Musorujsag
Élő Eredmények

A Ferrarival, női versenyzővel készült az F1-be a visszautasított terveit leleplező gyártó

A Ferrarival, női versenyzővel készült az F1-be a visszautasított terveit leleplező gyártó

Rodin, Autosport
Egy új-zélandi gyártó megerősítette, visszadobták a Forma–1-es felvételre benyújtott pályázatát. Kiderült, többek között női versenyző alkalmazásával készültek a királykategóriába.

A német Motorsport-Total nemrég arról számolt be, hogy értesülései szerint az FIA a Forma–1-es mezőnybővítésre kiírt év eleji pályázatra jelentkező négy csapat közül három jelentkezését visszautasította, és már csak egyedül az amerikai Andretti-Cadillac-projekt van versenyben a 11. csapat pozíciójáért.

Az egyik visszautasított fél, az új-zélandi gyártó a Rodin, amely csütörtökön hivatalos közleményben erősítette meg, hogy nem fogadták el a jelentkezésüket, így nem nyerhetnek felvételt az F1-be.

Miközben több pályázó (így az Andretti, a LKY SUNZ és a most még csak nem is említett Formula Equal) nyíltan beszélt a beadványáról, a Rodin csak most, utólag erősítette meg, hogy pályáztak, és részleteket is elárultak a terveikről.

Kiderült, hogy csapatuk autóit a Rodin márka új-zélandi gyárában akarták előállítani, ahol egy teljes motorrészleg is a rendelkezésükre áll, akárcsak a gyártáshoz szükséges infrastruktúra, kompozitrészleg, de még saját tesztpálya is.

Saját motort persze nem gyártottak volna, állításuk szerint a Ferrari partnerei lehettek volna, ám hogy milyen mértékű/jellegű lett volna az együttműködésük, illetve mennyire folytattak erről előrehaladott tárgyalásokat, az nem derült ki, csupán annyit írtak, lehetőségük volt egyeztetni velük.

A Rodin FZed modellje (Fotó: Rodin)

Elárulták viszont, hogy női versenyzőt is alkalmazni akartak a debütálásukkor. A Rodin az utánpótlás-sorozatokban partnerén, a Carlinon keresztül van jelen, és több versenyzőt is támogat, az új-zélandi Liam Lawson mellett például a W Series háromszoros bajnokát, Jamie Chadwicket, aki adott esetben velük debütálhatott volna az F1-ben.

„Elköteleztük magunkat, hogy az egyik ülésünket egy női versenyzőnek tartjuk fenn. Teszteltük Liam Lawsont, Jamie Chadwicket és Louis Sharpot az új-zélandi gyárunkban egy F3-as autóval és a saját autónkkal is, a Rodin FZeddel, ami valamivel gyorsabb a GP2-es/F2-es autóknál. Jamie kivételesen jól teljesített, és ha elérhető lett volna, nem haboztunk volna őt ültetni az egyik ülésünkbe”

– írták, a szuperlicenc kérdéséről már nem téve említést.

A Rodin közleményében rámutatott, ők az Andrettivel szemben nem az amerikai, hanem az európai és angliai utánpótlás-versenyzésben vannak aktívan jelen, vagyis egyenes utat tudtak volna biztosítani versenyzőiknek az F1-ig.

Jamie Chadwick (Fotó: Williams) Jamie Chadwick (Fotó: Williams)

A Rodin közleményében kiemelte:

„Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem az FIA kritizálása a célunk, és nem is a döntés újragondolása. Teljes mértékben tiszteletben tartjuk és elfogadjuk az eredményt. Az egyetlen célunk az információk átadása, mert úgy véljük, az informálásuk a Forma–1-es közösség érdekeit szolgálja.”

A csalódott csapat egyúttal tulajdonképpen az FIA helyett erősítette meg, hogy már csak az Andretti-csapatnak van esélye az F1-be kerülésre. „Becsüljük a lehetőséget, hogy részt vehettünk az FIA eljárásában, és a legjobbakat kívánjuk az Andrettinek a sikeres pályázatukhoz! A Rodin Cars továbbra is feszegetni akarja a motorsport határait, és továbbra is a kiválóságot fogjuk hajszolni a világ versenyzésében” – írták.

Borítókép: A Rodin FZed modellje (Fotó: Rodin)

További tartalmak