Musorujsag
Élő Eredmények

Piastri: Kezdésnek klassz az első sor, de többre vágyom!

Piastri: Kezdésnek klassz az első sor, de többre vágyom!

F1, Sky Sports
Először áll Oscar Piastri az első rajtsorban a Forma–1-be, és édesanyja készülhet Japánba, hogy kiszurkolja az első F1-es dobogóját is…

A spái sprintversenyen volt már második, vasárnapi Forma–1-es futamon viszont most fog először az első sorban állni Oscar Piastri. A Szuzukában először versenyző újonc elég határozott választ adott arra a meg sem fogalmazódó kérdésre, miért írt alá vele egy további három évre szóló új szerződést a McLaren a héten. Lando Norris ilyen körülmények közötti legyőzése önmagáért beszél.

„Nagyszerűen vezet. Pontosan ezért írtunk vele alá további három évre” – jelentette ki Zak Brown ügyvezető igazgató, aki a fellegekben volt azok után, hogy a McLaren a 2-3. helyen zárta a szuzukai időmérő edzést.

„Ez a versenyzőpáros elképesztő! A csapat igazán kezd összeállni. Andrea (Stella) fantasztikus vezető, és mindenki első osztályú munkát végez, az eredmények pedig jönnek.”

Sőt, valósággal száguldanak. A McLaren a „B-autó” ausztriai bevetése óta megvetette a lábát az élmezőnyben, a Lando Norris által Szingapúrban először megkapott újabb fejlesztésekkel pedig még egy lépést tett előre. Piastrinál Japánban debütált az utóbbi csomag, és egyből a csapattársa elé is furakodott vele.

„Pénteken éreztük, hogy erős hétvégénk lehet. Mára jó irányba változtattunk, az autó gyors volt a harmadik szabadedzésen, és én is jobban hozzászoktam a pályához. Örülök, hogy az első sorban állok. Természetesen a különbség sokkal nagyobb, mint szeretném, de örülök, hogy második vagyok” – mondta Piastri.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)

Ez, vagyis a maximalizmus a saját Q3-as utolsó köre kapcsán is előtört belőle. Bosszantotta, hogy nem javított rajta. „Az első szektor után két tizeddel jobban álltam, de hatot biztosan nem találtam volna… Nem nagy különbség tehát. De persze amikor jobban állsz, meg is akarod ezt tartani. Kicsit bosszant, hogy nem tudtam javítani a második körön, de végül is nem számított.”

 

„Kezdésnek klassz”

Ennél jobban számít, hogy az F1 történetének ötödik ausztrál versenyzőjeként Piastri az első rajtsorba került. Átérzi ennek súlyát, még ha nem is feltétlenül e statisztika miatt.

„Nem az ilyen rekordokat hajszolom, hogy az ötödik ausztrál legyek az első sorban, de klassz. Egyeseknek az egész pályafutások során nem is adatik meg ez a lehetőség, nekem már ennyire az F1-es karrierem elején megadatott, szóval számomra ez kiváltság. De természetesen szeretnék további rekordokat elérni vagy felkerülni más listákra is ausztrálként. Kezdésnek klassz, de többre vágyom”

– engedte ki magából ismét csak a maximalistát.

Oscar Piastri és Lando Norris (Fotó: XPB)

Ami a fejlesztéseket illeti, Piastri nem érez nagy különbséget Szingapúrhoz képest – leszámítva persze az eredményét és azt, hogy Norris előtt áll. „Az autó erősségét ugyanaz jelenti: a gyors, csúcstempójú kanyarok. És még ugyanazokon a helyeken küszködünk. A fejlesztésekkel jó irányt vettünk, gyorsabbá tették az autót, de szükség van még további lépésekre ahhoz, hogy mi legyünk a leggyorsabbak” – állapította meg.

 

Mrs. Piastri Japánba készül

Ha a Red Bull ellen vasárnap nem is lenne esélyük, Piastrinak arra megadatott a lehetőség, hogy a balszerencsés silverstone-i versenye után végre összehozza az első F1-es dobogóját.

A szombati sikere után édesanyja, Nicole Piastri az X-en (ismertebb nevén Twitter) üzente, már bánja, hogy ezúttal nincs ott a helyszínen. „Valakinek nincs egy olcsó repülőjegye Japánba?” – érdeklődött.

Szerencséjére Zak Brownhoz is eljutott a kérdése…

„Örömmel vásárlok neki egy repülőjegyet! Szóval ha ide tud jönni, Mrs. Piastri, szeretném látni önt holnap!”

– üzente neki a Sky Sports csatornán keresztül.

Az amerikai Piastri asszonnyal együtt reménykedik a Piastri-dobogóban. Sőt! „Klassz lenne egy vagy két autóval Max elé kerülni a rajtnál, és egy kis versenyre kényszeríteni őket! Szerintem esélyünk lehet két autóval dobogóra állni!” – vélekedett Brown.

Oscar Piastri, Max Verstappen és Lando Norris (Fotó: XPB)

 

Esély egy jó versenyre

A versenyzői ígérni csak egyet mertek: mindent el fognak követni vasárnap. „A gumikopás sokkal nagyobb volt, mint Silverstone-ban. Nagyon más verseny is lesz. A nagyobb kopással és a több kerékcserével a hiba esélye is megnő. A gumikat be kell osztani, nem lehet menni, amilyen gyorsan csak az autód engedi” – hívta fel a figyelmet Piastri a rájuk váró nehézségekre.

Csapattársa, Lando Norris szerint a Red Bull elleni csatára gondolniuk felesleges lenne. „Ha azt gondolod, hogy kihívói leszünk a Red Bullnak, nem tudom, mit nézel…” – mondta a Sky Sports egyik szakértőjének a brit. „Próbálunk jól rajtolni, valami hasonlót csinálni, mint Silverstone-ban. A Red Bulll egy körön hat tizeddel gyorsabb, és általában a versenytempója még ennél is jobb!”

„Sosem tudhatod. Szuzukában sok minden történhet, a múltban is történt már. Van két autónk arra, hogy elkapjuk, de mögöttünk is vannak, Pérez sokkal gyorsabb autóban ül, mint mi, Leclerc pedig a miénkhez hasonlóan versenyképesben. Inkább a mögöttünk lévőkkel fogunk csatázni, de van két autónk elöl, gyorsak voltunk egész hétvégén, és bizakodhatunk, hogy ez jó lesz” – fogalmazott a harmadik helyezett.

Borítókép: Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak