Musorujsag
Élő Eredmények

„Másold le Sennát!” – Verstappen kiütésében látja az egyetlen esélyét Norris…

„Másold le Sennát!” – Verstappen kiütésében látja az egyetlen esélyét Norris…

F1
Lando Norris attól tart, vasárnap is bottal üthetik Max Verstappen nyomát. Hacsak csapattársa nem húz elő egy sennai megoldást…

Silverstone után a másik gyors kanyaros pályán, Szuzukában is remekelt a McLaren. Az időmérős eredményük ugyanaz, egy 2. és egy 3. rajtkocka, ám ezúttal fordított sorrendben, hiszen Oscar Piastri élete első ottani versenyhétvégéjén 0,049 másodperccel legyőzte Lando Norrist a kvalifikáción.

Miközben a két versenyző között ez még egyáltalán nem tűnik lefutott meccsnek, a velük szemben 0,6 másodperces előnyt összehozó Max Verstappen toronymagas favoritként várhatja a folytatást. És Lando Norris szerint nem is igazán akadályozhatják majd a győzelem felé vezető útján – legfeljebb akkor, ha csapattársa tesz neki egy szívességet…

„Próbálkozni fogunk, de ha a kettes kanyarban az élen áll, akkor nem sok mindent tehetsz” – állapította meg Norris, majd Piastrihoz fordulva megjegyezte:

„Oscar, ha szeretnéd lemásolni Sennát az első kanyar felé, nyugodtan tedd meg, az klassz lenne nekem!”

– utalt Ayrton Senna és Alain Prost híres-hírhedt 1990-es első kanyaros ütközésére, melynél a brazil szándékosan belehajtott hátulról riválisa Ferrarijába, hogy mindketten kiessenek, és eldőljön a világbajnokság a javára.

Alain Prost és Ayrton Senna 1990-es szuzukai első kanyaros találkozójának eredménye… (Fotó: XPB)

Norris normál módszert nem lát Verstappen megállítására. „Próbálkozni fogunk. A versenytempónk szerintem erős. Egyértelműen nem lesz olyan jó, mint a Red Bullé, de minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni” – ígérte a brit.

Piastri az időmérő után az autóból kiszállva beszélt arról, hogy a rajtnál támadná Verstappent. „Klassz lesz, mert csak egy autó lesz előttem, amit meg kell előznöm. Meg fogom próbálni, aztán meglátjuk, mi lesz” – fogalmazott.

A sajtótájékoztatón eközben már arról beszélt, hogy a McLarennek sajátos lesz a helyzete a rajtnál, mert ketten vannak Verstappen mögött. Silverstone-ban hasonló volt a felállás, akkor Norrisnak sikerült Verstappen elé kerülnie, és ő a harmadik helyről rajtolva ugyancsak támadta a csatában lendületet vesztő címvédőt.

„Silverstone-ban mindent megpróbáltunk, szóval próbáljuk majd ugyanezt megcsinálni. De nyilván nehéz lesz. Nagyon nehéz lesz holnap. És ez teljesen más pálya, mint a silverstone-i, ami sokkal nyitottabb”

– mondta az újonc, aki először rajtolhat az első sorból vasárnapi versenyen.

Oscar Piastri és Lando Norris (Fotó: XPB)

A futamon az első kör után várhatóan a gumikezelés lesz majd a meghatározó. Norris szerint nem kizárt, hogy nekik Verstappen helyett majd hátrafelé kell figyelniük. De reményei szerint elég erősek lesznek versenykörülmények között is.

„Az alapján, amit a mi tempónkról és az ellenfelek tempójáról tudunk, a Mercedes mindig erős vasárnap. De szerintem mi egész hétvégén jók voltunk, az időmérős körökön, de megtankolva is. Reméljük, hogy egy egyszerű verseny lesz, de sosem könnyű itt versenyezni. Az elévágás hatékony lehet, szóval biztosra veszem, hogy mozgalmas lesz” – jósolta Norris.

Borítókép: Oscar Piastri, Max Verstappen és Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak