Musorujsag
Élő Eredmények

Pérez apja: Checót eleve a második helyért szerződtette a Red Bull

Pérez apja: Checót eleve a második helyért szerződtette a Red Bull

Motorsport-Total
Nincs mit csodálkozni Sergio Pérez Max Verstappennel szembeni nagy lemaradásán a versenyző édesapja szerint, mivel a Red Bull egyértelmű második számúként kezeli fiát.

Bizonyos szempontból Sergio Pérez kritikája az a tény, hogy Max Verstappennek a soron következő Katari Nagydíjon nagyon jó esélye nyílik a harmadik címének bebiztosítására. A szezonban hátra lesz még öt verseny, ám a holland akkora előnyre tett szert a saját csapattársával szemben, hogy a Red Bull-dominancia helyett indokolt csak Verstappen-dominanciáról beszélni 2023-ban.

Hogy mekkora szakadék tátong a két Red Bull-versenyző között, azt Szuzuka is megmutatta, de megmutatja az egymás elleni mérlegük is. Az időmérőkön Verstappen 14-2-re vezet, a győzelmek számában 13-2-re.

Miközben a mexikóit e gyenge mérleg miatt sorozatosan érik a támadások, édesapja most a védelmére sietett, és az ESTO.com.mx című oldalon adott interjúban kijelentette: a fia egyszerű második számú versenyző a Red Bullnál, és eleve annak is szánták…

„A helyezése pontosan az, amiért szerződtették: a második helyre. Csak egy világbajnok számára van hely, és ezt meg kell érteni” – fogalmazott idősebb Pérez. „Dolgoznia kell, mindent ki kell érdemelnie. De mindent Maxra és Max köré építettek fel, és ezt el kell fogadnia.”

Antonio Pérez Garibay szerint ez azért is jelent komoly problémát a fiának, mert a vezetési stílusuk igencsak eltérő Verstappennel. „Az autót Maxra állítják be. Max elöl beveti a maximális tapadást, míg Checo világ életében jobban szerette, ha hátul van nagyobb tapadás. Checónak tehát olyan autót kell vezetnie, amilyet Max jobban szeret.”

Max Verstappen és Antonio Pérez Garibay (Fotó: XPB)

Mexikóban eleve felkapott beszédtéma Pérez Red Bullon belüli elnyomása, amit az istálló ebben a formában rendszerint tagad. Versenyzőjük eközben azt nem titkolja, hogy az autó nem fekszik a stílusának, ugyanakkor nemrég arról beszélt, hogy ez nem Verstappen miatt van, hanem azért, mert a mérnökök egyszerűen úgy érzik, ebbe az irányba haladva lehet többet kihozni a versenygépből.

Pérez apuka szerint hiába az idei nagy különbségű vereség, fiára így is büszke lehet egész Mexikó.

„Mexikónak lesz Forma–1-es világbajnoka. Idén Checo másodszor lesz világbajnok, konstruktőri bajnokként. Egyszer már nyert, és most másodszor is Forma–1-es világbajnok”

– helyezte más perspektívába fia helyzetét.

Hozzátette: „Sergio Pérez a Forma–1 legerősebb versenyzője. Nézzék csak meg, milyen sok szurkolója van az egész világban! Hány mexikói zászlót láthattunk Japánban? Ő az egyetlen latin-amerikai versenyző. Olyan sok szurkoló szorít neki, hogy a világon bármelyik márka örülne, ha nála lenne Checo Pérez.”

Mindez szinte már felér egy kampánybeszéddel a Red Bull utáni évekre. Idősebb Pérezt megkérdezték, utólag hibás lépésnek tartja-e, hogy fia 2020 végén aláírt a bikásokkal. „Ha Checo egy másik csapathoz szerződne, újra negyedik vagy hatodik lehetne, mint előtte. Amikor Checo akkoriban tizedik lett, büszkék voltunk, hogy szerzett pontot. Most második lesz, és csalódottak vagyunk, mert azt akarjuk, hogy ő nyerjen. Elkényeztetett bennünket” – hívta fel a figyelmet arra, hogy a Red Bull még „második számúként” is az élmezőnyt jelenti.

Borítókép: Max Verstappen, Antonio és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak