Musorujsag
Élő Eredmények

Austinig „túlélő üzemmódban” megy a Haas

Austinig „túlélő üzemmódban” megy a Haas

Autosport
A jövő heti Katari Nagydíjat még „át kell vészelnie” a Haas-istállónak, ami az Austinban érkező fejlesztésekig „túlélő üzemmódban” működik – jelentette ki a csapat rutinos versenyzője, Kevin Magnussen.

A Haas egész évben küzd a gumikopással és az abból adódó gyenge versenytempóval, ami főleg a szezon második felében vált szembetűnővé, ahogy a riválisok fejlesztéseik bevetésével és kiismerésével még jobban elhúztak. Újításokkal az amerikaiak is készülnek: hazai versenyükön fognak bevetni egy alaposan áttervezett autót.

Ez már a korábban bejelentett koncepcióváltásnak lesz az eredménye, ami a csapatvezető, Günther Steiner szerint elkerülhetetlen volt, a Haas ugyanis egészen egyszerűen nem tudott több teljesítményt kipréselni a jelenlegi konstrukcióból.

Az austini verseny előtt a csapatnak egy futamot még „át kell vészelnie”, a jövő héten ugyanis Katarban látogat a száguldó cirkusz. Ezzel kapcsolatban versenyzőjük, Kevin Magnussen meglehetősen őszintén és egyértelműen fogalmazott. „Addig túlélő üzemmódban vagyunk” – nyilatkozta a dán az Autosportnak.

Kevin Magnussen (Fotó: XPB)

„Szingapúrban sikerült pontot szerezni ezzel az autóval, szóval, látható, hogy az a pálya jobban passzolt hozzá. Mindig van ok arra, hogy a lehető legjobbat nyújtsuk, így természetesen Katarban is lesz, ott is ezt fogjuk tenni” – emelte ki.

„Sosem jártam még ott, de a pályáról jól tudom, hogy nagyon gyors. Egy kicsit olyan, mint a japán a hosszú, ritmusos és gyors kanyarokkal. Az ilyen típusú pályák pedig nem igazán fekszenek az autónknak” – tette hozzá, jelezve, hogy a katari viadaltól – normál esetben, amennyiben nem egy kaotikus futamot láthatunk majd – egyébként sem várnak áttörést.

A csapatvezető a japán futammal kapcsolatban megjegyezte, bár nem értek el jó eredményeket, Magnussen pedig végül ki is esett a Sergio Pérezzel történt ütközés miatt, néhány pozitívumot is magukkal tudnak vinni. „Tudjuk, hol állunk és a lehető legjobbat hoztuk ki abból, amink van. A kiállásaink a legjobbak voltak egész évben. És volt öt. Nicóval (Hülkenberg) három kiállásos taktikát próbáltunk, mert nem volt kemény gumink. Az tettük, amit az autó megkívánt” – kezdte.

„A végé közel kerültünk az Alpha Taurihoz. Kevin anélkül, hogy Pérez kiforgatta volna, talán harcba is szállhatott volna velük. Talán… de legalább tudjuk, hol állunk. Az austini csomag remélhetőleg működni fog. Ha nem, legalább tanulunk belőle valamit” – folytatta, majd elismerte, kockáztatnak a fejlesztési csomaggal, hiszen kevés idejük marad annak kiismerésére. „Nem maradt túl sok időnk a fejlesztésre. Amikor úgy döntöttünk, megcsináljuk, azért akartuk már Austinban bevetni, hogy minél több futamunk legyen vele. Nem arról van szó, hogy próbálok óvatos lenni. Remélem, működik, és azt kapjuk, amit vártunk. Ha nem, ha az ellenkezőjét kapjuk, az is segít 2024-gyel kapcsolatban.”

Günther Steiner (Fotó: XPB)
Borítókép: Kevin Magnussen (Fotó: XPB)

További tartalmak