Musorujsag
Élő Eredmények

Az Alonsóra és Schumacherre emlékeztető vonások az F1 új ifjú csillagában

Az Alonsóra és Schumacherre emlékeztető vonások az F1 új ifjú csillagában

Autosport
Dolgozott nagy bajnokokkal korábban a McLaren csapatfőnöke, és lát olyan jeleket Oscar Piastrinál, amik rájuk emlékeztetik.

A McLaren a Japán Nagydíj előtt jelentette be, hogy 2026 végéig szerződést hosszabbított Oscar Piastrival. Az eleve több évre alkalmazott újoncnak egy szezon sem kellett ahhoz, hogy meggyőzze csapatát, érdemes hosszú távra magukhoz láncolni őt. Ez már önmagában sokat elárul arról, hová rangsorolják az ausztrált.

Andrea Stella csapatfőnök még versenyzőjük első F1-es dobogója, illetve első rajtsora előtt arról is beszélt, hogy két olyan bajnokra, Fernando Alonsóra és Michael Schumacherre is emlékezteti őt Piastri, akikkel korábban a Ferrarinál még mérnökként dolgozott együtt.

„Láttuk a nyers gyorsaságát, amit ha akarunk, a tehetségével kapcsolhatunk össze. Láttuk az első napon a szimulátorban. Az, ahogyan értékeli a saját teljesítményét, azt mondva: »Itt tartok, ebben kell fejlődnöm«, teljes mértékben megfelelt az adatoknak, amiket láttunk. És ez egészen lenyűgöző” – mesélte az olasz.

Kiemelte, ez a fajta önértékelési képesség a fejlődés kulcsát jelenti. „A kvalitások annak köszönhetők, hogy képes vagy folyamatosan fejlődni. Biztosra veszem, hogy sok tehetséges ember volt már, akik nem jutottak sehová, mert nem volt meg a tudatos fejlődéshez szükséges hozzáállásuk.”

„Szerintem remek példákat láthatunk a jelenlegi mezőnyben, olyan versenyzőket, akik a korral együtt is rendkívül versenyképesek maradnak, amit nem gondolnánk nyilvánvalónak. És ez a tudatos fejlődéshez szükséges hozzáállás eredménye. Ilyen tekintetben szerintem ő Fernandóhoz hasonlítható”

– bökött rá Piastri és Alonso közös vonására Stella.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)

A csapattal való munka szempontjából eközben Schumacher jut eszébe a versenyzőjükről. „Van egy ember is a versenyző mögött. Számunkra fontos, hogy ez az ember, akit megtartunk, olyan ember legyen, aki nemcsak a kultúránkhoz illik, de hozzá is tud járulni a kultúra megteremtéséhez, akár hozzá is tud tenni valamit, értékeket, és csapattársként viselkedik.”

„Az értékek alapján, amiket a csapatunkhoz hoz, engem Michaelre emlékeztet. Van egy személy ebben a paddockban, aki dolgozott Michaellel, és most egy másik csapatnál van, és azt mondta nekem, hogy annyira tudott családokat építeni. Miközben a pályán kemény volt, a csapaton belül a szellemiség, az egységesség szempontjából megvolt a családérzés.”

„Én tehát a tehetségre, a hozzáállásra, a kultúrára és az értékekre utaltam. Ezek a dolgok elég korán egyértelművé váltak nála” – mondta Stella Piastriról.

Oscar Piastri (Fotó: McLaren)

Mindehhez társul még az ausztrál nyugodt, visszafogott, csendes, mégis határozott és céltudatos személyisége. „Amikor egy olyan nagy nyomást jelentő közegben vagy, mint az F1-es, nagyon fontossá válik, hogy higgadt és figyelmes személyiség légy. Ő nem reagál idegesen, nem utánoz, nincs feszültség a megnyilvánulásaiban. A megnyilvánulásainál hűen tükrözi, ami történik az autóval, az adott helyzettel, amivel éppen szembesül.”

„Bízhatsz abban, amit mond, nem tesz hozzá semmi spekulációt, csak hogy népszerűsítse magát. Ő szavahihető és higgadt. A higgadtság olyan tulajdonság, amit igyekszem erősíteni a csapatban, amennyire csak lehet” – mondta Stella, újabb érvet találva arra, miért illik a McLarenbe Piastri.

Borítókép: Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak