben.

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

A napja kapcsán szívesebben beszélt Szuzuka nagyszerűségéről. „Jó volt érzésre. Mindig klassz Szuzukába jönni, ezen a pályán mindig jó vezetni. A Forma–1-ben puszta élvezet az ilyen pályákon menni. Meglátjuk, hogy gyorsak is vagyunk-e.”

Annyit azért elárult, szoros küzdelmet vár, és egy fő célja van az időmérőn.

„Eddig az összes időmérőn a Q3-ba jutottunk. Az lesz a cél, hogy folytassuk ezt a sorozatot. Igen… ez lesz a cél, de szoros lesz.”

Bár a pontszerző sorozata legutóbb Szingapúrban megszakadt, az időmérőket tekintve Alonso az egyetlen tagja az idei mezőnynek, aki mind a 15 Q3-nak résztvevője volt.

Hasonló célt fogalmazott meg a folytatásra Mike Krack csapatfőnök is, aki azért a napjukat is hajlandó volt érdemben értékelni a brit Sky Sportsnak. „Ez egy normál edzés volt számunkra. Igyekeztünk minimálisra csökkenteni a tesztelendő elemek számát, mert a versenyzőknek sok időre van szükségük, hogy elkaphassák a ritmust. Egész jó volt, egészen bizakodóak vagyunk a folytatás kapcsán. Az autó jó, a versenyzők egészen elégedettek.”

A szingapúri versenyt kihagyó Lance Stroll a 11. helyen zárta a második edzést, melyen 0,2 másodperccel maradt el csapattársától. A kanadai megerősítette, jól érzi magát a múlt heti balesete után, és az autójával sem elégedetlen. „Az autót egész jónak érzem. Még dolgoznunk kell pár dolgon az este folyamán, de az autót jó érzés vezetni, és nagyszerű ez a pálya. Várom a szombatot.”

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

Krack magyarázatot adott a kanadai lemaradására. „Lance-nek több gondja volt az egyensúllyal, az elejével. Kicsit nagyobb a túlkormányzás. Az első szektorban másfél tizedet veszít, mert nem olyan jó az eleje, mint szeretné. És nincs sok köröd a legjobb időre, hiszen ez egy egykörös gumi. De ezt javítani fogjuk holnapra” – ígérte.

Stroll az időmérő kapcsán elmondta: „Ha a Q3-ba kerülünk, az jó eredmény lesz.”

Főnöke ennél konkrétabb célt tűzött ki. „Ha mindkét autónk a Q3-ba kerülne, az már szép eredmény lenne az elmúlt versenyek után. És ha egy autónk a legjobb ötbe jutna, az remek lenne” – fogalmazott a luxemburgi születésű szakember.

Japán Nagydíj ismétlések: Szombat – F1 időmérő, M4 Sport: 13:00 / Vasárnap – F1 futam, M4 Sport: 12:30
Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak