Musorujsag
Élő Eredmények

Ferrari: Miféle McLaren-csoda?

Ferrari: Miféle McLaren-csoda?

Autosport
Szépen hangzik, de a Ferrari csapatfőnöke szemében nem létezik a McLaren csodaszerű feltámadása. Magyarázat mindenre van, ők pedig visszavágásra készülnek.

A monzai és a szingapúri erős teljesítmény után némiképp visszaesett a Ferrari Japánban. Charles Leclerc ugyan egy negyedik helyet szerzett a vörösöknek, ám a dobogóra ezúttal nem volt esélyük, mivel nemcsak Max Verstappen, de a két McLaren-versenyző is utolérhetetlennek bizonyult számukra.

A narancssárga autók igen látványos javulást produkáltak azóta, hogy Ausztriában debütált a B-verziójuk. Lando Norris idén már négy második helynél jár idén, vagyis többször állt a dobogó ezen fokán, mint bárki más a mezőnyből. A McLarennek emellett most már van egy harmadik helyezése is, amit az F1-es dobogón most debütált Oscar Piastrinak köszönhet.

Miközben a McLaren tagjai sem győzik hangsúlyozni, milyen elképesztő fordulat történt náluk, és Lando Norris a csapat valaha volt legnagyobb fordítását emlegette, a Ferrari csapatfőnöke, Frédéric Vasseur szerint semmi csodálatos vagy varázslatos nincs a rivális teljesítményében, mivel már Barcelonában, vagyis a B-autó érkezése előtt is látszott, hogy több van az MCL60-asban, mint amit addig kihoztak belőle.

„Nem tudom, hogy ugyanúgy látjuk-e a szezont. Eleinte nagy gondjaik voltak, aztán elég gyorsan talpra álltak, mert már Barcelonában is a második rajtsorban voltak. Max volt az élen, Carlos, aztán Lando és Lewis a második sorban. Szóval már akkor versenyképesek voltak”

– emlékeztetett a francia.

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

Annak, hogy a McLaren Szuzukában legyőzte a Ferrarit, nem tulajdonított nagy jelentőséget. „Ez a pálya talán jobban feküdt az autójuknak, mint a miénknek. Ez nem csak a nyers potenciálon múlik, hanem a vezethetőségen is. Valahányszor előrelépsz, az a versenyzőnek is segítség, és ez egy hólabdaeffektust indíthat el. A Red Bullhoz képest még mindig hiányzik egy kis lépés.”

Miközben a McLaren dicséretével fukar, Vasseur a saját csapatát méltatta, mivel szerinte a Japán Nagydíjuk a kis visszaesés ellenére is azt igazolta, hogy már jobban értik az autójukat, valamint javítottak az eddigi gyenge pontjuknak számító gumikezelésükön. Utóbbi kritikus tényező volt Szuzukában vasárnap.

„Előreléptünk az év elejéhez képest. Másfelől talán egy kicsit túl konzervatívak is voltunk. És szerintem mindenki a mezőnyben, mert jobban féltünk, mint a valóságban kellett volna. A versenyen irányításunk alatt tartottuk ezt, és szerintem szép fejlődést értünk el e téren.”

„Ha az év első pár versenyét nézzük, a gumikopás és a gumikezelés nem mindig volt a legfőbb erősségünk, hogy úgy mondjam. Szuzukában viszont magas volt a hőmérséklet, és volt némi kockázat, de végül is jó munkát végeztünk e téren. A versenyt kézben tartottuk, a taktikánk jó volt, jól csináltuk. Világos, hogy előreléptünk az év elejéhez viszonyítva” – állapította meg Vasseur.

Borítókép: Lando Norris és Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak