Musorujsag
Élő Eredmények

Newey bánja, hogy nem dolgozhatott a Ferrarival, Hamiltonnal, Alonsóval

Newey bánja, hogy nem dolgozhatott a Ferrarival, Hamiltonnal, Alonsóval

Beyond The Grid
A Red Bull legendás technikai igazgatója, Adrian Newey őszintén elismerte, érzelmi szempontból bánja, hogy sosem dolgozott a Ferrarival, ahogyan azt is, hogy sosem tervezhetett autót Lewis Hamiltonnak vagy Fernando Alonsónak.

A Forma–1 történetének legsikeresebb tervezője 2006-ban csatalakozott a Red Bullhoz, ahol a Sebastian Vettel neve által fémjelzett 2010 és 2013 közötti, valamint a jelenlegi, Max Verstappen-érának is az egyik kulcsfigurája volt. A legendás mérnök korábban hasonlóan fontos tényezője volt a Williams és a McLaren bajnoki sikereinek is.

Több legendás alakulattal is dolgozott, a Ferrarival viszont sosem, noha három alkalommal is tárgyalt a vörösökkel. Erről most, a Beyond The Grid podcastben is őszintén beszélt, jelezve, bizonyos szempontból bánja, hogy sosem dolgozhatott a klasszis olasz alakulatnál.

Az IndyCar-korszakomban is felkerestek, de ez valószínűleg nem számít” – kezdte. „Aztán 1993-ban és a híres 2014-es esetben is. A ’93-as nagyon csábító volt. Az akkori csapatvezető, Jean Todt akkoriban kezdett. Emlékszem, arról beszélt, vajon le kell-e szerződtetnie Michael Schumachert. Nos, szerinted jó ötlet volt?” – tette fel viccesen a kérdést.

Adrian Newey 2014-ben (Fotó: XPB)

Newey akkor első házassága felbomlásával utasította el az ajánlatot, hiszen nem akart ismét ingázni: korábban a March alkalmazottjaként az USA és az Egyesült Királyság között mozgott. Ennek kapcsán a műsorvezető, Tom Clarkson felvetette, vajon a Ferrari beleegyezett volna-e abba, hogy létrehoz egy angol bázist, ahol ő több szakemberrel dolgozhat.

Én ezt a kérdést sosem tettem fel nekik, és nem hiszem, hogy megtették volna. A Ferrari egy olasz csapat. Én nem hiszek abban a koncepcióban, hogy legyen egy kutató- és tervezőközpont, ami máshol van, mint a főhadiszállás rendben tudom, nekünk is van egy testvércsapatunk olasz központtal” – utalt az Alpha Taurira, ami a Minardi utódcsapatként annak egykori bázisán működik, míg a Red Bull saját angliai központjában.

„A 2014-es Ferrari-tárgyalások a frusztrációból fakadtak. Nagyon nem akartam elmenni (a Red Bulltól), de a Renault nem készített versenyképes hibrid-turbómotorokat. Ez volt az első év, mindenki hibázhat, rendben van. De elmentünk Carlos Ghosnhoz (a Renault akkor ügyvezetője), hogy megpróbáljunk nyomást gyakorolni rá, hogy növelje a költségvetést. A válasza az volt, hogy nem érdekli az F1. Csak azért van benn, mert a marketingesei azt tanácsolják. Annyira lehangoló volt…” – emlékezett vissza a szakember, akit végül mégis magához láncolt a Red Bull.

A tervezőlegenda jól érzi magát csapatánál, ugyanakkor jelezte, bizonyos értelemben bánja, hogy sosem lehetett része a Ferrari-legendának, és azt is, hogy olyan nagy versenyzőkkel sem dolgozott együtt, mint Fernando Alonso vagy Lewis Hamilton. „Érzelmileg azt hiszem igen… de például csodálatos lett volna Fernandóval és Lewisszal dolgozni. De ez sosem történt meg. Persze ez sokszor a körülményeken múlik. Ez már csak így megy” – zárta gondolatát.

Lewis Hamilton és Adrian Newey 2012-ben (Fotó: XPB)
Borítókép: Adrian Newey (Fotó: XPB)

További tartalmak