Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtó: az FIA nem tervez szigorítást a kétszer kieső Pérez büntetéselkerülése kapcsán

Sajtó: az FIA nem tervez szigorítást a kétszer kieső Pérez büntetéselkerülése kapcsán

Auto Motor und Sport, ORF, Sky Sports, Planet F1
Résen volt a Red Bull, és ezzel elkerülte Sergio Pérez katari büntetésének lehetőségét. De nem ütközött-e szabálya, hogy 25 kör elteltével pályára küldték a versenyt egyszer már feladó versenyzőjüket, és tervez-e lépéseket az FIA?

Bizarr helyzet állt elő a Japán Nagydíjon Sergio Pérez körül. A mexikói eleve nem ép autója a Kevin Magnussennel történt ütközése után olyan módon megsérült, hogy a csapat és a versenyző nem látta értelmét a folytatásnak. A 15. körben a 11-es rajtszámú Red Bullt a garázsba tolták, és úgy tűnt, feladták a versenyt.

Csakhogy 25 körrel és 43 perccel később újra elindult az RB19-es motorja, Pérez pedig további három körre kihajtott a pályára. Ekkor már 26 körös hátrányban volt az élen álló Max Verstappennel szemben.

E furcsa lépés oka az volt, hogy Pérez kapott egy 5 másodperces időbüntetést a Magnussennel történt ütközésért, ám ennek letöltésére már nem került sor az első leállása előtt.

Az FIA sportszabályzata kimondja, az efféle időbüntetéseket a versenyzőnek vagy egy kerékcsere elején kell letöltenie, vagy ha már nem áll ki többször, egyszerűen hozzáadják a versenyidejéhez. Mivel Pérez nem jutott el a célig, utóbbira nem volt mód.

Sergio Pérez (Fotó: Formula1/Twitter)

Erről az eshetőségről a sportszabályzat 54.5-ös pontja rendelkezik, amelyben az áll:

ha egy versenyző a futam feladása miatt nem tudja letölteni időbüntetését, az FIA-nak jogában áll hátrasorolásos büntetéssé transzformálni azt a következő hétvégére. Pérez esetében ez vélhetően egy 3 vagy 5 rajthelyes büntetést eredményezhetett volna a Katari Nagydíjon. Fontos kiemelni, ez a büntetés nem volt garantált, a szabály az átvitelt puszta lehetőségként hagyja nyitva a bírók előtt.

A Red Bull számára mindenesetre már ez is elég volt a cselekvésre. Csapatmenedzserük elkezdett egyeztetni az FIA-val, és miután tisztázták, hogy a szövetségnek nincs ellenvetése Pérez újbóli pályára küldése és a büntetés letöltése kapcsán, a mexikóit visszaküldték, teljesített  három kört, egy kerékcserét, melynek elején rászámolták az 5 másodpercet, majd másodszor is, immáron végleg feladta a versenyt.

 

Az FIA nem tervez változtatást

Elmondható, a Red Bull semmiféle szabályt nem szegett meg a Pérez-trükkel. A versenybe visszaállni bármikor lehet, a szabályok csak annyit kötnek ki, hogy az autó legyen biztonságos, időlimit nincs erre. A múltban számos példát láthattunk rá, hogy valakit akár körök elteltével is újra pályára küldtek, akár tesztelni, akár ellenőrizni valamit.

Miközben a brit Sky Sports boxutcai riportere, Ted Kravitz a csatorna műsorában azt mondta, az FIA a történtek után módosítani fog a szabályain, és bezárja a Red Bull által pimaszul kihasznált kiskaput, a Planet F1 úgy tudja, ilyesmiről szó sincs.

A kiskapu bezárása már csak azért is furcsa lépés lenne, mert: 1. az FIA szabályzata évtizedek óta lehetőséget biztosít a verseny folytatására egy helyrehozott, biztonságos autóval; 2. a versenybe való visszaállás további szabályozása, de a büntetésletöltés körüli pontosítás is további kérdéseket vethetne fel.

Sergio Pérez és Kevin Magnussen ütközése (Fotó: XPB)

 

Verstappenhez igazították a visszatérést

Bár nem volt garancia arra, hogy Pérez rajtbüntetést kap Katarban, ha nem tölti le mégis az 5 másodpercét, a Red Bullnál elégedettek a döntésükkel és azzal, hogy résen voltak.

„Ez egy nagyon fekete nap volt számára. Már a szabadedzéseken sem indult jól számára. Szerencsére ezt a plusz büntetést még el tudtuk hárítani a második kiállással, így a következő versenyen nem kap rajtbüntetést, és tekinthetünk előre” – jelentette ki Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója.

Kiemelte, Pérez pályára küldésének időzítését alaposan meg kellett tervezniük, mert semmiképpen sem akartak öngólt lőni.

„Ha nem küldtük volna ki őt újra, a következő versenyen rajtbüntetést kapott volna. Ezt úgy időzítettük, hogy Max élvezte az elsőbbséget. Egy biztonsági autó esetére felkészültünk a vészjelzésre, és úgy küldtük ki, hogy egy biztonsági autó esetén semmiképpen se hátráltathassa Maxot. A csapat tökéletesen megoldotta”

– mondta Marko.

Ennek köszönhető, hogy Pérez csak azután tért vissza, hogy Verstappen már túl volt az utolsó kerékcseréjén.

Borítókép: Sergio Pérez visszatérése a 40. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak