Musorujsag
Élő Eredmények

Élete első F1-es dobogója után is hiányérzete van a McLaren ifjú csillagának

Élete első F1-es dobogója után is hiányérzete van a McLaren ifjú csillagának

F1
Oscar Piastri nem az a típus, akinek éleslátását elhomályosítja a pezsgőmámor. Élete első F1-es dobogója után a saját hiányoságai miatt emésztette magát.

A második helyről rajtolt, a harmadik helyen ért célba Oscar Piastri a Japán Nagydíjon. Végre összejött neki, ami Silverstone-ban vagy a Hungaroringen nem: pályafutása mindössze 16. F1-es versenyén megszerezte élete első F1-es dobogóját. Egy újonctól nagyszerű eredmény, egy újabb bizonyíték arra, mekkora tehetségre lelt a McLaren.

„Ez mindenképpen különleges hét volt. Előbb bejelentettük a szerződéshosszabbítást, aztán tegnap az első sorba kerültem az időmérőn, ma pedig dobogós lettem. Nagyon élvezetes hét volt! Élvezem. Van még mit tanulnom, van miben fejlődnöm, de most élvezem a pillanatot” – jelentette ki az ausztrál.

Kapcsolódó tartalom

Hogy új F1-es csillag van születőben, azt már hónapok óta tudhatjuk, láthatjuk. Azt pedig még senki sem várja el ettől a fiatal csillagtól, hogy teljes fényében ragyogjon. Őt viszont zavarja, hogy nem ragyog jobban.

„Bárhol szerzed meg a dobogót, az különleges. Mindegy, hol, az első különleges. Ami engem illet, talán nem ez volt a legjobb vasárnapom. Innen nézve van még pár dolog, amin dolgoznom kell”

– ismerte el.

Piastri nem siklott el azon tény felett, hogy miközben szombaton legyőzte csapattársát, Lando Norrist, a versenyen a brit nem pusztán a jobb rajtjával, hanem inkább a nyers tempójával, a hatékonyabb versenyzésével utasította őt maga mögé. Az első kerékcseréjük után fordult a sorrend közöttük, Piastri újra előre került, ám mivel lassabb volt, csapata kérte, hogy engedje előre Norrist, aki aztán elhúzott tőle, ezzel igazolva a döntés helyességét.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)

Az újonc is látja, hogy vasárnap még nincs Norris szintjén, és ez érezhetően bosszantja. „Egyszerűen a verseny bizonyos szakaszain nem voltam elég gyors. Ezeken a nagy gumikopással járó versenyeken kell talán a leginkább dolgoznom még. Ez még eléggé új számomra, mert az alsóbb kategóriákban nincsenek ilyen versenyek. Erről egy módon tanulhatsz csak: ha versenyzel.”

„Van pár dolog ennél a versenynél is, amit már másképp csinálnék. De ez is a tanulási folyamat része. Izgalmas tudni, hogy még úgy is dobogós lehetek, ha úgy érzem, ennél több is van még bennem”

– közelítette meg a hiányosságait pozitívan.

E hiányosságok egyébként nem először domborodnak ki nála ennyire. A nyári Magyar Nagydíjon is a gumikezelés fogott ki rajta, akkor is visszaesés követte az erős kezdést, és az akkori verseny után is ostorozta magát emiatt. Annak ellenére, hogy ott egy autósérülés is a mentségére szólt.

„A gumikezelésem és a tempóm a verseny bizonyos pontjain nem volt olyan jó, mint szerettem volna. Az első etapon úgy éreztem, mindenki rendkívül lassan megy, de amikor kicsit nyomni akartam, a gumi nem nagyon engedte, hogy gyorsabb legyek.”

„Az egykörös tempó terén sokat fejlődtem az év során, a versenytempón viszont még javítanom kell” – nevezte meg a gyenge pontját.

Oscar Piastri és Lando Norris (Fotó: XPB)

Újságírói kérdésre azért megerősítette, igenis ünnepel, igenis fontos számára az első F1-es dobogó. „Egyértelműen fontos. Sosem fogod elfelejteni az első dobogód, függetlenül attól, hogy elégedett voltál-e a versennyel. Sosem fogom elfelejteni, és klassz eredmény kipipálni az első dobogódat a listán. Mindenképpen vannak dolgok, amiken dolgozni akarok, csak örülök a trófeámnak és annak, hogy Lando lelocsolt pezsgővel, ami klassz probléma. Aztán ki fogom találni, hogy csinálhatom jobban legközelebb” – ígérte a McLaren tehetsége.

Ostorozni magát egy ilyen siker után felesleges – mondhatják a kívülállók. Piastrinál viszont éppen ez a szemléletmód a garancia a fejlődésre és arra, hogy egy nap igen magasra jut.

Borítókép: Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak