Musorujsag
Élő Eredmények

„Tökéletes Senna-helyzet”: Verstappen örül, hogy túlélte a McLaren-darálót

„Tökéletes Senna-helyzet”: Verstappen örül, hogy túlélte a McLaren-darálót

F1
Max Verstappennek csak egyetlen nehéz pillanata volt a szuzukai versenyen, és szerencsésnek érezte magát, hogy jól jött ki belőle.

Amilyen fölényes volt az időmérős pole-szerzése, olyan fölényes lett Max Verstappen vasárnapi győzelme is a Japán Nagydíjon. A holland csak a kerékcseréi időzítésének köszönhetően nem aratott valódi rajt-cél győzelmet, az elsőségére a két McLaren nem jelentett veszélyt.

A pulzusszáma csak egyszer emelkedett meg igazán (bár ez ilyenkor természetes is…): a rajtnál. „Jó verseny volt. A rajt egy kicsit szoros volt az első kanyarral, de utána az autót újra nagyszerű volt vezetni” – mondta Verstappen.

Max Verstappen, Lando Norris és Oscar Piastri (Fotó: XPB)

A McLarenek majdnem ugyanúgy megtréfálták őt, mint Silverstone-ban. Verstappen az indulásnál Oscar Piastri felé húzott jobbra, ám ezzel utat nyitott a náluk jobb ütemben elrugaszkodó Lando Norrisnak, aki a célegyenes végére teljesen mellé ért a külső íven.

„A jobb oldali visszapillantóban láttam, hogy Oscar egy kicsit rám jött, de közben a bal visszapillantómban meg azt láttam, hogy Lando nagyon rám jött! Természetesen próbáltam zárni Oscar előtt, de aztán láttam, hogy Lando balról még gyorsabban érkezik.”

„Jobbra mozdult, így én nem tudtam még jobban jobbra menni, ezért csak próbáltam egyenesen haladni, és szerencsére semmi sem történt” – mesélte Verstappen.

Norris a szombati időmérő edzés után tréfásan megjegyezte, a holland győzelmét csakis egy dolog, a rajt veszélyeztetheti. Meg is kérte Piastrit, hogy másolja le Ayrton Senna Alain Prosttal szembeni 1990-es első kanyaros taktikáját. A brazil akkor tudatosan belehajtott ellenfelébe, és mindketten kiestek.

Max Verstappen, Lando Norris és Oscar Piastri (Fotó: XPB)

Erre visszautalva Piastri a sajtótájékoztatón felhívta csapattársa figyelmét, hogy a kezében volt a győzelme…

„Visszanézve tökéletes pozícióban voltam ahhoz, hogy lemásoljam Sennát és Prostot… De szó szerint tökéletes volt!”

– mosolygott az újonc. „Láttam, hogy jól sikerült a rajtom, de túl izgatott voltam a gázpedállal az indulás második fázisában. Tudtam, hogy nem vagyok eléggé Max mellett. Láttam, hogy Lando érkezik kívülről, és szerintem a harmadik helyre való besorolás volt a legbiztonságosabb döntés.”

Norris már annak tudott örülni, hogy egy pillanatig „vezette a versenyt”. „Valójában az élre álltam fél másodpercig!” – viccelődött.

Verstappen örül, hogy nem alakult másképp a versenye a rajt miatt. „Elég szoros volt, de ilyen a versenyzés és a rajt. Aztán jót csatáztunk az egyes és kettes kanyarban is. Szerencsés voltam, hogy jobb volt a tapadás a kettes normál ívén, mint kívül.”

Borítókép: Max Verstappen, Lando Norris és Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak