Musorujsag
Élő Eredmények

Harc a második helyért: oda a Mercedes fegyvere, előnybe kerülhet a Ferrari?

Harc a második helyért: oda a Mercedes fegyvere, előnybe kerülhet a Ferrari?

Sky Sports, Racefans, Motorsport Week, Autosport
Oda a Mercedes egyik Ferrarival szembeni fegyvere, és ez nyílttá tette a konstruktőri második helyért zajló csatájukat. Mostantól nem a Ferrari, hanem a Mercedes gyenge pontja válhat meghatározóvá? Charles Leclerc úgy érzi, ők kerülhetnek előnybe.

Az újabb dobogóról ezúttal lemaradtak ugyan, ám a Ferrarinak így is sikerült tovább faragnia a Mercedesszel szembeni hátrányát Szuzukában. Charles Leclerc a negyedik helyen ért célba a Japán Nagydíjon, megelőzve Lewis Hamiltont, míg Carlos Sainz George Russell előtt futott célba a hatodik helyen, amivel 4 pontot hoztak az ellenfélen.

Jelenleg 20 pont választja el őket a második helytől, melyről főnökük, Frédéric Vasseur a nyári szünet után azt mondta, nem reális célkitűzés a megszerzése a nagy lemaradásuk miatt. Most már egyre inkább annak tűnik.

Leclerc hiszi, hogy megszerezhetik a második helyet a hátralévő hat hétvégén a Mercedes ellen, akiket az elmúlt három versenyen rendre felülmúltak. „Gyorsak voltak, és a mostani versenyen is nyomást gyakoroltak ránk a végén. A stratégiájukat is megosztották, ami érdekes taktika volt.”

„Erősek, különösen a versenyeken. Az időmérőkön kicsit hullámzóbbak. Szoros csata lesz ez. Mi inkább a versenyen vagyunk hullámzóbbak, és az időmérőkön kiegyensúlyozottak. De legbelül valami azt súgja, hogy az elmúlt hetekben tanultunk pár dolgot, amivel az év hátralévő részében remélhetőleg mi leszünk előnyben

– mondta küzdelmükről a monacói versenyző.

Fotó: XPB

Az év egészének képe alapján elmondható, a Ferrari erősségét 2023-ban az egykörös tempó, a Mercedesét a versenytempó és a gumikezelés jelentette. Míg az idény első felében a csillagosok tudtak kihozni többet az erősségeikből, hiszen a vörösök egy-egy erős rajthelyezés után általában látványosan visszaestek vasárnap, mérnökük, Andrew Shovlin úgy véli, mostanra ez a fegyverük már oda a Ferrari ellen, hála az ellenfél javulásának.

 

Oda a Mercedes Ferrarival szembeni eddigi előnye?

A Ferrari Szuzukában is egyenlő ellenfél volt a gumik szempontjából. „Ez részben a hőmérséklet miatt van. A gumik az első nyolc körben egyre csak melegszenek. Az időmérőn megvolt a teljesítménykülönbség, mert nem vagyunk elég gyorsak a gyors kanyarokban. És ez került nekünk sokba a versenyen is” – állapította meg Shovlin.

„Ezen a pályán az számít, mekkora tapadásod van a gyors kanyarokban. Sok múlik a leszorítóerőn. Ilyen szempontból a jelek szerint hátrányban vagyunk. Ők hoztak egy új padlólemezt, amivel talán előreléptek. És ha megnézzük, az előző pályákon, a meglévő gumikezelési előnyünk, ami korábban megvolt, már nincs meg.”

Mindezt azt sugallja, hogy egyfajta fordulat történt: korábban a Mercedes tudta eredményre váltani a jó gumikezelését és versenytempóját, akár rosszabb rajthelyekről is, ma viszont a Ferrari képes előnyt kovácsolni a kedvezőbb rajtpozícióiból, mert megvan ehhez a megfelelő gumikezelése és versenytempója.

George Russell, Lewis Hamilton és Carlos Sainz (Fotó: Formula1/Twitter)

A Ferrari csapatfőnöke, Frédéric Vasseur szerint nem a Shovlin által említett szuzukai új padlólemezüknek köszönhető ez az előrelépésük, hanem az elmúlt versenyeken tett felismeréseiknek. „Amit az autóra teszünk, az teljesítményt hoz. A gumikezelés egy másik történet, nem keverhetjük össze a kettőt. A potenciál viszont mindig segít. Ha kevesebb mint egy tizeddel gyorsabbak vagyunk, az első sorba kerültünk volna, és onnantól teljesen más a történet, mert tiszta előtted az út és hasonlók” – utalt arra, hogy innen nézve kezd hangsúlyossá válni a rajthelyezés. „Néha az apró részletek óriási különbséget eredményezhetnek a versenyen, mert amikor másokkal harcolsz, le kell másolnod őket, és ez más.”

„Szerintem év végéig így fog menni. Monzában egy századdal szereztük meg a pole pozíciót, Szingapúrban öt századdal, most pedig öt századdal maradtunk le az első sorról.”

 

Nyerjen a gyorsabb!

Hogy milyen lesz a folytatás, azt Shovlin még nem tudja, ám szerinte elég egyszerű a helyzet: ha le akarják győzni a Ferrarit a bajnokságban, egyszerűen gyorsabbnak kell lenniük náluk. „Nehéz jósolni, mert Szuzuka rendhagyó pálya volt. Nem teljesítettünk jól, ők pedig hoztak egy fejlesztést. Túl sok tehát a változó tényező ahhoz, hogy kitaláljuk, hogy állunk pontosan. A különbség most nem volt nagy. Meglátjuk, a következő versenyeken mit tehetünk a teljesítményünk javításáért.”

„Szerintem szoros lesz. De inkább vagyunk húsz pont előnyben, mint húsz pont hátrányban. Alapvetően azon fog múlni, mennyi teljesítményt tudunk még kihozni az autóból. A következő hat versenyen a gyorsabb autó fog nyerni, szóval nekünk kell a gyorsabbnak lennünk.”

George Russell, Lewis Hamilton és Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Innen nézve az sem tűnik mindegynek, melyik csapat mekkora energiát hajlandó még az idei szezonra és autóra fordítani. Bár már mindketten átálltak 2024-re, Vasseur szerint ez nem jelenti azt, hogy feláldozzák ezt a második helyért folyó versenyt. „Nem kell feladnod ezt a küzdelmet. Jelenleg a Mercedesszel harcolunk. Fontos harcban lenni, a jövőre való felkészülés, a csapat szemléletmódja szempontjából is. Szóval folytatni fogjuk ezt a harcot a szezon végéig” – ígérte.

„Ez sosem áldozat, hiszem a teljesítmény teljesítményt szül. Az idei szezon kapcsán már túl késő a szélcsatornába menni, de minden, amit elérhetünk a jelenlegi autónkkal, segíteni fog minket jövőre.”

Borítókép: George Russell és Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak