Musorujsag
Élő Eredmények

Pérez elismerte, mentáltréner segítségét kellett kérnie az idei mélyrepülése miatt

Pérez elismerte, mentáltréner segítségét kellett kérnie az idei mélyrepülése miatt

Planet F1
Nehéz élete van Max Verstappen mellett Sergio Péreznek. Elárulta, az év közepén jött mély hullámvölgye után szakember segítéségét kérte, hogy fejben össze tudja szedni magát.

Négy verseny után még szinte egyenlő küzdelemnek tűnhetett a Red Bull házi csatája a bajnokság élén. Akkor még Max Verstappen és Sergio Pérez is két-két győzelemmel állt, mindössze pár pont választotta el őket egymástól. Aztán a holland továbbra is csak nyert és nyert, míg csapattársa egy helyben maradt és elkezdett hibát hibára halmozni. A Miamiban pole pozícióból elszenvedett vereség után Pérez Monacóban az autóját törte az időmérő edzésen, és kezdetét vette egy 5 hétvégés Q3 nélküli sorozat, melynek döntő szerepe volt a bajnoki ponthátránya drasztikus növekedésében.

Pérez a De Limburger című lapnak elmondta, ekkortájt az idei Red Bull egyre inkább távolodni kezdett az ő vezetési stílusától. „A szezonkezdéskor tökéletesen illett hozzám az autó. De az autók a szezon során alakulnak. Miami után lejtő következett. Más autóm lett, ami nem passzolt hozzám annyira. Aztán párszor nem sikerült a Q3-ba kerülnöm, és az önbizalmam csökkent. Ennek eredményeként nem vezettem már olyan jól” – mesélte a mexikói.

„A nyáron sokat szenvedtem. Eleinte a bajnoki címért harcoltam, de májustól kezdve ez megváltozott.”

„Egyszerűen úgy vezettem, hogy nem volt önbizalmam. Egy ponton nem jutottan túl a Q2-n, és ez nagyon nehéz volt, mert egy élcsapatnál vezetsz, a nyomás pedig hihetetlenül megnő rajtad, teljesítened kell.”

„De nem adtam fel, dolgoztam keményen a mérnökökkel, hogy rendezzük a sorokat. Az önbizalmam attól jött vissza, hogy rájöttem, hogy önerőből nyertem versenyeket korábban. Ma már ki merem jelenteni, hogy újra százszázalékos vagyok, és ismét meggyőződésem, hogy a következő évben újra lehet esélyem a világbajnoki címre” – mondta még a pocsékul sikerült szuzukai versenye előtt.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Elárulta, mentáltréner segítségéhez kellett folyamodnia, mivel érezte, hogy a szakmai hullámvölgyének akár a magánéletére is negatív hatása lehet. „A Forma–1 az én sportágam, az életem, a szenvedélyem. Amikor egy ilyen nehéz időszakot élsz a munkában, nehéz vidámnak lenned odahaza a feleségeddel és a gyerekekkel.”

„Alkalmaztam egy mentáltrénert, mert a családom megérdemli, hogy legyen odahaza egy vidám apuka. A tréneremmel együtt dolgoztunk azon, hogy önmagam legjobb kiadása legyek odahaza, de versenyzőként is. Ennek eredményeképp újra rátaláltam a jó dolgokra.”

„Jelenleg harminchárom éves vagyok, de még mindig minden nap tanulok. A pályán, de azon kívül is. Részben ezért sem fogok sosem belefáradni az F1-be. Igazán elképesztő, hogy még mindig mennyit ad nekem ez a sportág.”

Hogy valóban túl van-e már a nehezén, az a Japán Nagydíjon nyújtott teljesítménye alapján érdekes kérdés. És nemcsak Max Verstappen házon belüli fölénye miatt lehet nyomasztó számára a mostani időszak, hiszen ezzel párhuzamosan egyre bizonytalanabbnak tűnik a Red Bull-os jövője, amit már a főnökei sem titkolnak, amikor a 2025-ös lehetőségeik feltérképezéséről beszélnek.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

A közelmúltban Pérez is tett olyan utalásokat, amikből kiérezhető, számol annak lehetőségével, hogy 2024 lesz az utolsó ottani éve. A mostani interjúban azonban arról beszélt, hogy örömmel zárná le a pályafutását a Red Bullnál. „Hálás vagyok a Red Bullnak, hogy megadta nekem a lehetőséget, hogy egy élcsapathoz jöjjek. Végső soron én nem a saját versenyzőprogramjukból jöttem. Nagyszerű lenne, ha náluk fejezhetném be a pályafutásomat. De versenyzőnek lenni egy ilyen csapatnál nem egyszerű. A Red Bull Racing másképp működik, mint a legtöbb csapat, de emiatt is olyan sikeresek.”

„Véleményem szerint az autójukat más szemléletmóddal építik, mint más csapatok. Időbe telik, mire hozzászoksz ehhez. És természetesen azzal is boldogulnod kell, hogy Max Verstappen a csapattársad.”

„A múlt bizonyította, hogy ez nem olyan egyszerű feladat. Kevés versenyző képes kezelni ezt a nyomást. Néha a Forma–1 legnehezebb munkakörének nevezem ezt” – ismerte el Pérez

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

További tartalmak