Musorujsag
Élő Eredmények

Nagyszerű kör, hét tized hátrány – Leclerc-t mellbe vágta Verstappen fölénye

Nagyszerű kör, hét tized hátrány – Leclerc-t mellbe vágta Verstappen fölénye

Sky Sports, Autosport
Két meglepetés is érte Charles Leclerc-t a szuzukai időmérőn, ám egyik sem számít kellemesnek. Max Verstappen fölényét nem értette, a McLarent pedig eleve utolérhetetlennek vélte.

„Nem is vagyunk annyira messze a Red Bulltól” – jelentette ki Charles Leclerc a Ferrari számára ígéretesen alakult szuzukai péntek után. Az autójával az előző három versenyhétvégéhez képest elégedettebb volt, a tempójukat pedig jobbnak érezte, mint előzetesen várta.

A szombatjuk ezek után visszalépést hozott – Leclerc nyilatkozatában pedig fordulatot. A monacói a 4. rajtkockát szerezte meg a Japán Nagydíj kvalifikációján Max Verstappen, Oscar Piastri és Lando Norris mögött. A McLarenektől csupán századok választották el, a Red Bull-ostól viszont 0,665 másodperc, ami kissé letaglózta.

„Őrület! Az első szabadedzéstől kezdve nagyon ott vannak. Tudtuk, hogy sokat kell dolgoznunk, főleg az első szektoron, mert valamiért ott veszítjük a legtöbb időt a kör folyamán”

– kommentálta Leclerc a Verstappennel szembeni lemaradását.

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Kiemelte, ez a Ferrari nyers tempója Szuzukában, a Q3-as utolsó köréből ugyanis mindent kifacsart. „A boldog nagy szó, de én boldog voltam a saját teljesítményemmel, mert igazán jó kör volt szerintem, és nem hinném, hogy sok maradt volna benne. Ez jó volt, de csak negyedik lettem vele, amiért kár.”

„Szuzuka elképesztő érzést nyújt, de kissé csalódást keltő, amikor befejezel egy nagyszerű kört, és azt látod, hogy hét tized a hátrányod…”

Leclerc-t érte azonban másfajta meglepetés is. Elismerte, a harmadik szabadedzés után nem várta azt, hogy ennyire a McLaren sarkában lesz. Piastritól és a második helytől 0,084, Norristól és a harmadik helytől 0,049 másodperc választotta csak el. És bár ez jó hírnek tűnhet, a ferraris meglepettsége inkább a csapat borúsabb helyzetét mutatja.

„Határozottan nem számítottam rá, hogy ilyen közel kerülünk a McLarenhez, szóval nem, nem vártam azt, hogy legyőzzük őket. Valahogy találtak időt az első szektorban tegnaphoz képest. Hatalmasat léptek előre, miközben mi a második szabadedzés után tudtuk, hogy ez nincs benne az autónkban.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

„Elég nehéz volt ezek után visszajönni a második és harmadik szektorban. Emellett az időmérőt is nagyon jól kezelték, mert csináltak két nagyon erős kört, így megspóroltak egy szett gumit a Q3-ra. Szerintem ezzel veszítettünk egy kicsit.”

„Őszintén szólva a Q3-as körömben nem hinném, hogy maradt több. Egyáltalán nem bántam meg egyik döntésünket sem” – összegzett a Carlos Sainzot három hétvége óta először legyőző Leclerc.

Ami a folytatást illeti, versenykörülmények között nem érzi verhetetlennek a McLarent, és ezáltal elérhetetlennek sem a dobogót. Ugyanakkor szerinte sok fog múlni a rajton. „Nehéz ez, mert a versenytempónk szerintem nagyon hasonló a McLarenekéhez. Ha megelőznénk őket a rajtnál, szerintem nehezen tudnának minket megelőzni a pályán. Ha viszont nem sikerül, akkor nekünk lesz nehéz a pályán megelőzni őket” – jósolta Leclerc.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

További tartalmak