Musorujsag
Élő Eredmények

Oda a lendület: Sainz addig kísérletezett, míg eltévedt, de nem bánta meg

Oda a lendület: Sainz addig kísérletezett, míg eltévedt, de nem bánta meg

Sky Sports, F1, Autosport
A kísérletezésről szólt Carlos Sainz hétvégéje Szuzukában, és Charles Leclerc-rel szemben elszenvedett veresége után elismerte, egy kissé eltévedt az útkeresés közben. De egyáltalán nem bánta meg.

Megtört a lendülete Carlos Sainznak. A szingapúri győztes a nyári szünet óta valósággal szárnyalt, és csapattársát is árnyékba szorította az elmúlt három hétvégén. Japánban viszont elszenvedte a második féléves első házon belüli vereségét. Charles Leclerc a 4. helyet érő körén 0,3 másodperccel volt jobb a csapattársánál, akinek ezek után a 6. rajtpozícióval kellett beérnie.

„Az egész hétvége elég trükkös volt, nem találtam sosem az ideális beállításokat ehhez a fajta pályához. Sokat játszadoztam az autóval, mindig változtattam rajta az egyik edzésről a másikra, de az ideális állapotot sosem találtam meg. Ez kicsit talán rontott az időmérőmön, de szó nincs arról, hogy sokkal gyorsabb kört mehettem volna, vagy hogy egy tisztább körrel több pozíciót nyertem volna. A McLaren és a Red Bull egyértelműen jobb ezen a hétvégén, és egyelőre csak a harmadik legjobb csapat voltunk” – összegzett Sainz.

Ő már pénteken is emlegette a kísérletezést. Elárulta, eleve azt tervezte ezen a hétvégén, hogy rendhagyó beállítási irányokat is feltérképez, hátha rálel valami hasznosra. Végül csak összezavarta magát.

„Sok mindennel próbálkoztunk, és egy kicsit talán eltévedtünk, ezért egy alapbeállításhoz kellett visszatérnünk. Nem voltam elégedett a hétvégén, több dologgal próbálkoztam, és az időmérőn lépéshátrányban voltam”

– fogalmazott a spanyol.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

„Mielőtt idejöttünk, tudtuk, hogy a pálya sebezhetőbbé fog tenni minket. Talán a gyors karaktere miatt, de az elnyújtott kanyarjai miatt, valamint a mai erős szél miatt is. Szóval eleve nem ígérkezett könnyűnek.”

„Pénteken és ma reggel próbáltunk javítani az egyensúlyon, különböző beállításokat próbáltunk ki, hogy más állapotba kerüljön az autó. Az időmérő előtt viszont láttam, hogy ez nem igazán működik, ezért visszatértünk egy egyszerűbb beállításhoz, ami kissé rontotta az időmérős felkészülésünket, és összességében a hétvégémet is. De örülök, hogy kipróbáltam ezeket a dolgokat. Most a vasárnapra összpontosítok. Meglátjuk, összejön-e egy jó verseny.”

Sainz e szemléletmóddal magyarázta az elmúlt hetekhez képesti megtorpanását, ugyanakkor nem akarta kisebbíteni Leclerc érdemeit sem. „Vannak hétvégék, amikor tudod, hogy az autó gyenge lesz, és próbálod magad, az autódat kihívás elé állítani, egy kicsit kizökkenteni a normál kerékvágásból, hogy lásd, találhatsz-e valamit. Én ezzel próbálkoztam ezen a hétvégén. Egyértelműen nem segített, de nem gondolnám, hogy ezzel nagyon bonyolítottam volna az életemet.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

„Charles ezen a hétvégén nagyon gyors volt, az autó kiszámíthatatlansága és az egyensúlya pedig nehézséget jelentett, amiben a szél sem segített.”

„Charles minden bizonnyal nagyon erős kört futott. Nekem nem volt tiszta az első szektorom az utolsó körömön, és talán ez nagyította fela különbséget. De mondjuk úgy, hogy egy-két tizeddel egész hétvégén gyorsabb volt. Nekem egy kicsit talán elterelte a figyelmemet, hogy annyi beállítást kipróbáltam, és sosem kaptam el igazán a ritmust.”

„Ez nem segített. De ezzel a megközelítéssel akartam tanulni a következő pályákra” – hangsúlyozta ki Sainz, hogy semmit sem bánt meg.

A verseny szerinte tartogathat még fordulatokat. „Érdekes verseny lesz, sok kiállással és nagy gumikopással. Ki tudja, mi fog történni! Más lesz a verseny, mint amihez szoktunk, és izgalmas lehet. Egyértelműen jobb munkát végezhetünk holnap, és ha elkapom a ritmust, én is jobb leszek egy kicsivel.”

„A Red Bull külön liga, a McLaren érzésem szerint egy fokkal gyorsabb nálunk, a többiekkel, a Mercedesszel és az Astonnal viszont egész szoros lesz.”

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

További tartalmak