Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtó: A négyből három új F1-es csapat pályázatát elutasította az FIA

Sajtó: A négyből három új F1-es csapat pályázatát elutasította az FIA

Motorsport-Total
Volt visszhangja annak a paddockban, hogy a Forma–1-be vágyó ázsiai csapat egy gáláns pénzügyi ajánlatot tett az F1-nek a mezőnybe való felvételéért. Német lapértesülés szerint az érintett pályázó két társával együtt már megkapta a nemleges válaszát az FIA-tól.

A Japán Nagydíj péntekjén hivatalos közleményt adott ki a 2026-tól a Forma–1-be vágyó ázsiai projekt, a LKY SUNZ, jelezve, egy amerikai befektetőnek hála 1 milliárd dolláros tőkére tettek szert, és amennyiben az FIA a csapatok nyomására változtatni kíván a jelenlegi 200 millió dolláros belépési összegen, ők készek kifizetni az emlegetett emelt, 600 millió dolláros díjat is a felvételükért.

A Motorsport-Total című portál beszámolója szerint az F1-es paddockban többen csodálkoztak a LKY SUNZ közleményén, mivel úgy tudják, hogy az FIA már rég visszadobta a pályázatukat.

A német lap szerint négy jelentkező volt a májusban zárult pályázatra, melyek közül már csak egynek van esélye arra, hogy csatlakozzon a mezőnyhöz. A LKY SUNZ, a Hitech és Rodin Carlin csapatával a szövetség közölte, nem nyernek felvételt, mert nem találták megfelelőnek a pályázatukat. Így egyedül az Andretti-Cadillac-projekt reménykedhet még.

A jelenlegi csapatok az említett lapnak jelezték, a LKY SUNZ alkalmazottai náluk keresnek munkát azok után, hogy a debütálás elé akadályt gördítettek.

Fotó: Cadillac

Benjamin Durand, a LKY SUNZ vezetője a Motorsport-Totalnak telefonon azt nyilatkozta:

„Továbbra is zajlik a párbeszéd az FIA-val. Jelenleg azonban nem mondhatok erről részleteket, mert titoktartási megállapodás köt minket.”

Durandék a jelek szerint arra számítanak, hogy a pályázatuk módosításával és a pénz fellobogtatásával még jobb belátásra tudják bírni az FIA-t. Erre a Motorsport-Total szerint azonban nem fog sor kerülni, a visszautasításuk ugyanis végleges.

A LKY SUNZ ennek kapcsán egyébként kiadott egy újabb, bocsánatkérő közleményt, melyben lényegében igyekezett tisztázni, hogy a 600 millió dollár megfizetéséről tett bejelentése csak egyfajta szándékkinyilatkoztatás volt, nem „megvesztegetni” próbálták az FIA-t, hogy hatással legyenek a döntésükre.

„A kiadott közleményünkkel csak jeleztük, hogy készek vagyunk kifizetni ezt az összeget, amennyiben a jövőbeli Forma–1-es szabályok ezt elő fogják írni. Egy pillanatig sem akartuk, hogy ez reakció legyen az FIA felvételi eljárására vagy az ezzel kapcsolatban zajló egyeztetésekre. Bocsánatot kérünk, ha ez bármilyen félreértéshez is vezetett!” – írták.

Akárhogy is, ha helytállóak az értesülések, úgy tűnik, legfeljebb egy csapattal bővülhet az F1 mezőnye, ám kérdőjelek még az Andretti-projekt körül is vannak. Az FIA a hírek szerint megfelelőnek találta a pályázatukat, Mohammed bin Szulajm elnök pedig már kezdettől támogatja őket (nem sokkal a Cadillac-egyezségük bejelentése után írta ki a hivatalos pályázatot), a tíz jelenlegi csapat és az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media viszont nem szívesen nyitna ajtót még egy csapatnak. Márpedig a mezőnybővítéshez az F1 áldásra is szükség lesz.

 

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak