Musorujsag
Élő Eredmények

Főnöke nem fél attól, hogy Alonso frusztrációja a kiábrándulás jele

Főnöke nem fél attól, hogy Alonso frusztrációja a kiábrándulás jele

Motorsport
Vége e mézes heteknek, Fernando Alonso egyre ingerültebbnek tűnik. A csapatfőnöke szerint azonban nem azért, mert kezd kiábrándulni az egyre gyengébb Aston Martinból.

A rajt álomszerű volt Fernando Alonso és az Aston Martin számára. Év elején a spanyol egy sokkal versenyképesebb autóban találta magát, mint amire számított az első közös szezonjukban, sorra szállították a dobogókat, ő pedig ódákat zengett a silverstone-iakról, akiket az eddigi legambiciózusabb, legjobban akaró csapatának nevezett.

Az év közepétől azonban fokozatosan megmutatkozott, hogy a zöld autók egyre kevésbé versenyképesek. Korábbi második erőből mára ötödiknek estek vissza, és miközben a második félévre a Mercedes legyőzését tűzték ki célul maguk elé a konstruktőri második helyért, jelenleg már hátrafelé kell tekingetniük, és csak remélhetik, hogy a McLaren nem szorítja hátrébb őket a negyedik pozícióból.

Kapcsolódó tartalom

Fernando Alonso a nyilatkozatai alapján jól viseli a visszaesést, ám egyre több megnyilvánulása sugallja azt, hogy ez csak a látszat. Szuzukában a versenyen elhangzott „Az oroszlánok közé löktök” rádiózása került a figyelem középpontjába, amit ő a futam után igyekezett kimagyarázni, ám mellette egy rossz időket idéző korábbi szokása is visszatért: pozitívumként a saját teljesítményét emelte ki az időmérő és a verseny után is, vagyis elkezdte szétválasztani egymástól, amit a csapata, az autója, valamint ő nyújt a pályán. Hogy ez milyen veszélyes tud lenni, arról valószínűleg a Ferrari és a McLaren is tudna mesélni.

Alonso főnöke azonban nem aggódik. Mike Krack szerint a mérges rádiózásokból levonni következtetéseket felesleges.

„Meg lehet hallgatni a húsz versenyzőt, és mindenki igen keményen fogalmaz. Mindenki szenvedélyes. Ha egy versenyző nem így csinálja, akkor milyen versenyző egyáltalán?”

„Szerintem ez rendben van. Mi ezt motivációnak tekintjük, és lehetőséget nyit arra is, hogy más nézőpontból szemléljünk dolgokat. Szóval teljességgel rendben van” – mondta Krack.

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

A szakember kiemelte, Alonso a felkapott rádiós megjegyzésével elsősorban arra célzott, hogy az Aston Martin az egyenesekben kiszolgáltatott helyzetben volt a többiek ellen: sem előzni, sem védekezni nem volt egyszerű az alacsony végsebességük miatt. Krack rámutatott, ez a hátrányuk annak volt köszönhető, hogy nagyobb leszorítóerővel próbáltak védekezni a túlzott gumikopás ellen. „Választás kérdése. Mi kipróbáltuk az alacsonyabb és a magasabb szintet is, és végül úgy döntöttünk, hogy így versenyzünk. Az autó a futamon a gumikopás szempontjából kicsit jobban teljesített, mint vártuk, szóval helyes döntés volt” – magyarázta.

A riválisokhoz képesti lemaradásukat eközben a fejlesztés hatékonyságára vezette vissza.

„Ez fejlesztés. Látjuk, hogy egyes ellenfeleink igazán nagy javulást érnek el, mások kisebbet. Ez elég egyszerűnek tűnik. Mi nem értünk el eleget.”

„Véleményem szerint inkább a többiek zárkóztak fel, mintsem a Red Bull-lal szembeni hátrányunk vált volna nagyobbá. Az biztos, hogy jó lett volna többet kihozni a fejlesztéseinkből, de még van időnk, és hiszem, hogy kicsit visszazárkózhatunk” – fogalmazott Krack.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak