Musorujsag
Élő Eredmények

Albon: Az öt másodperces büntetésből semmit sem tanulnak a versenyzők

Albon: Az öt másodperces büntetésből semmit sem tanulnak a versenyzők

Motorsport
A Williams versenyzője, Alexander Albon úgy véli, az utóbbi időkben leggyakoribb szankciós formává váló öt másodperces időbüntetés sok esetben nem elég szigorú és semmire sem tanítja meg a hibázó pilótákat.

A Williams pilótája a Szingapúri Nagydíj végén, egy Sergio Pérezzel történt ütközés következtében csúszott ki a legjobb tíz közül. Ellenfele manőverét ő maga „optimistának” címkézte, ahogyan később az FIA is, amikor jelezte, öt másodperces büntetéssel sújtja a mexikóit, aki ezzel egyetlenegy pozíciót sem veszített – megőrizhette a nyolcadik helyezését.

Albon egy héttel később, Szuzukában ismét megvívott a felzárkózásban lévő Pérezzel, aki miután legyűrte őt, összeakadt Kevin Magnussennel. A rutinos versenyző ezért ismét öt másodpercet kapott, igaz, ez a büntetés már „nem osztott-szorzott”, hiszen az ütközés után feladta a futamot.

A két incidensnek köszönhetően az öt másodperces büntetések témája ismét központivá vált az F1-ben: többen túl szigorúnak tartják őket, míg mások szerint előrelépést jelentenek a korábbi, súlyosabb szankciókhoz képest, melyek „visszafogták” a pilótákat. Az egyik ütközés „áldozata”, Albon inkább az első csoportot erősíti.

Alexander Albon és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Szerinte ugyanis ezek a büntetések enyhék és semmire sem tanítják a vétkeseket. „A tizenegy kanyarnál most is megtette velem ugyanazt” – jegyezte meg Pérezzel kapcsolatban a szuzukai futam leintése után. „Elkerültem. Aztán megint megtette… Kevinnel.”

„Mögöttük voltam, szóval mindenre egész jó rálátásom volt. Nyilvánvaló, hogy ez (az öt másodperces büntetés) semmit sem tanít a versenyzőknek, hiszen a szankció nem elég szigorú. Úgy értem, most is megtörtént ugyanaz egymás után két futamon” – utalt Pérez ütközéseire.

Magnussen egyébként egy fokkal „megengedőbb” volt, amikor a büntetésről beszélt. Szerinte Pérez „természetes szankciót” rótt ki magára: hibájának köszönhetően kiesett. „Megpördültem miatta és tönkre tette a futamunkat. Fel kellett adni a versenyt. Azt hiszem (Pérez), megbüntette saját magát. Természetes büntetés jár az ilyen megmozdulásokért. Csúnya volt, de ez van. Versenyzünk. Sz*r helyzet volt, sz*r megmozdulással” – fogalmazott.

A Haas csapatvezetője, Günther Steiner erősebben fogalmazott. Szerinte Pérez érzi a nyomást, ami az utóbbi hetek gyenge teljesítménye és a jövőjével kapcsolatos találgatások miatt nehezedik rá, és ez a pályán is látszik. „Egyértelmű, hogy érzi a nyomást. Tudják, miféle nyomást. Egy kis nyomás, és történnek ilyenek. Kapott öt másodpercet, de nem volt következménye, mert kiesett. Nem örülök, ha valaki kiesik, de tönkretette a futamunkat, szóval azzal sem voltam elégedett” – mondta.

Sergio Pérez és Kevin Magnussen ütközése (Fotó: XPB)
Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak