Musorujsag
Élő Eredmények

Horner Verstappenről: „Ma valami egészen különlegesnek lehettünk szemtanúi!”

Horner Verstappenről: „Ma valami egészen különlegesnek lehettünk szemtanúi!”

Sky Sports
Nemcsak a szingapúri vereség, a versenymérnöke is feltüzelte Max Verstappent ahhoz, hogy pazar körrel hódítsa el a szuzukai pole pozíciót. Christian Horner szerint versenyzője varázsolt a pályán.

Michael Schumacher 2004-es pole-köre óta nem nyert akkora előnnyel versenyző időmérő edzést Szuzukában, mint most Max Verstappen. A 19 évvel ezelőtti a német legenda legdominánsabb éve volt az F1-ben, és egyelőre a Red Bull címvédője is hasonló fölénnyel dominál.

Hogy övé lesz az első rajtkocka, az a három szabadedzés megnyerése után megjósolható volt. Hogy a szárnyaló McLareneket 0,6 másodperccel győzi le, az viszont letaglózó a papajás autók délelőtt mutatott felzárkózása után.

Christian Horner csapatfőnök szerint nem csak az autójukon múlt.

„Ma valami egészen különlegesnek lehettünk a szemtanúi. Az utolsó kör… Ant majd mehet a varázsmonitorjához, és nézze meg az ötös kanyart! Az az első szektor egészen mesés volt!”

– hívta fel a körökről elemzéseket készítő Anthony Davidson figyelmét Horner.

Verstappen a leintés után azt mondta, elképesztő érzés volt számára az első szektor. És azt is megjegyezte: „Mondtam, hogy benne van a huszonnyolc.” Ezzel a köridejére célzott. Az első Q3-as körén ugyanis éppen csak, de az 1:29-es határ felett maradt, és csak másodikra törte át az 1:28, 877 másodperces eredményével.

Max Verstappen és Gianpiero Lambiase (Fotó: XPB)

Horner elárulta, Verstappent nemcsak a múlt heti szingapúri vereség tüzelte fel, de a Q3-ban saját versenymérnöke, Ginapiero „GP” Lambiase is.

„GP kezdte felhúzni azzal az utolsó menet előtt. Azt mondta, lássunk egy 1:28-as kört! Én meg mondtam GP-nek, hogy szeretnék négy kereket látni az autón a végén…”

„Az első köre elég jónak tűnt ahhoz, hogy elvégezze a feladatot, de ő tovább gyorsult. És ahogy mondtam, a mai összes köre elképesztő volt! Három kört ment új gumin. Kopott gumin második volt a Q2-ben, ami egészen észbontó teljesítmény volt” – lelkendezett Horner.

Hogy hogyan lehet ekkora a kontraszt a Red Bull szingapúri és szuzukai teljesítménye között, azt ő sem tudja megmondani. „Bárcsak elmagyarázhatnám! Nem teljesen értük még mindent Szingapúr kapcsán. Ez egy kis anomália volt nálunk. Tanultunk belőle sokat. Az autónk viszont az ilyen pályákon mindig erős volt, egész évben. Különösen az első szektorban, ahol ember és gép is a határon volt, és a ma ez elképesztően megmutatkozott.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Hogy az eredményben benne volt a Verstappen-faktor, azt Sergio Pérez halovány teljesítménye is megmutatta. A mexikói egész hétvégén nagyon messze van csapattársától. A szabadedzéseken is körvonalazódó 0,7-0,8 másodperces különbség most is ott volt közöttük.

Horner szerint a versenyen záródik majd az olló. „Egy kicsit az autó tudása alatt van Maxhoz viszonyítva ezekben a gyors kanyarokban. Javult bennük, de Max folyton emelte a lécet. Ötödik lett, de jó a versenytempója, ezt tegnap láttuk. Szóval a versenyen rendben lesz” – bizakodott.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak