Musorujsag
Élő Eredmények

„Mosolyogtam vezetés közben” – így hozta össze Verstappen a varázskörét

„Mosolyogtam vezetés közben” – így hozta össze Verstappen a varázskörét

F1
Ihletett állapotban versenyzett Max Verstappen a szuzukai időmérő edzésen, melyen az egyik legjobb körével szerezte meg a pole pozíciót. Elmondta, mitől volt annyira különleges érzés.

Átszelte a célvonalat, megnyerte az időmérő edzést, és egyből arról rádiózott a mérnökének, mennyire különleges volt az első szektora. Max Verstappent érezhetően felvillanyozta Szuzuka, valamint az autója, amely alatta szinte tökéletesnek tűnt a hullámvasútra emlékeztető pályán.

Főnöke, Christian Horner „észbontónak” nevezte Verstappen Q3-as utolsó körét, mellyel 0,6 másodperccel múlta felül a McLareneket, és ellentmondást nem tűrő stílusban jelezte, hogy Szingapúr valóban csak egy egyszeri kisiklás volt.

Mint azt Horner elárulta, mérnöke, Gianpiero Lambiase is szerepet játszott abban, hogy Verstappen ennyire rákapcsolt a hajrában. A kétszeres világbajnok is mesélt az 1:28-as körről folyó diskurzusukról.

„Igen. Azt mondta, klassz lenne. Én meg azt feleltem: »Ne aggódj, küldöm neki!« Aztán azt mondta, hogy rendben, csak ne törjem össze az autót. És nyilván nem ez a szándékom. Tudtam, hogy maradt benne egy kicsi pár ponton, ezért próbáltam tökéletesíteni, és egész jól sikerült”

– mondta Verstappen a győztes köréről.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Az első szektora kapcsán kiemelte, szó nem volt vakmerő kockázatvállalásról. „Természetesen a határon voltam, de uraltam mindent. Klassz érzés, amikor az autó azt csinálja, amit akarsz. Igazán élvezetes volt. Kevés ilyen szektor van. Austin is nagyon gyors, de az ittenit az teszi olyan különlegessé, hogy nincs nagy bukótér, így ha megcsúszol, kimész. Austinban ott a bukótér, az aszfalt, megbocsát. Ezen a pályán ezért olyan csodálatos vezetni, amikor az autó egyben van.”

Márpedig az RB19-es nagyon egyben van jelenleg. Verstappenből ez némi pluszt hozott ki.

„Az első körtől jó volt, ami nagyon magabiztossá tett. Amikor ennyire magabiztos vagy, elmehetsz a határig, főleg az első szektorban, de kontrollált formában. Mosolyogtam vezetés közben!”

– árulta el.

Megkérdezték, meglepte-e a McLarenekkel szembeni 0,6 másodperces fölénye. „A harmadik edzés elég szoros volt, de aztán finomítottunk pár dolgon, és ez segített. És amikor az első szektorban igazán bízol az autódban, jobban nyomod egy kicsivel. Az időmérőn ez történt” – adott magyarázatot arra, miért nőtt a duplájára a különbség a harmadik szabadedzéshez képest.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Verstappen nem tagadta, ez most egy különleges pole pozíció számára. „Vannak pole pozíciók, amiknél úgy érzed, rendben volt a köröd, de tudod, hogy kicsit ideges volt az autó, vagy úgy érzed, maradt még benne valamennyi, változtathattál volna egy kicsit az egyensúlyon.”

„Ma viszont – de az egész hétvégén is – az autó olyan volt, hogy tudtam, amikor kimegyek vele, zúzni fogom a köridőt, anélkül, hogy egyáltalán gondolkodnom kéne rajta.”

„Más pályákon ez egy kicsit más. Ez tette olyan élvezetessé a vezetését ezen a hétvégén.”

A kérdésre, ez nagyobb megelégedettséggel tölti-e el, mint amikor borotvaélen táncol, elmondta: „Attól is függ, milyen érzést nyújt az autó, és mekkora a különbség a többiekhez képest.”

Kifogása ezúttal egyik szempontból sem lehetett.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

További tartalmak