Musorujsag
Élő Eredmények

Az időmérő előtt is Verstappen a leggyorsabb, mögötte a McLaren kettőse

Az időmérő előtt is Verstappen a leggyorsabb, mögötte a McLaren kettőse

Boxutca
A címvédő mérlege eddig száz százalékos Japánban: azt követően, hogy uralta a pénteki napot, a harmadik szabadedzésen is ő volt a leggyorsabb. Ezúttal a McLaren került legközelebb hozzá, Lando Norris második, Oscar Piastri harmadik volt.

A hétvége utolsó gyakorlását a Red Bull és Max Verstappen várta a legjobb pozícióból, pénteken ugyanis mindkét edzést a holland nyerte, előnye pedig mindkét alkalommal megnyugtató volt: első nekifutásra hat tized, másodikra kis híján három és fél.

A legközelebb mindkétszer a Ferrari került a címvédőhöz: az első edzésen Carlos Sainz, a másodikon pedig Charles Leclerc. A top3-at Lando Norris zárta – első és második nekifutásra is.

A harmadik edzés, ahogyan azt a szezon során több alkalommal is láthattuk, igencsak „nyugalmasan” kezdődött: az első tíz percben csak a Ferrari kettőse teljesített mért kört.

Hozzájuk először Lance Stroll, majd a McLaren valamint az Alpine duója csatlakozott. A leggyorsabb az első körök után Norris volt; a brit nem vesztegette az idejét, hiszen első körével tempó tekintetében máris ott tartott, ahol pénteken, amikor legjobbját futotta.

Lando Norris (Fotó: XPB)

Az első húsz perc végén Verstappen vette át az elsőséget a McLaren versenyzőjétől: a címvédő két tizeddel volt gyorsabb Norrisnál, és ő is nagyjából ott folytatta, ahol tegnap abbahagyta (igaz a hétvége legjobbjától – vagyis saját pénteki legjobbjától – ő még három tizeddel elmaradt).

Verstappen és Norris kettőse mögött Leclerc állt, majd Lewis Hamilton, George Russell, Sergio Pérez, Oscar Piastri és Carlos Sainz volt a sorrend. A legjobb tízben ekkor a két Haas volt még benn.

Ezen a sorrenden az első fél óra vége előtt Alexander Albon változott: a Williams versenyzője bár panaszkodott a fékekre, be tudta verekedni magát a top10-be, a Haas versenyzői közé (Kevin Magnussen mögé és Nico Hülkenberg elé).

A második 30 perc elején ismét egy „nyugalmasabb” időszak követett: a többség ismét a garázsokban dolgozott, így a pályán csak néhány versenyző teljesített szolgálatot.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)

Az utolsó negyedórában aztán újra beindult az élet: ismét több kört láthattunk és a versenyzők az első „etaphoz” hasonlóan ekkor is a lágy keverékeket használták. Ennek megfelelően több ponton változott a sorrend is. Ami a mezőny első felét illeti, először az Alfa Romeo pilótái verekedték be magukat az első tíz közé (Csou Kuan-Jü ötödik, Valtteri Bottas hetedik volt).

Gyorsultak a McLarenek is: Norris a hétvége addigi legjobb körével az élre ugrott, fiatal csapattársa pedig a második helyre. Kettejük között minimális volt a különbség, mindössze 48 ezredmásodperc. Norrist nyolc és fél perccel a leintés előtt ismét Verstappen váltotta az élen, előnye viszont ezúttal (a tegnapiakhoz viszonyítva) „csak” két tized volt.

A címvédőhöz jóformán csak a McLaren versenyzői tudtak „lőtávolságban” maradni, a negyedik helyen álló Pérez lemaradása ugyanis már hét tized volt, ahogyan az őt követő Leclercnek is, Sainz és Hamilton pedig már nyolccal maradt le.

Ez a sorrend, illetve ezek a különbségek az utolsó két percben már változatlanok maradtak, vagyis Verstappen a pénteki edzések után a hétvége utolsó gyakorlását is behúzta, másodikként és harmadikként pedig a McLaren versenyzői zártak. Őket Pérez követte, majd a Ferrari és a Mercedes kettőse: Leclerc, Sainz, Hamilton és Russell volt a sorrend. A legjobb tízbe Alonso és Csou fért még be.

A Japán Nagydíj F1-es programja a szombati nap csúcseseményével, az időmérővel folytatódik, ami magyar idő szerint 8:00-kor startol, és amit az M4 Sport ismét élőben közvetít. A kvalifikáció előtt 7:45-kor kezdődik a jól megszokott felvezető műsor.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak