Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen az időmérőt is uralta: övé a pole pozíció Szuzukában!

Verstappen az időmérőt is uralta: övé a pole pozíció Szuzukában!

Boxutca
A szabadedzések után az időmérőt is Max Verstappen dominálta: a címvédő kis híján hat tizeddel futott gyorsabb kört a másodikként végző Oscar Piastrinál. Az időmérő harmadik helyezettje a McLaren másik versenyzője, Lando Norris volt.

Miután toronymagasan – 151 egységgel – vezeti a bajnoki pontversenyt és mindhárom szabadedzésen ő volt a leggyorsabb, Max Verstappen vágott neki egyértelmű favoritként a Japán Nagydíj időmérőjének.

Ami a kihívókat illeti, a szabadedzések alapján a Ferrari és a McLaren volt a legmeggyőzőbb; igaz, ők maguk arra számítottak, egymással vívnak majd a bikások mögött.

Ez is jól mutatja, milyen remek formában „vágott vissza” a Red Bull a szingapúri hétvége után, ahol 2023-ban először (az évad 15. hétvégéjén!) csúszott le a futamgyőzelemről. Most, amennyiben vasárnap a Mercedesnél és a Ferrarinál is több pontot szerez, máris konstruktőri bajnok lehet.

A körülmények ismét tökéletesek voltak, ami ezúttal némi kihívás elé állította a mezőnyt, az előző években megszokottnál magasabb pályahőmérséklet miatt ugyanis többeknek változtatniuk kellett az alapbeállításokon valamint még komolyabb elemzéseket kellett végezniük a gumikopással kapcsolatban (ez főleg a futamon lesz fontos kérdés, amennyiben változatlan marad az idő).

Logan Sargeant a balesete után (Fotó: XPB)

Verstappen és a Red Bull az időmérőt is remek formában kezdte: a holland első Q1-es gyors körén megfutotta a hétvége eddigi legjobb időeredményét. Ezzel aztán a vártnál jóval tovább az élen állt, az első etapot ugyanis piros zászlóval megszakították Logan Sargeant balesete miatt.

A Williams amerikai versenyzője az utolsó kanyarban veszítette el uralmát az autója felett, ami nagyobb tempóval a gumifalnak ütközött. Sargeant szerencsére gyorsan, saját lábán szállt ki autójából. Az edzést viszont megállították (ekkor 9 perc volt még hátra), amíg a beavatkozók elszállították a sérült Williamst, és helyreállították a pályát.

Az újraindítás után bőven volt tehát ideje a mezőnynek, a fennmaradó 9 perc alatt Verstappennél – aki a kényelmes „előny birtokában” pályára sem gurult már – jobb kört senki sem futott. A címvédő zárta tehát elsőként a Q1-et. A második helyezés Lando Norrisé, a harmadik Charles Leclercé volt, negyedikként pedig az utolsó pillanatokban remek kört jegyző Liam Lawson végzett.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)

A továbbjutás Sargeant mellett az Alfa Romeo kettősének (Valtteri Bottas az utolsó pillanatban esett ki, miután Alexander Albon elmozdult az utolsó öt közül), Lance  Strollnak, valamint Nico Hülkenbergnek nem jött össze.

A Q2-ben a második gyors körén nagyot javító Leclerc zárt elsőként, igaz, Verstappen az első nekifutás után ezúttal is a garázsból figyelte a történéseket. A holland így is második volt, csapattársa, Pérez pedig harmadik. Lemaradásuk mindkettejüknek minimális volt, Verstappené 24, Pérezé 25 ezredmásodperces.

A Q3-ba a hazai közönség legnagyobb örömére az egész hétvégén remeklő Cunoda Juki is bejutott, akivel kapcsolatban csapata ma „reggel” tett hivatalos bejelentést, melynek értelmében 2024-ben is megtarthatja versenyzői ülését.

Lando Norris (Fotó: XPB)

A Q2-ben Cunoda csapattársa, Lawson, valamint a két Alpine búcsúzott még, Albon valamint Kevin Magnussen társaságában.

Verstappen a Q3-at is roppant magabiztosan kezdte: az első gyors körök után 4 tizedes előnnyel állt Piastri és Norris előtt, a negyedik pozícióban lévő csapattárs lemaradása pedig már 1,4 másodperc volt. Kör az első etap első felében rajtuk kívül Hamilton és Cunoda futott még, a többiek úgy taktikáztak, hogy csak a véghajrában adnak majd bele mindent a friss lágyakkal.

Ezúttal Verstappen is pályára hajtott az utolsó gyors körökre és ha már ott volt, még tovább gyorsult: egy tizedet faragott legjobbjából és fél másodperces előnnyel nyerte az időmérőt. A második helyen Piastri, a harmadikon Norris maradt, a negyedikre pedig Leclerc ugrott a Ferrarival. Pérez ötödikként zárt, majd Sainz, Hamilton, Russell, Cunoda és Alonso volt a sorrend az első tízben.

Az időmérő végeredménye:

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak