Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: Szingapúr és a beszólások után Verstappen meg akarta mutatni, ki a legjobb!

Marko: Szingapúr és a beszólások után Verstappen meg akarta mutatni, ki a legjobb!

ORF, Sky Sport
Lélegzetelállítónak nevezte Helmut Marko Max Verstappen szuzukai időmérős körét, amibe szerinte minden dühét is beleadta, hogy megmutassa, mit tud valójában.

Láthattunk már jó pár kiemelkedő időmérős teljesítményt Max Verstappentől az évek során, ám a szuzukai Q3-as pole-köre alighanem befér a legjobbak közé. A győzelme már az első köre után egyértelműnek tűnt, ám ő nem elégedett meg ennyivel, és az utolsó menetén még jobban a gázba taposott. Oscar Piastrit és Lando Norrist végül 0,6 másodperccel múlta felül, a lelkesedése pedig megmutatta, mennyire elégedett volt ő maga is a produkciójával.

Helmut Marko tanácsadó szerint Verstappen a dühét is tizedekké transzformálta ezen a hétvégén.

„Max igazán motivált volt, meg akarta mutatni. Ez a kör, és főleg az első szektor hihetetlen volt! Fél másodperc előny, új körrekord. Szóval most minden klappolt”

– állapította meg.

„Hihetetlen, milyen kört futott Max. Öt tizeddel volt gyorsabb. A McLarené a jobb autó a gyors kanyarokban, és Max ennek ellenére megfutotta a legjobb időt az első szektorban is.”

Christian Horner és Helmut Marko (Fotó: Red Bull)

Verstappent Marko szerint nemcsak önmagában a szingapúri gyengélkedésük és vereségük bosszantotta fel, hanem az is, hogy az elmúlt hetekben hol a dominanciája, hol a visszaesésük kapcsán kellett hallgatnia a szkeptikusok elméleteit.

„Szingapúr mindannyiunkat szíven ütött, de különösen őt. És aztán a megjegyzések is utána, hogy most a Red Bullnak annyi, vagy hogy mindig a legjobb autóban ül. Most bizonyította, hogy az autó nagyon-nagyon jó, hogy a csapat nagyon-nagyon jó, de ő itt a legjobb.”

„Mindent beleadott, és mint mondtam, meg akarta itt mutatni, ki a legjobb és leggyorsabb! Ebben a körben minden sikerült neki. Lélegzetelállító volt, milyen tempókkal mozgott ezekben a gyors kanyarokban.”

Ünnepelni persze még  így sincs mit, hiszen Verstappen a verseny megnyerésével fejezhetné be a „bizonyítás projektet”. Marko szerint a keményebb ellenfelük a McLaren lesz, mivel a Ferrari jobban koptatja a gumikat és ez meghatározó tényező lesz vasárnap. „Szerintem a versenyen a Mercedes is megérkezik, mert a gumikopásuk mindig jó. De érdekes lesz” – tette hozzá.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

„Remélem, hogy megnyerjük a rajtot, és utána Max variálhatja a tempót. A McLarennek előnye, hogy van még egy szett kemény gumija, míg nekünk csak egy van. De ha két kiállás lesz, és mi leszünk elöl, akkor azt hiszem, megnyerjük.”

Hozzátette, gumikopás terén eddig jónak tűntek. „Max a Q2-ben használt gumin ment, és az normál esetben öt-hét tizeddel lassabb. A gumikezelés terén is világklasszissá vált időközben. A szél sincs már olyan hatással az autónkra mostanság, mint a múltban, szóval hacsak nem történik valami rendkívüli, jól állunk.”

Ha a várt eredmény születik, a Red Bull bebiztosítja a hatodik konstruktőri bajnoki címét, és vasárnap este igazán lehet majd ünnepelni. „Elég gyorsan visszatérünk Európába, de biztosra veszem, hogy a marketingeseink készülnek valamivel. A Hondának viszont fontos lenne, ha itt kerülne rá sor” – mondta egyelőre óvatosan a bajnokavatás lehetőségéről Marko.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak