Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Nehéz és fáj a pálya széléről nézni az F1-es autókat

Vettel: Nehéz és fáj a pálya széléről nézni az F1-es autókat

Sky Sport
Tudta, hogy nehéz lesz, és fájt is rendesen a szíve Sebastian Vettelnek, ahogy a Forma–1-es autók száguldását figyelte a szuzukai versenypálya legizgalmasabb szakaszán.

A biodiverzitást népszerűsítő F1-es kampánya miatt érkezett a Japán Nagydíj helyszínére Sebastian Vettel, ám ha már ott töltötte emiatt az egész hetet, a versenyt sem fogja kihagyni. A négyszeres világbajnok a pénteki szabadedzésekre kisétált a külön engedéllyel bejárható szakaszokra, majd letáborozott a híres S-kanyaroknál.

A német Sky Sport csatorna szakértője, Timo Glock arról faggatta a második szabadedzés alatt, milyen érzés számára „nyugdíjasként”, új szemszögből nézni az F1-es autók száguldását.

Kapcsolódó tartalom

„Természetesen klassz és elképesztően lenyűgöző, mivel az autók annyira gyorsak. De borzalmas is. Fáj nézni ezt innen” – mosolygott Vettel.

„Libabőrös vagyok, de tudtam, hogy nehéz lesz innen nézni. Természetesen nagyon nehéz. Ez volt a kedvenc pályám. Ahogy mondtam tavaly is: ha csak itt visszatérhetnék, nem lenne ellenemre! De nehéz itt állni a pályán, miközben tudom, milyen érzés az autóban ülni.”

Ha már említette, mesélt is róla, mi jelentette a nagy kihívást Szuzukában. „Ez inkább a megelégedésről szólt, mintsem a kihívásról” – pontosított. „Nyilván kihívás volt összerakni a kört, és beosztani a gumikat. Figyelni kell rá, hogy mennyire akarod visszahűteni a gumikat, ha egy újabb kört akarsz futni. Eltalálnia pontokat. Az időzítés hihetetlenül fontos ezekben a kanyarokban. Eggyé kell válnod az autóval, össze kell olvadnod vele, hogy magától menjen, és mindig a megfelelő ponton reagálj. Ez az emelkedős kanyargós rész a legszebb, de egyben a legnehezebb is, hiszen jól kell kezdened lent ahhoz, hogy fent is jól gyere ki belőle.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Vettelt meglepte a számára eddig ismeretlen perspektíva.

„Először állok itt, és engem is meglepett, hogy a korlát ennyire közel van. Ez sosem tűnt fel nekem”

– állapította meg.

Elárulta, szombaton a Degner-kanyaroknál fog feltűnni, vagy egyszerűen lesétál a 2-es kanyar belső ívéhez, ahol csütörtökön a mezőny tagjaival festegették az új méhhoteljeit.

Az Auto Motor und Sport beszámolója szerint Vettel vasárnap felül a lelátóra a nézők közé a célegyenesben.

Japán Nagydíj ismétlések: Szombat – F1 időmérő, M4 Sport: 13:00 / Vasárnap – F1 futam, M4 Sport: 12:30
Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak