Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Cunoda és Ricciardo lesz az Alpha Tauri versenyzője 2024-ben

Hivatalos: Cunoda és Ricciardo lesz az Alpha Tauri versenyzője 2024-ben

Alpha Tauri
Lezárta a „hárman két ülésre” című találgatásokat az Alpha Tauri. Szombaton bejelentették, hogy az „eredeti” párosukkal folytatják jövőre: Cunoda Juki és Daniel Ricciardo ül autójukban.De Liam Lawson sem marad munka nélkül.

Nem tette könnyebbé a Red Bull és az Alpha Tauri dolgát Liam Lawson. A Daniel Ricciardót helyettesítő új-zélandi újonc remekül mutatkozott be beugróként a Forma–1.ben, és a teljesítményét látva jogosan vetette fel a kérdést, miért ne lehetne ő is esélyes egy állandó ülésre 2024-ben.

Az Alpha Tauri szombaton lezárta az erről szóló találgatásokat, és bejelentette, hogy 2024-nek Cunoda Jukival és Daniel Ricciardóval fog nekivágni, miközben Liam Lawson továbbra is a Red Bull hivatalos tartalékversenyzője lesz, akit teszteken, a szimulátoros munkában és a fejlesztőmunkában fog alkalmazni a csapat, és valamennyi versenyre elkíséri majd őket.

„Jövőre a technikai szabályzat nagyjából változatlan marad, és emiatt logikus, hogy a folytonosságot választjuk a versenyzőfelállásunk szempontjából is” – nyilatkozta Franz Tost év végén búcsúzó csapatfőnök. „Elégedett vagyok Juki elmúlt két és fél év során mutatott fejlődésével, és Daniel futamgyőztes tapasztalata révén a miénk lesz az egyik legversenyképesebb páros a 2024-es rajtrácson.”

„Peter (Bayer) és Laurent (Mekies) nagyszerű duót fog alkotni a következő szezonban a csapat élén. Liam pedig, aki mindenkit lenyűgözött az eddigi versenyeivel, mindenképpen segíteni fogja a csapatot fejlesztő és harmadik számú versenyzőként, és biztosra veszem, hogy a jövőben hamarosan a Forma–1-be kerül.”

Franz Tost (Fotó: Alpha Tauri)

Cunoda a negyedik évét kezdheti meg az Alpha Taurival, mely gárdánál 2021-ben bemutatkozott az F1-ben. „Boldogan jelentem be, hogy maradok az Alpha Taurinál 2024-ben. Várom a folytatást, hogy harcolhassak és együttműködhessek a csapattal és Daniellel” – mondta a japán.

„Nyomni fogom az év hátralévő részében és azután is, amennyire csak lehet, hogy fejlődjek versenyzőként. Hálás vagyok a Red Bullnak és a Hondának, hogy továbbra is támogatnak és hisznek bennem, és nagyon boldog és hálás vagyok, hogy folytatódik ez a kapcsolat.”

Cunoda Juki (Fotó: Alpha Tauri)

Ricciardo 18 hónap kihagyás után döntött úgy, hogy él a lehetőséggel, és az Alpha Tauri színeiben visszatér az F1-be. Nykc de Vriest váltotta a csapatnál, ám egyelőre csak két nagydíjhétvégét teljesített velük, hiszen Zandvoortban megsérült. A személyiségével és tapasztalatával felvillanyozza csapatot és új nézőpontokra hívja fel a figyelmet. Az Alpha Tauri a mentalitását és a tapasztalatát is dicsérte, még a sérülése idején is nagy segítségnek bizonyult az általában fiatalokkal dolgozó gárda számára.

„Örülök, hogy újra Juki mellett vezethetek jövőre, és folytathatjuk az utunkat a Scuderia Alpha Taurival” – mondta Ricciardo.

„Az eddig elért fejlődésünk, és amit a jövőben tervezünk elérni, izgalmassá teszi a csapat ezen időszakát. Építkezünk, és ez jó érzés. Sok munka vár ránk, de a helyes irányba tartunk, és van miért várnunk 2024-et.”

Daniel Ricciardo (Fotó: Alpha Tauri)

Az Alpha Tauri jövőre az eddiginél szorosabbra fűzi technikai együttműködését a Red Bull-lal, megerősíti, kibővíti az angliai részlegét, és a szabályokat jobban kihasználva nagyobb mértékben támaszkodik majd a testvércsapat megoldásaira. Ricciardo tapasztalata már csak emiatt is kulcsfontosságú számukra. De alighanem a kereskedelmi oldalon rájuk váró megújulás (névváltás és bevételnövelés) szempontjából is kapóra jön a népszerűsége.

Lawsonnak egyelőre várnia kell az F1-es folytatásra, ám Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke pénteken Szuzukában elmondta: biztosra veszi, hogy hamarosan belőle is állandó F1-es versenyző válik.

A tehetség korábban elismerte, azok után, hogy versenyeket teljesíthetett az F1-ben, csalódás lesz számára a tartalékszerepbe való visszalépés.

Liam Lawson (Fotó: Alpha Tauri)

Az Alpha Tauri irányítását Laurent Mekies csapatfőnökkel jövőre átvevő Peter Bayer ügyvezető igazgató kiemelte:

„Kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy több tehetség is elérhető számunkra a Red Bull-világon belül. Ez Dr. Marko sok éves munkájának érdeme.”

„Daniel és Juki nemcsak fantasztikus versenyző, de nagyszerű nemzetközi nagykövet is a csapatunk és a sportunk számára. Liam a rivaldafénybe lépett az F1-ben mindössze három verseny után, és boldog vagyok, hogy tovább készíthetjük őt a jövőre” – fogalmazott az osztrák szakember.

Az Alpha Tauri bejelentése után egyetlen kiadó hely maradt már csak a 2024-es F1-es bajnokságban. A Williamsnél Logan Sargeant sorsa kérdéses még.

Borítókép: Daniel Ricciardo és Cunoda Juki (Fotó: Alpha Tauri)

További tartalmak